Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni

Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 5. 2011 03:00 59

Seznam kapitol

1. Jen mezi Vámi a naším serverem 2. EULA s ďáblem 3. Orwell je nakonec žabař 4. O základních metodách
5. Databáze a vzorce chování 6. Data mining a komparace dat 7. Dávná přátelství odhalí celé skupiny  8. Ideální pro chytřejší diktátory

Facebook slouží pro naše šmírování, iPhone si pamatuje naši polohu, co někam napíšeme, to patří podle licenčních ujednání provozovateli služby. Kde je hranice mezi paranoiou a reálným ohrožením svobody? Po mrazivých zprávách z minulých dní přinášíme trochu temné zamyšlení nad současnou situací a blízkou budoucností.

Reklama

Ať je to tak nebo tak, věřit v bezpečnost dat uložených na jejich serverech může jenom opravdu velký optimista. Přestože Google neustále tvrdí historky o tom, jak maily na Gmailu nikdo nečte a že se používají jenom ke zpřesnění reklamy (jak přesně?!), byl tu už případ, kdy si jeden z operátorů maily četl a obtěžoval uživatelky. Jasně, magor se najde v každé společnosti – ale viditelně se k datům dostal a číst je mohl. Pokud je může číst nějaký Jarda, co brání tomu, aby je zpracovával někdo úmyslně, nebo masově předával nějaké vládě, například v rámci Patriot Actu?

Když k vám coby americké společnosti přijde americká vláda a bude chtít data uložená na amerických serverech, zkrátka a dobře neřeknete „ne“.

Google zjevně data neukládá tak, aby je nebyl schopen číst sám. Dá se k nim dostat – a protože to jde, někdo se k nim dostane. Jakmile někde uložena jsou, může si s nimi jejich nový vlastník dělat, co chce a ukládat tak dlouho, jak chce. Je normální, že s časem můžete měnit postoje, názory, že byste odstranili nějaké staré dopisy nebo fotky. To v novém netcentrickém světě dělat nemůžete. Máte kontrolu nad tím, kdy informaci odešlete – a tím ji ztrácíte, stejně jako střelec ztrácí kontrolu nad vystřeleným šípem. Možná někde zapadne, možná ho někdo najde a později použije proti vám.

Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni
i Zdroj: PCTuning.cz

To, že si jedna společnost přisvojuje právo luxovat data ve stylu informačního piráta Tlamsy z Kyberiády, je jednom základ. Ve skutečnosti přes dvacet let existují daleko pokročilejší metody pro zpracování informací, které šikovně doplňují gigantické objemy „hrubých dat“ vkládaných uživateli, odesílaných telefony a snímaných kamerami. Samotná hrubá data jsou relativně k ničemu – musí se zpracovávat a inteligentně třídit. Věděl to i spisovatel George Orwell – a ti, kteří trnuli u jeho antiutopického díla s názvem 1984, se mohli utěšovat, že na sledování celé populace by bylo třeba zaměstnat zhruba 20 % populace tak, aby každý mohl sledovat svých 10 klientů (12 hodin spaní, 12 hodin sledování).

Ani Orwell sám netušil, že nastane doba, kdy na sebe lidé budou donášet sami a že si sami zaplatí telefon, který je bude bez jejich vědomí sledovat a zapisovat si, kdy kde byli. (To, co si v tomto směru dovolil Apple, byla neuvěřitelná prasárna; taková, že i politikům rychle došlo, že není nutné, aby na ně někdo nasazoval špicla – stačilo by ukrást jejich Apple telefon! Není divu, že patch 4.3.3 přišel na applovské poměry tak svižně.)

Úvaha: Data nám můžete svěřit bez obav, drazí blázni
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama