Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!

Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 5. 2019 03:00 18

Seznam kapitol

1. Špatně časovaná bomba 2. Klasicky vyteklý elektrolyt 3. Jednorázové lithiové baterky 4. Expandující lithiové akumulátory 5. Apple trouble 6. Troubly specyficzne

Vytahali jste baterky ze všech zařízení, která dlouhodobě nepoužíváte? Z dálkových ovladačů k odložené elektronice, z kalkulaček, z mobilních telefonů, které si nechávate někde v šuplíku jako rezervní? Měli byste! Jsou to docela nebezpečné věci, které vám mohou nemilosrdně zničit elektroniku. A to i v případě, že v ní jenom jsou a nic nedělají.

Reklama

Apple trouble

Apple s jejich lepením baterek představuje velmi specifický problém. Dost se to podobá těm opravdu nejlevnějším výrobcům v tom smyslu, že neexistuje normální způsob, jak se dostat dovnitř a baterku prostě jenom odstranit. S tím se nepočítalo, prostě po ukončení životnosti máte produkt odevzdat a nazdar. Apple používá obvykle kvalitní baterky a efekt expanze je tam malý, ale pozoroval jsem ho například u iPodu Shuffle, kde baterka bobtná a viditelně chce sama vystoupit, to je ale levný produkt.

Jenomže vyndat baterky ze všech novějších přístrojů je věda, takže nezbude nic jiného, než zaplatit za servisní zásah. Normálně se dovnitř nedostanete, musíte vědět jak na to a mít speciální vybavení. Dřív – dřív to ještě docela šlo. Stačí se podívat na servisní výměnu baterky u Macbook Airu (2012). To je věc, kterou uděláte se správným šroubovákem sami.

 

U novějšího Airu je už lepeno, používají se adhezivní pásky, ale už se taky lepí. A bez návodu bych si už do toho netroufal vlézt.

Zvláštností výměny baterek u Applu je to, že jsou udělané hodně specificky, na míru a velmi přesně. Tak přesně, že je hodně riskantní vsadit na alternativní dodavatele baterií a doufat, že se nic zlého nestane. U klasických uživatelsky měnitelných baterií pro notebooky to bylo jedno, baterie selhala, nafoukla se, roztrhla – ale expandovalo to směrem ven, rozpadl se jenom modul s baterií. Tady se ale baterky lepí přímo dovnitř počítače – a pokud nejsou opravdu kvalitní, bude to mít mnohem horší následky. Jakmile je přestane Apple dodávat, je konec – a můžete jenom doufat v to, že vám v servisu tu baterku alespoň pečlivě vyndají.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama