Udělejte videorecenzi HW, vyhrajte GeForce GTX a třeba i RTX!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Udělejte videorecenzi HW, vyhrajte GeForce GTX a třeba i RTX!

Udělejte videorecenzi HW, vyhrajte GeForce GTX a třeba i RTX! | Kapitola 2

Redakce PCT

Redakce PCT

20. 6. 2019 03:00 7

Seznam kapitol

1. Natočte vlastní recenzi a vyhrajte 2. Stručný návod pro každého recenzenta 3. Formulář pro přihlášení recenze

Český Youtube, to je samý letsplejer, streamer, letsplejer, streamer no a potom vlastně ještě támhle, v rohu, to je Psychopat Bejr. Teď ale vážně, českých kanálů zaměřených na testy hardware je na českém Youtube velmi málo. A to chceme společně s Nvidií a CZC.cz změnit!

Reklama

Výběr správného železa

Ještě než se vrhnete do natáčení, přetáčení, stříhání a postprodukce videa, pořádně si rozmyslete, co vlastně budete recenzovat. Nikdo učený z nebe nespadl a pokud jste ještě nikdy nic netestovali, zkuste si vybrat něco jednoduššího. Klávesnici, myš nebo počítačové periferie jsou obecně dobrý start. Většinou na nich není nic komplikovaného a časem pak můžete přejít k něčemu náročnějšímu. Ideální je testovat něco novějšího, asi jenom málokdo bude zvědavý na pět let starou myšku, kterou navíc denodenně trápíte u counterstrike a párkrát už se proletěla proti zdi. I když zase takový test kvalitního kousku po pěti letech z pohledu dlouhodobého uživatele taky není špatný nápad. A nebo retro-recenze, vlastně proč ne. Ale do budoucna samozřejmě platí, že diváky zajímá hlavně ten nejnovější hardware.

Udělejte videorecenzi HW, vyhrajte GeForce GTX a třeba i RTX!
i Zdroj: PCTuning.cz

Unboxing aneb jak správně začít

Pokud máte k otestování nějakou super novinku, diváky určitě bude zajímat, jak vypadá balení a co všechno k testovanému kousku hardware dostanete. Doba unboxingů, kdy obecenstvo nadšeně vzdychalo nad každým kouskem příslušenství vybaleným z krabice, je sice už trochu pryč, ale na úvod nikomu neublíží podívat se na vybalování. A pokud už krabičku nemáte, protože skončila před pár měsíci nebo lety v koši? No nedá se nic dělat, ale přicházíte o jednu, dvě minutky videa, která by se v budoucnu mohla proměnit na větší finanční odměnu z monetizace na youtube nebo jiném kanálu.

Představení a nudný popis parametrů

Do psaných recenzí se hodí naházet nejrůznější tabulky a přehledy parametrů, kterými vás výrobce testovaného produktu určitě zavalil. Místa na webu je dost, tak proč ne. Naopak u videa je zdlouhavý popis parametrů, nebo dokonce jejich louskání z tabulky na obrazovce celkem ztráta času. Spíše se zaměřte na obecný popis, stručně a jasně, nezahlcujte diváka technickými fakty, které si mnohem rychleji přečte sám. Správný profík představí produkt třeba už v průběhu vybalování, neztrácejte čas!

Udělejte videorecenzi HW, vyhrajte GeForce GTX a třeba i RTX!
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Není nad poctivou tabulku, zkuste si jí odříkat ve videu!

Základ recenze je recenzování

Nejčastějším omylem recenzentů nejen hardware je to, že si pletou recenzování s popisem toho, co recenzují. Nadšeně juchat nad tím, co divák vidí sám na první pohled z prvního obrázku produktu, je ztráta času. Vykašlete se tedy na juchání o tom, kolik dal výrobce tlačítek na třímilóntoupadesatoušestou variaci na herní myš nebo jakou barvou nakreslil logo na poslední model grafické karty. Zaměřte se na detaily, které z obrázků vidět na první pohled nejsou. Když jsme začali u té myšky, zaměřte se na její konstrukci. Drží se dobře v ruce? Drží se dobře v ruce i kamarádovi s medvědí tlapou? Dosáhnete na všechna tlačítka i bez toho, aby vám křupaly klouby a trávili po hraní hodiny u chiropraktika? Skřípou tlačítka? To jsou všechno věci, které lidi zajímají a čekají je od videa, které točil někdo, kdo produkt měl nějakou tu dobu v ruce a opravdu ho používal.

Co nejde popsat musíte změřit

Samozřejmě počítače se neskládají jenom z věcí, které držíte dennodenně v ruce nebo je máte před obličejem či na uších. Uvnitř se skrývá spousta komponent, u kterých nepotřebujete moc vědět, jestli při zmáčknutí skřípou nebo mají špatnou ergonomii. Tam, kde jde o výkon, spotřebu a nebo jiné jasně měřitelné hodnoty, musíte měřit. A ano, trvá to dlouho, je to piplačka, musíte hlídat spoustu věcí a jak zjistíte, tak za každým grafem jsou hodiny práce, kterou nikdo nevidí. A neocení. Mrkněte na recenze podobných komponent, zjistěte co všechno recenzenti měří, jaké k tomu používají běžně programy a začněte testovat. A zase, sami se zamyslete, co všechno by vás zajímalo a chcete u testovaného železa vědět, soustřeďte se na to podstatné a to dejte do recenze.

Udělejte videorecenzi HW, vyhrajte GeForce GTX a třeba i RTX!
i Zdroj: PCTuning.cz


Klasika všech 3D benchmarků

Srovnávejte srovnatelné

Jedna z nejdůležitějších součástí recenzí je srovnání s konkurencí. V čem je testovaný produkt lepší, rychlejší, ergonomičtější než ostatní, a naopak kde to skřípe a kulhá. Většina recenzentů, kteří testují dlouhodobě a pravidelně už třeba vidí na první pohled potenciální problémy a můžou se na ně soustředit. V každém případě ale použijte selský rozum a pokud srovnáváte, tak srovnávejte jablka s jablky a hrušky s hruškami. Vyčítat levné herní myšce laciné plasty a obyčejný design při srovnání s konkurenčním modelem za trojnásobek peněz nemá moc smysl. Naopak srovnání laciné myšky se dvěma podobnými modely za přibližně stejnou sumu chechtáků umožní divákům si vybrat tu nejlepší z nich. Ne každý má naditou peněženku a kupuje si ty nejdražší kousky, které moc chyb nemají.

Dodržujte metodiku

Při testu prvního produktu postupně zjišťujete, co všechno je třeba popsat a otestovat, učíte se jak na to. Až budete testovat pátou myš v řadě, už byste měli mít jasno na co všechno se soustředit, jaké detaily sledovat a co vlastně diváky může zajímat. A potom celý postup dodržovat, aby se dalo srovnávat. Na závěr pak můžete hezky srovnat všechny pozitivní i negativní stránky, vypíchnout, co kde bylo lepší nebo horší. Bez dodržování nějaké základní metodiky pak třeba zjistíte, že jste v minulosti zapomněli změřit jednu dvě hodnoty a pokud byl produkt jen zapůjčený, už je zpětně nedoměříte. 

A pár tipů na závěr?

Obrňte se trpělivostí, nebude to jednoduché. Zpočátku všechno trvá hrozně dlouho, ale s každým dalším otestovaným kouskem železa to bude rychlejší a rutinnější.
 
Nezahrnujte diváka hromadou nudných detailů, u videa se na to moc koukat nedá a sledující vám rychle utečou, protože neudrží pozornost nebo usnou. Na hromady grafů, detailů a zdánlivě zbytečných drobností tu máte pctuning.cz.
 
Buďte vtipní a nebojte se odlišit od stáda, nikdo není zvědavý na uspávače hadů, který přečte recenzi z připraveného papíru monotónním hlasem. Na internetu je nepřeberné množství dalších videí a přepnout jinam je tak snadné...

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama