test-setu-vodniho-chlazeni-thermaltake-bigwater-se
Skříně, zdroje, chladiče Článek Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE | Kapitola 4

Pirs

Pirs

27. 11. 2005 00:59 80

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Thermaltake Bigwater SE 3. Testovací sestava a metodika 4. Výsledky testů a závěr

Na trhu existuje v dnešní době celá řada setu vodního chlazení určeného pro osobní počítače. Liší se jak cenou tak i počtem jednotlivých komponentů ale především jejich výkonem. V dnešním testu tedy podrobíme zkoušce set vodního chlazení od tradičního výrobce Thermaltake, konkrétně se jedná o typ Bigwater SE.

Reklama

Při klidu počítače, kdy běžel pouze operační systém a programy na záznam teplot, byla teplota procesoru 35°C, teplota jádra grafické karty 47°C (2D režim - 250MHz při 1,1V) při teplotě vody 27°C a teplotě okolí 23°C.

V první fázi byla grafická karta zatěžována po dobu jedné hodiny programem rthdribl. Měření započalo až po ustálení teploty kapaliny. Měření bylo opakováno při třech nastaveních rychlosti otáčení ventilátoru. Teplota okolního vzduchu byla během všech testů 23°C.

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Poté započala druhá fáze testu, kdy se procesor zatížil programem CPUburn. Po dosažení konstantní teploty vody opět proběhla trojice dílčích testů při nastavení rozdílných otáček ventilátoru.

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí fáze testu spočívala ve hraní hry. Měření probíhalo opět při dosažení konstantní teploty a probíhalo opět při třech nastaveních rychlosti otáčení ventilátoru.

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Set byl testován v podstatě na tom nejvýkonnějším (z hlediska produkce tepla), co může socket 939 v kombinaci s PCI-E grafickou kartou nabídnout. Přetaktování procesoru a grafické karty mělo simulovat nejvyšší dosažitelné hodnoty odpadního tepla, které lze dosáhnout běžným přetaktováním.

Blok určený pro chlazení procesoru nedosahoval zrovna špičkového výkonu a bylo nutné tak původně zamýšlenou testovací frekvenci spolu s napětím snížit. Uvedená hodnota 2800MHz při napětí 1,5V je pro daný procesor maximum, co lze ještě uchladit. Je však nutné brát ohledy na to, že každý procesor ze stejné modelové řady (při stejných nastaveních) produkuje jiné množství odpadního tepla. Takže výsledky na jiném Opteronu 144 při stejném taktu a napětí mohou být rozdílné.

Blok určený pro grafickou bez problémů splnil požadavky na dostatečné chlazení i při maximálním možném přetaktování včetně zvednutí napětí. Jedinou výtku bych měl k montáži, kdy jsem byl nucen použít zadní sponu z chladiče Primecooler, protože se karta při osazení blokem prohýbala a nebyl tak zajištěn dokonalý kontakt bloku s čipem.

Radiátor v podstatě splnil co jsem od něj očekával, tedy nezklamal ale ani výrazně nepřekvapil, což z něj činí průměrný radiátor. Vzhledem ke konstrukci a uspořádání jeho výkon odpovídal radiátorům stejné koncepce. Ventilátor na radiátoru šel trvale provozovat pouze na nejnižší otáčky (1820 ot./min.), kdy po překročení této hodnoty vydával nepříjemný hluk.

Rezervoár pro umístění do 5,25" pozice působil neutrálním dojmem, což opět znamená, že jsem nenašel výrazné mínus nebo plus. Jedinou jeho menší nectnost je nutnost demontáže pro umožnění dolévání kapaliny.

Použité čerpadlo považuji za největší slabinu setu. Za ideálních podmínek by možná dosahovalo uváděné hlučnosti 19dB, ale bohužel při sebemenším zavzdušnění vydávalo nepříjemný hluk. Byly zkoušeny různé polohy čerpadla a způsoby uchycení včetně pouhého položení na kus molitanu. Vždy došlo po určitém čase k zavzdušnění a následné produkci zmiňovaného hluku.

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena setu je stanovena na cca 3700Kč včetně DPH a za tuto cenu nabízí poměrně mnoho. V podstatě je možné jej (vzhledem k množství komponent a jejich kvalitnímu zpracování) považovat za bezkonkurenční. Je nutné však brát v potaz slabý výkon bloku pro procesor a hlučné čerpadlo.

Test setu vodního chlazení Thermaltake Bigwater SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení vodního chlazení Thermaltake a poskytnutí fotografií děkujeme společnosti
Alzasoft a.s.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama