Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce!

Trable se starými baterkami: Horor jako z Vetřelce! | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 5. 2019 03:00 18

Seznam kapitol

1. Špatně časovaná bomba 2. Klasicky vyteklý elektrolyt 3. Jednorázové lithiové baterky 4. Expandující lithiové akumulátory 5. Apple trouble 6. Troubly specyficzne

Vytahali jste baterky ze všech zařízení, která dlouhodobě nepoužíváte? Z dálkových ovladačů k odložené elektronice, z kalkulaček, z mobilních telefonů, které si nechávate někde v šuplíku jako rezervní? Měli byste! Jsou to docela nebezpečné věci, které vám mohou nemilosrdně zničit elektroniku. A to i v případě, že v ní jenom jsou a nic nedělají.

Reklama

Troubly specyficzne

Do čím větších hlubin historie se díváte, tím bizarnější věci vidíte. Předně – u starých laptopů se používaly stále ještě olověné akumulátory, u nichž netuším, co s nimi dělat. Často představují vzhledem ke své hmotnosti integrální součást konstrukce – nemůže dovolit několika kilům olova, aby putovaly vnitřkem počítače, takže jde obvykle o ocelový modul zamontovaný do báze počítače, který když vytáhnete, zůstane po něm díra – a často nevyvážený počítač, protože při konstrukci se s hmotností olova počítalo. Tady netuším, co s tím.

Ale i dále běžně najdeme baterie ve formě konstrukčních modulů. Ono to má určitý smysl: Například Texas Instruments v 70. letech běžně měly baterky, které vypadaly jako baterie notebooků v 90. letech – akumulátory byly uzavřené ve vlastní plastové buňce. Když to umřelo, koupili jste si novou buňku. Bylo to zavařené a neopravitelné – takže když to umřelo ve východním bloku, často to nějaký kutil rozřezal a nahradil jinými nabíjecími články.

Tyto prvky najdeme stále – zvláště pro mobily najdeme baterky, které tvoří celá záda. Nejde tedy o baterku, ale o celou konstrukční komponentu. To se dá jen těžko nahradit a pokud z toho chcete baterku vyndat, musíte to celé rozřezat. A to bude problém, protože v mnoha případech to opravdu rozřezat musíte: U krásného véčka od Samsungu došlo k expanzi modulu tak, že se v podstatě odtrhl od těla telefonu a fyzicky už nedrží. Takové moduly jsou někdy lepené, jindy svařené, vždy se to komplikovaně rozebírá, protože po odstranění baterek to stále musí držet v konstrukci.

U starých výrobků můžete narazit na baterky, které dnes už neexistují, na totální exotiku.

U těch nových se naopak setkáváme s lepením, s velmi obtížně rozebíratelnou konstrukcí, ke které není dokumentace – a dokonce i na takové problémy, že plast časem stárne a jeho vlastnosti se mění. Plastové pouzdro, které šlo po výrobě snadno „rozloupat“, se s časem stává křehké, ztrácí pružnost a při pokusu o otevření se láme – anebo dokonce drolí.

Vyndávat staré baterky není žádná legrace. Ale musí se to udělat. Když jsem se prořezal do originálních obalů (u těch nových to jde extra těžko), nezřídka jsem našel baterku, kterou už opouštěl elektrolyt, aniž by ta věc byla kdy zapnutá. Nesmí tam zůstat, nesmí. Každá baterka je malý vagón s potenciálním korozivem, vetřelčí vajíčko, ze kterého se může vylíhnout monstrum, které vám nakonec sežere exponát. A proto musí ven, takže na to nezapomínejte!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama