Test soutěžní sestavy: hrajte jako mistři s HAL3000 MČR
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Test soutěžní sestavy: hrajte jako mistři s HAL3000 MČR

Test soutěžní sestavy: hrajte jako mistři s HAL3000 MČR | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 10. 2013 03:00 27

Seznam kapitol

1. HAL3000 pro MČR v počítačových hrách 2. Exteriér počítače 3. Detaily skříně 4. Pohled dovnitř a specifikace 5. Systém počítače, software 6. Syntetické testy, 3D Mark 11, 3D Mark, Unigine Heaven
7. Hry Anno 2070, Assassins Creed III, Battlefield 3 8. Hry Bioshock Infinite, Crysis 3, Dirt Showdown 9. Hry Far Cry 3, Max Payne 3, Metro LL, Tomb Raider 10. Procesorový výkon 11. Teploty, spotřeba, hlučnost a taktování 12. Závěr

Minulý týden jsme odstartovali soutěž o sestavu HAL3000 MČR, dnes si ji otestujeme. Co můžete mít doma téměř zadarmo? Solidně vyladěný systém s nízkou hlučností, velmi slušným výkonem a dobrým zpracováním. Dobrá je i cena, která odpovídá komponentám i práci. Nelíbily se nám jen možnosti taktování.

Reklama
Test soutěžní sestavy: hrajte jako mistři s HAL3000 MČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už zaznělo v úvodu i perexu, před nedávnem jsme testovali několik podobných sestav s cenou do 25 000 Kč s DPH. Jako vítěz skončila právě sestava HAL3000, která má hodně podobnou konfiguraci té dnešní. Stejný je procesor, grafika, má ale větší SSD disk a jinou desku. Výkon obou sestav je ale shodný. To znamená, že dnes testovaná sestava nemůže být horší než vítěz předchozího testu. Shrňme si tedy, co dnes testovaný stroj nabízí.

 

Celkem solidní a bytelná skříň ukrývá solidní komponenty. Základní deska je lepší než u zmíněného vítěze předchozího testu, osazena byla plně vybavená deska Gigabyte. Procesor Core i7-4670 nabízí dost výkonu pro hry i práci. Ovšem není možné jej v kombinaci s touto deskou nijak přetaktovat ani o pár procent. Kapacita pamětí 8 GB je dostatečná, mohla být ale i větší. Grafická karta je tichá a výkonná, její výkon postačí na jakoukoliv dnešní hru v plném HD rozlišení. Jde o solidní střední třídu. Mrzuté může krapet být to, že také nejde nijak extra přetaktovat – žádné extra ladění výkonu tedy nečekejte. SSD disk je základ, 60 GB ale může být dnes málo (nebo spíše minimum). Předchozí sestava měla dvakrát větší disk, a to se počítá. Kapacita druhého disku je stejná.

HAL3000 MČR Pro má o kousek lepší a dražší skříň, má lepší základní desku. Kvalitní grafiku a procesor mají obě sestavy stejné. Kapacita pamětí je shodná, hlavní rozdíl je v SSD disku. Dnešní stroj má jen 60GB, ale od Intelu a předchozí 120GB od Samsungu. Zdroj a další komponenty jsou shodné. Rozdíl ceny mezi oběma systémy je 2000 Kč, na jedné straně máme lepší skříň, lepší desku a na druhé větší disk, byť Samsung a ne Intel. Zdali se tyto rozdíly ospravedlní rozdílnou cenu je už na vašem posouzení. My jsme spočítali cenu dnešní sestavy takto:

Test soutěžní sestavy: hrajte jako mistři s HAL3000 MČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena všech komponent je 25 145 Kč, což je proti prodejní ceně 26 990 Kč rozdíl 1845 Kč. Tolik si vzal výrobce počítače za sestavení, zahoření, otestování, odladění počítače a hlavně za záruku 36 měsíců. Při celkové ceně počítače to není nijak závratná částka, myslím si, že je plně adekvátní. Něco z částky se asi také zaplatilo za logo a promoakci MČR.

Osobní názor

Na úplný závěr tedy ještě zbývá zhodnotit celkový výkon a provozní vlastnosti. Herní i procesorový výkon je dostatečný a vydrží dost dlouho. Architektura Haswell od Intelu je výkonná, s nízkou spotřebou. Herní výkon je také velice dobrý. Velkým pozitivem je pak spotřeba, teploty a hlučnost. Spotřeba v klidu je nízká, v zátěži také. U nejnáročnějších her byla v průměru 250W. Teploty procesoru i grafické karty byly dosti nízké, až překvapivě nízké. Počítač má dostatečně dimenzované chlazení, a i po několika hodinách hraní je stále tichá. Závěr je jasný: Tichý a výkonný počítač, jehož jedinou bolístkou je menší SSD disk. Jinak jde o skvělou volbu pro aktivní hráče.

Test soutěžní sestavy: hrajte jako mistři s HAL3000 MČR
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Za půjčení počítače děkujeme společnosti 100 Mega Distribution

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama