Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Nové technologie, nové možnosti

Úvaha: Nové technologie, nové možnosti | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 8. 2009 03:00 29

Seznam kapitol

1. Zabíjí počítače myšlení? 2. Informacni super dalnice 3. S počítačem na věčné časy

Mezi různými skeptickými kafemlejnky, přinášející další a další apokalyptické zvěsti o hrůzách časů budoucích, mě zaujal zvláště ten, jak technika umořuje lidskou tvořivost a díky ní jde obecně kultura do kopru. Kdysi, když si chtělo děcko osvěžit trudné odpoledne hudbou, vzalo si nožík, uřízlo vrbový proutek a vyklepalo si z něj píšťalku.

Reklama
O tom se v minulosti nikomu ani nezdálo – šířit, množit a kopírovat informace je dnes nekonečně jednoduché. V dobách Alexandrijské knihovny se svitky musely krást na státní úrovni, aby knihovna získala ty nejlepší knihy, informace byly dostupné jenom elitám a při opakovaných požárech byla většina z nich zničena. Pořizování opisu byla práce na dlouhé měsíce a do kopie se často dostávaly zásadní chyby, takže si dnes badatelé nezřídka lámou hlavu nad tím, zda zvláštní a překvapivý text, který studují, obsahuje nějakou hlubokou myšlenku - a nebo zda si opisovač pustil pozornost na špacír a do kopie zanesl nesmysly. Dnes se informace, druhdy k hlubokému zoufalství autorskoprávních organizací, přelévají prakticky okamžitě a víceméně zcela nekontrolovatelně sem a tam. Těžko říct, kolik kopií vzniklo a kde jsou uloženy – ale dnes je velmi nepravděpodobné, že by vlivem jedné lokální katastrofy lidstvo přišlo o většinu svých znalostí. Svoboda zatím na internetu dosahuje tak masivních rozměrů, že se civilizované země, nepochybně inspirovány úspěchy totalitní Číny, snaží dostat tuto nebezpečnou anarchii pod všelijak bizarními záminkami pod své milující cenzorské křídlo. K tomu je ponoukají nejenom ochránci tradic, zdůrazňující, že Pikaču podvrací islámskou republiku a pornografie přináší zhoubu celým národům, ale také právě distribuční společnosti, které s nepopsatelnou hrůzou sledují, jak se jim rozpadají distribuční schémata. Oni celé měsíce pracovali na plánu, kdy, kde a v jak sestříhané verzi uvedou své nové filmy - a místo toho pic! Internetový národ sleduje jejich dílo už den před premiérou. Všichni konzervativci se proto shodují, že je tok informací třeba přiškrtit.
 
Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

 
O počítačích a internetu se tvrdí, že devastují kreativitu, že mění lidstvo v jakousi populaci zombií, které jenom pasivně konzumují vše, co se jim naservíruje. Každý se ale snadno může podívat, jak bizarní to je tvrzení. Celý koncept Webu 2.0 je založen na tom, že se snaží z co největšího počtu konzumentů udělat producenty informace. To dává dosud nevídané možnosti, jako je třeba šance pro neznámé autory. Máte nějakého vtipného týpka, který zná spoustu skvělých historek. Dobře, dokud je vypráví u táboráku, je to príma, ale nikdo ho nezná. Kdo ví, třeba je to druhý Hašek, ale pokud nic nepíše a nesnaží se publikovat, nikdo se to nedozví. A i když se snaží, může mít obrovské problémy. Máte představu, jak je pro začínající autory obtížné prorazit? Jak je náročné vydat první knihu, když o vás nikdo neví? Je to velice, velice těžké. Daleko jednodušší je založit si blog a sepisovat své dojmy a úvahy tam. Spousta z blogů je čirý salát, omílání již mnohokrát vyřčeného, ale občas se objeví opravdové skvosty. Některé z blogů dosahují opravdu značných kvalit, pokud mám něco jmenovat, tak velmi zábavný je kupříkladu blog Renaty Francové, což je svého druhu varianta deníku Bridget Jonesové, ovšem v podstatně vymazlenějším provedení. Pokud se vám podaří stát se známým na webu, máte podstatně jednodušší šance na vydání v klasickém médiu – v podstatě záleží jenom na tom, zda jste mistrem jediného stylu a nebo zda ve vás opravdu dříme talent. Nepotřebujete konexe, nemusíte vhazovat své texty do oken limuzin úspěšných spisovatelů a ani se doprošovat audience u dalších a dalších vydavatelů. Stačí vám počítač a připojení, tedy náklad řekněme v hodnotě 5000 Kč.
 
Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Zabezpečení vašich textů je také o třídu lepší, než tomu bylo v minulosti, kdy jste na psacím stroji s kopíráky natřískali nanejvýš tři kopie. Pokud nejste úplní jardové a zálohujete si off-site třeba na nějakou webovou službu, jste výrazně lépe zajištěni před katastrofami a nebudete muset následovat osud Jana Amose Komenského – tedy sledovat, jak se při požáru výsledek vaší mnohaleté práce proměňuje v popel. Ale i když nemáte web rádi a radši papír, i tehdy vám rozvoj technologií výrazně pomůže. Tiskárny jsou dnes levnější než kdy jindy – před dvaceti lety, když jsem sepisoval odborné práce na střední škole, představovalo přenesení napsaných textů z osmibitu na PC, které dokázalo texty vyfrknout na jehličkovou tiskárnu, operaci na dva dny a asistovalo u toho pět lidí, kteří zapůjčili hardware, pořešili upload češtiny do tiskárny a podobné, dnes zcela nepředstavitelné věci. Dnes si zajdete do sámošky, koupíte balík papíru a tiskárnu – a vejdete se do jediné tisícovky. A tím to pochopitelně nekončí! Nikdy nebyly tak vynikající možnosti pro psaní, jako jsou dnes – ať se rozhodnete psát realistické texty a nebo čirou fantazii, online připojení vám nabídne tu nejpraktičtější a nejrychlejší referenční knihovnu, thesaurus, encyklopedii. Můžete studovat různé styly psaní, můžete si prostudovat myšlenkové cesty, po kterých putují pacifističtí mírotvůrci, ale třeba taky nahlédnout, co se hodí pod turbanem v palici vůdcům Talibanu. Pokud se tedy rozhodnete, že ve stylu Danielle Steelové napíšete milostný román o vztahu humanitární pracovnice s Bin Ládinem, můžete si k tomu sehnat podklady rychle, levně a bezpečně. Tohle bylo před dvaceti lety ještě zhola vyloučené.
 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama