Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 11. 2013 03:00 25

Seznam kapitol

1. Data v... 2. ...cloudu 3. Pronajměte si HDD 4. Možnosti skladování I.
5. Možnosti skladování II. 6. Možnosti skladování III. 7. Kdo to jednou přečte? 8. Kopírujte!

Po kauze Megaupload, kdy uživatelé přišli o své cenné soubory na vzdálených discích, může cloudu věřit jen naivka. Co bylo na webu včera, nemusí být zítra, nehledě na někdy až nemravné ceny provozovatelů. Takže co teď? Kam klopit naše data pro co nejjistější zálohu? Jak se ukazuje, svět v současnosti nemá ideální volbu.

Reklama

Pak tu máme ještě možnost zaznamenávat data do ještě odolnějších materiálů, kterými jsou sklo, kámen a bronz. Bronz (nebude-li ponechán v dosahu potulných sběračů a jiných lapků) má prý šanci uchovat text až deset tisíc let, rovněž i kámen a sklo ztratí obsah až působením eroze, hlavně proto, že je nikdo a nic nejí. Je tedy velmi pravděpodobné, že až se lidstvo vyléčí z poblouznění cloudem, objeví se nová archivační média z vysoce odolného skla, která budou fungovat například na holografickém principu. Samotný fakt, že data „ve skle“ je možné číst opticky nedestruktivně, je opravdu značnou výhodou.

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Další otázkou je, jak zajistit čitelnost dat pro další generace. Dnes se u počítačů chováme tak, jako že co bylo včera už neexistuje a důležité je jenom to, co přijde zítra. Téměř nikdo neřeší otázky opravdu dlouhodobé archivace dokumentů a neplánuje migrace dokumentů, takže přestože lidstvo produkuje naprosto bezkonkurenční množství dat, z hlediska vzdálenější budoucnosti to bude vypadat, jako bychom najednou přestali psát. Představa, že archeologové budoucnosti budou schopni číst data z dnešních médií, je naprosto směšná – vždyť je mnohdy nepřečteme ani my sami a to o nich víme většinu důležitých informací, jako jak jsou data uložena, jak jsou formátována a podobně. Pokud se sami nepostaráme o inteligentní konverzi dat tak, aby je přečetly i další generace, budou tyto informace beze zbytku ztraceny. Nezbude z nich, slovy Tajemného hradu v Karpatech, ani to zblo. Jako by nikdy neexistovaly.

Úvaha: Data na Síti jako by nebyla. Jak zálohovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je velkou a opravdu hrubou chybou domnívat se, že k uchování našich informací stačí stavět datacentra. V historii se opakovaně ukazuje, že když shromáždíte informace na jednom místě, tak se báječně snadno ničí – to dokázalo jak trojí vypálení starověké Alexandrijské knihovny, tak i destrukce středověkých knih v belgické Lovaňi během První světové války. Ostatně, pokud chcete, můžete se podívat na oči otevírající, ale doopravdy dost depresivní seznam zničených knihoven na Wikipedii. Domnívat se, že se knihovnám a datacentrům vyhnou pošuci budoucnosti, ať už se rekrutují z kruhů politických, náboženských a nebo „jen recyklujících“, je velice naivní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama