Twitter ovládá chaos a Musk zařízl Starlink pro drony na Ukrajině
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Twitter ovládá chaos a Musk zařízl Starlink pro drony na Ukrajině

Twitter ovládá chaos a Musk zařízl Starlink pro drony na Ukrajině | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

13. 2. 2023 07:00 18

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Turecko blokovalo Twitter. Pákistán Wikipedii. Nový MediaRating. Forbes 30 pod 30 je venku. Reddit hacknut. Microsoft i Google představují ChatGPT ve vyhledávání. De-influenceři jsou influenceři naruby. Útok ransomwaru cílí na servery VMware

Reklama

Sociální sítě

Zpoplatnění API Twitteru může přinést nemožnost přihlásit se před Twitter do her či webů a varují před tím tvůrci her jako je Genshin Impact či Arknights.  (The Verge)

Twitter odřízl přístup k API Movetodonu, užitečnému nástroji pro vyhledávání svých sledujících z Twitteru na Mastodonu.  (TechDirt)

Modré „ověřeno“ na Twitteru neověřuje nic. Aktuálně je „ověřen“ fake účet „US Civil Defense“ a šíří paniku ohledně čínského balónu nad USA.

Elon Musk tvrdí, že Twitter začne od 3. února sdílet příjmy z reklam s uživateli. Má to ale háček, pouze s těmi, kteří si zaplatí službu Twitter Blue. Jak to bude fungovat, neuvedl a zatím to lze brát jedině jako další snahu získat víc platících uživatelů. Zároveň oznámil, že původní ověření účtů, před tím než zavedl placené, bude zrušeno. (The Verge)

Interní zprávy: Twitter chce značkám účtovat 1000 dolarů měsíčně za zachování jejich zlatých ověřovacích odznaků a 50 dolarů měsíčně za každý přidružený účet. Zajímavá Muskova představa, že někdo bude dávat 1000 dolarů měsíčně za zbytečný odznáček. (The Information)

A už je to zase jinak. Elon Musk říká, že boti s „dobrým obsahem“ mohou používat rozhraní API Twitteru zdarma. Co je „dobrý obsah“ a kdo to bude určovat, známo není. (The Verge)

O pár dní pozdějí opět vše jinak. Konec API prodloužen do 13. března. Poté Twitter uvede placený přístup  za 100 USD měsíčně („low level“, sic) a zdarma omezený přístup pro odeslání 1 500 tweetů měsíčně. Skončí Premium přístup a nově vznikne Enterprise

Mastodon do konce roku 2022 nabral skoro 2 miliony aktivních uživatelů. V únoru to ale skoro o milion spadlo. V počtech uživatelů/účtu se z 3,5 milionu dostal na 6,4 milionu. od počátku roku 2023 je vidět i zánik serverů. (Mastodon Analytics)

Meta možná také začne vybírat peníze za modré „ověření“ poté, co s tím přišel Elon Musk. Nakonec proč ne, platby za zbytné (a zbytečné) věci jsou běžné. (SocialMediaToday)

Twitter Blue umožní až 4 000 znaků dlouhé tweety. Při zobrazování omezené na 280 a možností „rozbalit“.

Cloudflare oznámilo Wildebeest. Open Source Fediverse na Cloudflare technologiích. (Cloudflare)

Flipboard rozšířil notes z webu i na iOS a Android. Můžete to brát jako další snahu získat z potíží Twitteru, ale od Flipboardu je dost obtížené čekat, že by to někam vedlo. (TechCrunch)

Twitter prý omezí počet tweetů denně na 2400, píší média. Skutečnost je ta, že přesně tohle omezení už existuje roky  (Hollywood reporter)

  • Jak Twitter omezuje příliš aktivní uživatele? Na co si dát pozor, aby mi nezrušil účet? (365tipů)

Startupy a ekonomika

Federální obchodní komise údajně zkoumá antimonopolní žalobu proti společnosti Amazon (The Verge,WSJ)

Zajímavá vizualizace s neméně zajímavým názvem. OpenAI Mafia. (Bhasker Gupta)

OpenAI Mafia
i Zdroj: PCTuning.cz
OpenAI Mafia

Twitter měl v lednu v USA pouze 180 000 předplatitelů. Musk bude muset zrychlit, takhle peníze nezíská. Twitter Blue je navíc stále přístupné jenom v pár zemích (v Česku samozřejmě ne). Celkem jde o zhruba 290 tisíc předplatitelů.(Engadget)

SoftBank hlásí za 4. čtvrtletí ztrátu svého fondu Vision Fund ve výši okolo 5 miliard dolarů, čtvrtou čtvrtletní ztrátu v řadě, a investice ve výši méně než 350 milionů dolarů pouze do několika startupů. (Bloomberg)

Zoom plánuje propustit zhruba 1 300 zaměstnanců, 15 % stavu, a nabízí zaměstnancům v USA 16 týdnů odstupného včetně zdravotní péče a bonusů; akcie vzrostly o více než 7 %. (CNBC)

Meta chystá „zploštění“. Třeba tak, že manažery a ředitele žádá aby přešli na pozice individuálních spolupracovníků nebo společnost opustili. Má to přinést vyšší efektivitu  (Bloomberg)

Britský CMA zjistil, že navrhovaná akvizice Activision Blizzard Microsoftem (69 miliard dolarů) poškodí hospodářskou soutěž (Bloomberg)

Uber hlásí za 4. čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 49 % na 8,6 miliardy dolarů, (New York Times)

Generativní aplikace pro Al ve velkém přehledu (Sequoia Capital)

Generativní aplikace pro Al
i Zdroj: PCTuning.cz
Generativní aplikace pro Al

Yahoo plánuje v rámci rozsáhlé restrukturalizace své reklamní jednotky propustit více než 20 % všech zaměstnanců  (Axios, BBC)

GitHub do konce fiskálu propustí 10 % zaměstnanců, zhruba okolo 300 lidí. Zároveň uzavře všechny kanceláře, protože jim končí nájemní smlouvy, částečně kvůli nízkému využití, a přejde na kulturu „remote-first“. (TechCrunch)

Analýza: tržby z Darknetu v roce 2022 dosáhly 1,5 miliardy dolarů  (Chainanalysis)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama