toshiba-portege-r500-maly-lehky-mobilni
Mobilní zařízení Článek Toshiba Portege R500 - malý, lehký, mobilní

Toshiba Portege R500 - malý, lehký, mobilní | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

3. 10. 2008 06:00 17

Seznam kapitol

1. Toshiba Portege R500 - hardware 2. Design, materiály, rozměry... 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Po několika recenzích velkých stojů jsme se zaměřili i na něco menšího. Notebooky Toshiba Portege patří ve své kategorii k tomu nejlepšímu, co lze sehnat. Hořčíková šasi, LED displej a extrémně nízká hmotnost. Dokáže si však stará škola malých a drahých notebooků poradit s netbooky, které zaplavují trh?

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Kvalita zvuku je velmi špatná, horší než u většiny konkurence. Důvod je jednoduchý. Notebook totiž nemá dva stereo reproduktory jako většina ostatních notebooků, ale pouze jeden jediný a to ještě velmi malý. O vyšší hlasitosti tak nemůže být vůbec řeč stejně jako o nějaké slušné kvalitě zvuku.

Milovníci zvuku ať reproduktor raději nikdy nezapínají a okamžitě kupují sluchátka a USB Creative X-Fi či jinou zvukovou kartu.

Chlazení - provedení

-pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-


-pro zvětšení klikněte-

Notebook má standardně řešené chlazení, kdy se pomocí heatpipe odvádí teplo od procesoru na heatsink, který profukuje malý ventilátor. Částečně by chlazení mělo pomáhat i rozvádění tepla to šasi, protože pevný disk a čipset nejsou nijak chlazené.

 V kliduV zátěži
Procesor56 °C79 °C
Čipset55 °C67 °C
Pevný disk39 °C46 °C

Teploty notebooku nejsou nízké a i když to ještě komponentám příliš nevadí, negativně se to projevuje v přehřívání šasi. Obzvlášť plocha vlevo od touchpadu, kde máte opřené předloktí je v klidu teplá a v zátěži až místy horká. Druhým místem je celá levá spodní část notebooku, které se zahřívá podobně. V zátěži proto dlouhodobý provoz na holých kolenou určitě nedoporučuji.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows/Sledování filmů

Díky velmi malému ventilátoru, který se točí nepřetržitě notebook uslyšíte i v klidu, avšak není to nic tak hrozného, co by výrazněji vadilo či vás dokonce rušilo od práce. Daleko více vám bude vadit ono zahřívání šasi.

Hraní 3D počítačových her

V zátěži se ventilátor točí rychleji, což se pochopitelně projeví i na hlučnosti. Notebook v plné zátěži je už slyšet dobře a při nutnosti absolutního soustředění to může po čase vadit a rozptylovat.

Záruka

Základní záruční dobu dává Toshiba na své notebooky dva roky s tím, že je možnost dokoupení rozšířené záruky až na čtyři roky. V základu dostanete záruku typu carry-in, kdy notebook odesíláte do servisního střediska, které má 30 dní na opravu po níž vám notebook zase pošlou, přičemž dopravu tam i zpět hradí středisko.

Toshiba ale nabízí i možnost dokoupení rozšířené záruky, kdy nahlásíte poruchu a do druhého dne je u vás technik a závadu opraví přímo na místě (nebo vám dá nový notebook). Tuto záruku je možné uplatnit jen v ČR nebo za další příplatek platí i mezinárodně, což je vhodné, pokud jste často na dlouhodobých pobytech v zahraničí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama