Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 11. 2013 03:00 25

Seznam kapitol

1. Data v... 2. ...cloudu 3. Pronajměte si HDD 4. Možnosti skladování I.
5. Možnosti skladování II. 6. Možnosti skladování III. 7. Kdo to jednou přečte? 8. Kopírujte!

Po kauze Megaupload, kdy uživatelé přišli o své cenné soubory na vzdálených discích, může cloudu věřit jen naivka. Co bylo na webu včera, nemusí být zítra, nehledě na někdy až nemravné ceny provozovatelů. Takže co teď? Kam klopit naše data pro co nejjistější zálohu? Jak se ukazuje, svět v současnosti nemá ideální volbu.

Reklama

Jediné, co mi po Inzine.cz zůstalo, jsou texty, které jsem si uložil lokálně. Praktické poučení z krizového vývoje zní, že i když je internet príma, dobře uspořádaný lokální archiv je zkrátka dobře uspořádaný lokální archiv.

O co se staráte sami, máte taky sami pod kontrolou. Dokud se o dvoje data staráte vy, je jejich osud ve vašich rukou. Projekty na internetu mají vlastní životy, ale bohužel i vlastní smrti a když dojdou love na provoz, mohou zesnout nenápadně a tiše. Spoléhat na to, že budete alespoň s předstihem varováni o změnách, je značně optimistické.

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jen si vzpomeňte na licenční / uživatelsky podmínkovou gymnastiku Rapidshare! V jednu chvíli sdílet můžete, pak nemůžete, jednou si můžete ukládat neomezeně data zdarma, pak je nastaven limit 5 GB a tak dále. Rapidshare je takový pěkný příklad spáchání sebevraždy v přímém přenosu.  Ve zdánlivém chaosu je přitom logika: Nejdřív nalákáte lidi na sdílení, pak ho vypnete, oni ze sdílení přejdou na zálohování, ale tam zase vadí, že lidi zabírají místo v systému a neplatí. Pak klientů ubývá a ubývá, takže je třeba vyházet zaměstnance a zekonomičnit (= zdražit) provoz. V případe přechodu z „neplaceného a neomezeného“ používání na „neplacených 5 GB“ vám Rapidshare poslal varovný email a dal vám krásných 24 hodin na to, abyste buď zaplatili a nebo přišli o vše až na těch 5 GB dat. Úplně nejlepším vtipem na závěr byly limity pro placené ukládání, dnes to činí 10 GB zdarma, 300 GB za 8,21 Euro měsíčně a 700 GB za 16,43 Euro měsíčně. Denně můžete tahat všehovšudy 100 GB plnou rychlostí (evakuace prémiové služby zabere bratru týden).

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výborným vtipem bylo to, že když se lidi z Torrentfreak ptali, na kolik by vyšla služba s limitem 2 TB, dostali prý odpověď, že asi 120 Euro měsíčně – což odpovídá zhruba zakoupení jednoho 2 TB harddisku měsíčně! Není divu, že podle Alexa Rank míří tato služba celkem stabilně do zapomnění. V roce 2010 zhruba padesátý nejpopulárnější web planety je dnes zhruba na tisícím třístém místě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama