toshiba-qosmio-f50-konecne-solidni-herni-stroj
Mobilní zařízení Článek Toshiba Qosmio F50 - konečně solidní herní stroj

Toshiba Qosmio F50 - konečně solidní herní stroj | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 9. 2008 06:00 33

Seznam kapitol

1. Toshiba Qosmio F50 - hardware 2. Design, materiály, rozměry... 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje 7. Testy procesoru
8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy grafické karty - moderní hry 11. Testy pevného disku 12. Test výdrže baterie 13. Vyhodnocení a závěr

V několika posledních článcích se objevily požadavky na test novinky Qosmio F50-108 od Toshiby. Za přijatelný peníz to konečně vypadá na pořádné herní monstrum a protože po solidních herních noteboocích je pořád poptávka, tady máte recenzi. Nová Toshiba rozhodně nezklamala...

Reklama

Toshiba Qosmio F50

Toshiba Qosmio F50 - konečně solidní herní stroj
i Zdroj: PCTuning.cz

S poslední kapitolou je jako obvykle čas se podívat, jak si dnes testovaný stroj vlastně vedl. To nejlepší na celém notebooku je jeho výkon v počítačových hrách, na které je notebook primárně zaměřen. Na stroj této cenové kategorie jsou výsledky vynikající a zahrajete si libovolný dnešní titul, jen budete muset u některých vybraných snížit detaily (viz. testy).

Mezi další přednosti stroje patří poměrně výkonný 320GB pevný disk, velmi slušné reproduktory, dobrá volba operačních pamětí či několik drobností, mezi které patří například nikde se nezahřívající šasi či velmi slušná integrovaná webkamera.

Na notebooku je několik věcí, které z různých důvodů nemohu označit za dobré, ale ani za špatné. Sem patří dobrá, leč prohýbající se klávesnice a hlavně displej. Ano, pro herní notebook bylo rozlišení 1280×800 asi tou nejlepší volbou, ale stejně se nemohu zbavit pocitu, že grafický čip by snad zvládl i trošku vyšší 1440×900, které na 15,4" notebooku vypadá daleko lépe a hlavně se na něm lépe pracuje.

No a nakonec je na notebooku také několik věcí, které mi vyloženě vadily. Nejvíc to bylo lesklé provedení. Plasty bych ještě přežil, ale kompletně lesklý notebook, který je umaštěný snad úplně všude... jen mi pořád není jasné, co výrobce motivuje k tomu, aby je takové dělal? Mezi další nevýhody stroje patří hlučné chlazení, což k výkonnému notebooku už tak nějak patří či slabší baterie, což k němu patří taktéž.

Shrnutí

Toshiba Qosmio F50 v testované výbavě v žádném případě nepatří mezi dokonalé notebooky, ale pro někoho, kdo hledá herní notebook má něco do sebe, něco víc než jen dobrý poměr cena/výkon. Musím se přiznat, že za těch necelých 30 tisíc korun včetně daně, za které se dá notebook pořídit je to pro hráče, kteří chtějí být mobilní vynikající volba. A to tak dobrá, že dnes udělím i stříbrnou hvězdu za velmi dobrý poměr cena/výkon pro hráče.

Pokud hledáte notebook pro hraní počítačových her v této cenové kategorii, tohle je žhavý kandidát na vítěze (pokud jste se už nerozhodli při čtení kapitol s testy počítačových her). Jen musíte přijmout ten nešťastný lesklý design a nosit s sebou v brašně i malý čistící hadřík. Ostatní plusy a mínusy jsem již několikrát zmínil a jsou zapsané i v tabulce.

Toshiba Qosmio F50 - konečně solidní herní stroj
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Silver Award, září 2008
Toshiba Qosmio F50-108
"vynikající poměr cena/výkon pro hráče počítačových her"

Toshiba Qosmio F50

Klady

Zápory

+ velmi dobrý výkon pro hry- lesklé, plastové provedení
+ výborný poměr cena/výkon- slabší výdrž baterie
+ velký pevný disk- hlučné chlazení
+ kvalita reproduktorů
+ šasi se nikde nezahřívá 

± diskutabilní displej

± klávesnice

Orientační cena včetně DPH: 28 000Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval českému zastoupení společnosti Toshiba, která do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama