Úvaha: Jak bychom vlastně měli platit za obsah?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Jak bychom vlastně měli platit za obsah?

Úvaha: Jak bychom vlastně měli platit za obsah? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 1. 2013 03:00 39

Seznam kapitol

1. Parodie na distribuci 2. Výhody digitální distribuce I. 3. Výhody digitální distribuce II. 4. Jak se dostat k obsahu
5. Význam uživatelů 6. Kupte pytel a už se nevracejte 7. Kde utíkají peníze 8. Možnosti vývoje

Celé roky vidíme v televizi umělce, kteří pláčou, že jim za jejich práci nikdo neplatí. Dokonce se domáhají, ať jim my, uživatelé, poradíme, jak za jejich produkci chceme platit. No, něco na tom bude – proč se nezamyslet. Jak bychom byli ochotní za obsah platit? Zde je pár návrhů, umělci se mohou vyjádřit v diskusi!

Reklama

4. Globálnost dostupnost obsahu

Digitální distribuce dovoluje efektivní obcházení cenzury, což strašlivě štve samozvané komitéty cenzorů západního i východního typu. Na Západ se tak dostává obsah, který mravozpytci zakázali (jako Bible Black), zatímco islámské mravozpytce štve, že jim mládež kouká na Pokémony a dekadentní západní filmy (jen si zkuste prozkoumat, které všechny filmy si arabsky mluvící komunita titulkuje, to je docela zajímavý seznam). Globální dostupnost obsahu patří mezi nástroje, které nejefektivněji boří ideologické a propagandistické bariéry, které tak milují „stavitelé zdí“ a velmi výrazně přispívá k  mezikulturní výměně názorů, aniž by tato byla moderována týmy ideových expertů, kteří rozhodují, co je „správné“ a co „špatné“.

Úvaha: Jak bychom vlastně měli platit za obsah?
i Zdroj: PCTuning.cz

5. Pohodlnost používání obsahu

Pokud vydavatelé nepropadnou potřebě uměle omezovat využívání obsahu formou DRM, je digitální obsah ten nejjednodušší a nejsnáze použitelný, jaký jsme kdy měli. Každé fyzické médium dříve vyžadovalo specifický typ přehrávače, ale digitální soubory může přehrát vlastně úplně každá chytřejší mašinka – síťový přehrávač, televize, telefon... Dnes je jednodušší vybudovat si knihovnu digitálního obsahu, kterou jednoduše sdílíte, než knihovnu fyzických médií, kde budete hledat a hledat.

6. Sociální aspekt obsahu

Když jste dřív chtěli známým ukázat zajímavý klip a nebo hudbu, museli jste jim půjčit nosič, což vedlo často k jeho ztrátě (či nekonečnému putování, nazývanému přirozený oběh knih, CD a DVD v přírodě). Dneska jim pošlete link na YouTube. Sdílení informací o obsahu je dnes extrémně rychlé a extrémně jednoduché.

Úvaha: Jak bychom vlastně měli platit za obsah?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama