Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 11. 2013 03:00 25

Seznam kapitol

1. Data v... 2. ...cloudu 3. Pronajměte si HDD 4. Možnosti skladování I.
5. Možnosti skladování II. 6. Možnosti skladování III. 7. Kdo to jednou přečte? 8. Kopírujte!

Po kauze Megaupload, kdy uživatelé přišli o své cenné soubory na vzdálených discích, může cloudu věřit jen naivka. Co bylo na webu včera, nemusí být zítra, nehledě na někdy až nemravné ceny provozovatelů. Takže co teď? Kam klopit naše data pro co nejjistější zálohu? Jak se ukazuje, svět v současnosti nemá ideální volbu.

Reklama

Papír lidové kvality

Očekávaná životnost: 20-40 let. I když vám to může přijít divné, je z archivačního hlediska dobré vytisknout si důležité dokumenty na papír. Papír má naprosto úžasnou životnost a překvapivě snadno se převádí do jiných formátů. Je omezen hlavně způsobem uložení (nemá rád vlhko, plísně a podobně). V případě levného dřevitého papíru, který je plný kyselin, v něm  dochází k samovolnému procesu rozpadu, který výrazně akceleruje světlo. Projevuje se to tak, že papír žloutne a stává se křehkým, láme se, v extrémním případě se z něj uvolňují písmenka a podobně. Nicméně i u dokumentů, tištěných nevalnými tiskárnami na papír nevalné kvality, můžete očekávat desítky let životnosti. Ohromnou výhodou je taky to, že nevyžaduje žádnou čtecí mechaniku :-)

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Magnetooptické disky

Očekávaná životnost: 30-50 let. Magnetooptické disky kombinují optické a magnetické technologie, kdy využívají fázové přeměny materiálu při zápisu. Laser zahřívá médium a magnetická hlava, která je na druhé straně, mění magnetickou polaritu média. K fyzickému kontaktu mezi mechanikou a médiem dochází jen při zápisu, přičemž médium samotné je odolnější jak vůči světlu, tak i vůči magnetismu, než média čistě optická a nebo magnetická. Tento zajímavý systém je ale poměrně drahý a levná média jiných typů ho vyhnala na okraj. Pro profesionální použití ale smysl stále má a stále by ho mělo být možné sehnat ve formě UDO (Ultra Density Optical Disc). Mechanika pro UDO disky nicméně stojí 5000 USD a 30 GB médium přijde na 30 USD, což je pro domácí použití diskvalifikující.

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zapisovatelná CD / DVD archivační kvality

Očekávaná životnost: Prý až 100 let. Média archivační kvality jsou v podstatě jediná skutečná archivační média současnosti, která dávají smysl pro použití v domácnostech. Existují dva různé principy, klasičtější zlatá média, která by měla zajistit vyšší stabilitu záznamu inertním zlatem, a potom keramická média, která využívají fázovou změnu při zahřátí laserem. Keramická média, které se dělají u nás a prodávají pod značkou Data Tresor Disc, mají vysokou odolnost proti degradaci vlivem světla (nevybledávají) a možná jsou to opravdu jediná skutečně archivační digitální média, která si lze pořídit. Jedno vás nicméně přijde na 35 Kč a vyžadují vypalovačku, která to s nimi umí, takže to není zcela ideální. Navíc je tu ten drobný problém, že se na ně realisticky nedají nahrát „velká data“. U 4TB disku mi to vychází na 852 médií, což je 30 000 Kč v nákladech a při 10ti minutách na médium šest dní nepřetržitého vypalování. (A teď si navíc představte, že řada slim mechanik uvádí cca 1000 vypálených médií jako hranici své životnosti!)

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

A to máme, dámy a pánové, vlastně všechno. Všechny alternativy, které dnes máme. Ne, ne – ještě počkejte: Pokud si seženete papír prémiové kvality, který se dělá z hadroviny, může zůstat stabilní stovky let. Mám doma časopisy z dob První světové války a věřte tomu nebo ne, jsou v lepším stavu, než to, co si koupíte v pondělí v trafice. Takže opravdu důležité dokumenty má smysl vytisknout, u kvalitního papíru je spíše otázkou kvalita barvy. Teoreticky by měly být lepší kvalitní inkoustovky, protože u nich se barvivo vpíjí do papíru. Laserovky ho doslova navařují na povrch a to znamená, že se s časem oddělí a odpadne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama