Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?

Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 12. 2011 13:00 45

Seznam kapitol

1. Jedno slabé místo 2. Otázka první: Selže Windows Phone 7? 3. Otázka druhá: Uspěje Microsoft s tablety? 4. Otázka třetí: Je PC v ohrožení? 5. Otázka čtvrtá: Stanou se Office nevýznamné? 6. Otázka závěrečná: Je to pravděpodobné?

Před nedávnem se na Business Insideru objevil provokativní článek o tom, jak by mohl Microsoft ztratit význam a nakonec zkolabovat v řádu několika let. Tato myšlenka se jeví na první pohled úplně šílená – firma má rekordní příjmy a cena jejich akcií je stabilní. Jenže jak se říká, některé myšlenky jsou tak šílené, že by mohly být i pravdivé.

Reklama

Otázka třetí: Je PC v ohrožení?

Celkem jednoznačně a rychle lze říci, že ne. PC ani pozice Microsoftu na něm nejsou vůbec v ohrožení. Prakticky úplně každé prodané PC, ať už je to desktop a nebo laptop, přináší Microsoftu příjem z licence Windows a nevidím naprosto nic, co by touto pozicí otřáslo.

Linux představuje na desktopu větší selhání, než Microsoft na TabletPC. Nikdy to nebyla reálná alternativa ani pro normální uživatele, ani pro podnikovou sféru. Linuxová scéna je příliš roztříštěná, než aby byla schopná nabídnout a podporovat masivně jednu distribuci, která by byla schopna konkurovat Windows. Svět Linuxu připomíná setkání majitelů veteránů, kteří si vyměňují nápady o tom, jak správně opravovat a starat se o svoje auta, přičemž si to nakonec stejně dělá každý po svém a případný zákazník je zmatený, protože netuší, s čím se na koho obrátit. Aby Linux mohl konkurovat Windows, musela by se tlačit a rozvíjet jediná distribuce – a žádné takové známky nepozoruji.

Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?
i Zdroj: PCTuning.cz

Představa chromebooku, založeného na browseru, představuje ještě fiktivnější koncept. V principu nepřináší nic, co by neměl dobře nakonfigurovaný počítač s Linuxem, je to skoro stejně drahé řešení, jenom má méně možností a je méně praktické. Tvrdit o tomto konceptu, že je v zásadě dobrý, ale jenom nevyzrálý, mi přijde ujeté. Jsem přesvědčen o tom, že to není nic jiného než terminálové řešení, které má smysl za určitých speciálních okolností, ale nepřináší žádnou výhodu, která by přiměla masy opouštět klasické systémy. Synchronizace a zálohování v cloudu, automatický update software? To všechno jde i na systému s normálním úložištěm. I v podnikovém řešení tento koncept přináší jen omezené výhody: dokud se pracuje s malými objemy dat, je cloudové řešení v mnoha směrech výhodné. Jakmile ale objem dat naroste, začne to přinášet zásadní problémy s propustností.

Představa, že by svět PC ovládl Apple, je také zcela nesmyslná. Apple se drží své „elitní skupiny uživatelů“, kterou jim závidí zbytek IT světa. Mají peníze, jsou ochotní platit a jsou loajální. Dokud se firma drží takového segmentu, má královské příjmy díky velkým maržím. Pokus o „ovládnutí světa PC“ by ale znamenal jít do levnějších segmentů, kde buď očešete svoje výrobky a přijdete o lákavé funkce či výrobní kvalitu, a nebo to moc neočešete, ale pak musíte nějak vysvětlit, proč jsou vaše lepší modely o tolik dražší.

Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?
i Zdroj: PCTuning.cz


brabus.com

Představa, že by firmy byly ochotné vyměnit levná PC za podstatně dražší Macy, je zcela absurdní – a pokud Apple nepomýšlí na malér, tak se nepožene do levného segmentu. V levném segmentu Windows prostě nemají žádnou reálnou konkurenci a nevidím ani způsob, ani důvod, proč by se to mělo nějak razantněji v následujících letech změnit. Osazení levného železa rozumně lacinou licencí Windows je naprosto nejjednodušší a nejuniverzálnější řešení pro všechny výrobce hardware.

Navíc je tu obrovské množství legacy software, které bude potřebovat podporu i nadále. Microsoft ví, že vyhubit uživatele starého software není zrovna brilantní nápad a kvůli tomu se ostatně protahuje i podpora Windows XP. Čím více se bude měnit podoba informačních technologií, tím větší hodnotu budou mít pro Microsoft konzervativní uživatelé, kteří se budou domáhat konvenčních platforem – už jenom proto, že brzdí změny přinášené konkurencí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama