Úvaha: Jste připraveni na cestu do oblak?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: Jste připraveni na cestu do oblak?

Úvaha: Jste připraveni na cestu do oblak? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 1. 2011 03:00 37

Seznam kapitol

1. Google představil Cr-48 2. Chytrý a hloupý terminál 3. Alfou a omegou bude cena 4. O užitečnosti ve firemní síti
5. Největší slabinou je konektivita 6. Důvěřujete vůbec Googlu? 7. Zadarmo ani kuře nehrabe 8. Čas browsovadel teprve přijde

Dámy a pánové, je to tady! Po letech napjatého očekávání nám Google přináší technologickou novinku přímo ze šedesátých let: terminál převlečený za počítač. Vypadá jako laptop, váží jako laptop, běží na baterky skoro stejně dlouho jako laptop, ovládá se jako laptop... Ale je to jenom browser převlečený za počítač.

Reklama

Browsovadlo se hodí spíše pro práci, což znamená co? Že je nudné a potěr vám ho obije o hlavu s tím, že chce Kinect a ty super hry, u kterých se skáče. V profesionálním světě ale existují situace, kdy je podobný koncept opravdu užitečný – a to hlavně v případě, že si firma bude spravovat servery lokálně a nebude tedy závislá na připojení do světa.

Velmi dobré to může být v medicíně nebo ve školství, kdy aplikace poběží na virtuálních serverech a chovanci / zaměstnanci budou moci dělat jenom to, co dle plánů skutečně dělat mají. Připojení přes lokální wifi bude mít dostatečnou propustnost a správci se otevře svět prakticky nulové správy terminálů. Podobně zajímavý je tento systém pro internetové kavárny (mají dnes, v civilizaci, ještě nějaký smysl?) a nebo pro pacienty / zákazníky / klienty.

Čekáte na letišti? Můžete si půjčit browsovadlo. Chcete se ubytovat na hotelu? Zde jsou klíče a zde si můžete zdarma půjčit browsovadlo. Jednoduché přístroje může půjčovat prakticky každý hoteliér. Bezúdržbový systém je lákavý, i když je v řadě povolání vhodnější využívat systémy s dotykovým displejem. Lépe se udržují, mohou být omyvatelné, aplikace mohou být vytvořeny tak, že vás vedou přes jednotlivé obrazovky, na kterých jenom někdy vkládáte alfanumerické údaje.

Podstatnější než pohodlná klávesnice je v takovém případě RFID čtečka a čtečka čárového kódu – a dále musíte mít možnost připojit všelijaké bizarní periferie, které něco měří. Na to ale musí být browsovadlo vybaveno, serverové aplikace z toho musí umět číst a všeobecně to může být jádro problému, protože budete potřebovat speciální browsovadlo, ne to generické s Chrome, jedním SD portem a jedním USB.

Jídelní lístky a nebo interaktivní digitální průvodce je rovněž lepší ve formě tabletu, takže je zjevné, že něco, co vypadá jako notebook, ale není to notebook, bude mít poměrně omezené použití. Myšlenka, že se zaměstnanec na začátku naloguje (autentifikuje) a pak už všechna data prší na server rovnou, aniž by se někde ukládala v mezipaměti, je ale lákavá.

Nemusíte řešit, zda aplikace stihla předat všechny vložené údaje. Když se browsovadlo ztratí, nemusíte řešit, co bylo na úložišti (nebo, v ideálním případě, byste to neměli řešit). Stav dat je stále konzistentní. Browsovadlo se skutečně chová jako bezdrátový terminál.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama