Test GeForce RTX 4080 Founders Edition:  Výkon a  efektivita nové generace
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Test GeForce RTX 4080 Founders Edition: Výkon a efektivita nové generace

Test GeForce RTX 4080 Founders Edition: Výkon a efektivita nové generace | Kapitola 14

Adam Vágner

Adam Vágner

15. 11. 2022 15:30 25

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4080: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks
9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 (performance) 11. Boost v Metro Exodus (performance) 12. Boost ve World of Tanks (performance) 13. Spotřeba, teploty, hlučnost 14. Otáčky ventilátorů, hlučnost 15. Závěr

Nvidia zítra uvádí do prodeje druhý model s novou architekturou Ada Lovelace – RTX 4080. Cena není zrovna lidová, ale ani tak špatná na kartu, s výrazným odstupem překonává špičkový model RTX 3090 Ti při výrazně lepší spotřebě, provozních vlastnostech i výbavě.

Reklama

Nejvyšší otáčky ventilátorů chladiče, BIOS použitý pro testy výkonu

Hlučnost

Naměřené hlučnosti nejsou přímo srovnatelné s kartami měřenými před říjnem 2022. U nich jsem měl hlukoměr hodně blízko ke grafikám kvůli měření hlučnosti ventilátorů bez zátěže. Dnes už není na devatenácti z dvaceti karet bez zátěže co měřit, protože mají pasivní chlazení, proto jsem jej posunul o pár centimetrů dál. Naměřené hodnoty jsou tedy o 1 dBA nižší, než bych naměřil dřív s hlukoměrem blíže ke kartě.

Protože se hlučnost ventilátorů mění v závislosti na teplotě čipu, jde zhruba o nejvyšší hodnotu naměřenou během celé zátěže. Jenom v případě špiček, k nimž dojde jednou zpočátku a už se neopakují (například pár sekund po spuštění zátěže, kdy se otáčky ventilátorů rozběhnou na vyšší hodnotu, ale pak už dlouhodobě běží níže) vynechávám úvodní špičku a beru až horní hladinu otáček v dlouhodobé zátěži.

Hlučnost, BIOS použitý pro testy výkonu

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama