Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Nové technologie, nové možnosti

Úvaha: Nové technologie, nové možnosti

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 8. 2009 03:00 29

Seznam kapitol

1. Zabíjí počítače myšlení? 2. Informacni super dalnice 3. S počítačem na věčné časy

Mezi různými skeptickými kafemlejnky, přinášející další a další apokalyptické zvěsti o hrůzách časů budoucích, mě zaujal zvláště ten, jak technika umořuje lidskou tvořivost a díky ní jde obecně kultura do kopru. Kdysi, když si chtělo děcko osvěžit trudné odpoledne hudbou, vzalo si nožík, uřízlo vrbový proutek a vyklepalo si z něj píšťalku.

Reklama
Dnes bídáci sedí na prdeli u počítače a místo lidového popěvku poslouchají nějakou stupidní empétrojku. Tato (ne)činnost pak otupuje fantazii, kreativitu a zručnost - alespoň tak nějak to vidí různé učitelské sbory, které si bůhvíproč myslí, že rurální život po vzoru Amishů je kdovíjaká zábava. Pravda, takové dělání si píšťalky je multimediální zážitek non plus ultra, zvláště pokud se děcku podaří místo vrbové větve přeříznout šlachu na prstu, to se pak edukace posouvá z roviny rukodělné a hudební do zdravovědy, blížící se polní válečné chirurgii.

Učitelé a vyznavači kulturních tradic, kteří místo sezení u počítačů vyznávají spíše sezení ve vinném sklípku za pění lidových popěvků, ovšem nejsou jedinými kritiky tohoto úpadku. Štkaní na rozklad kultury působením technologií je všeobecný. Různí fundamentalisté, zvláště náboženského střihu, poukazují prstem na to, jak moderní technologie rozrývají kulturu, tradice a vedou k degradaci civilizace. Místo toho, aby slušné saúdské Arabky trávily celý život zavřené v pytli s mřížkou a jejich společenský styk s muži byl omezen na vyjednávání o ceně při smlouvání o vdavkách, používají, hanebnice jedny, Bluetooth a chatují bezdrátově přes zeď s chlapy ve vedlejší místnosti. No toto! Aby teď vousáči vydávali fatwu proti Bluetoothu. A nejhorší je, že proud technologie neustává, neustále přichází něco nového a tedy třeba bránit tradice na více a více frontách.
 
Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Místo toho, aby se čínské děti učily, jaký je bolševismus super, čtou si na internetu články o tom, že není úplně OK rozjezdit bagry prales a postavit místo něj výnosnou továrnu na fusekle. Místo toho, aby Irán stál v jednom šiku a hrozil západním agresorům, může celý svět vidět fotografie z protistátních protestů. Proud svobodné informace šíří názory všeho typu, od pornografie po zbožné úvahy intelektuálů, od anarchistického ječení až po vývody neonacistů. Můžete se dočíst, co si doopravdy myslí pedofilové a nebo zastánci Aštara Šerana a jeho flotily deseti milionů kosmických lodí. Můžete se podívat na stránky lidí, kteří se baví cestováním po opuštěné Pripjati a taky si prostudovat spekulativní teorie o tom, jak si Stalin nechal pod Moskvou postavit speciální soukromé metro, které prý dodnes slouží prominentům. Můžete se podívat na svět tolika způsoby, kolika se vám jenom chce. Každý z nich přitom přináší vlastní argumenty, fotografie, důkazy. Učesaná státní linie jednoho názoru mizí a pod ní bublá nekonečně proměnlivý svět individualit.

Je tohle OPRAVDU úpadek kultury? Jsem přesvědčen, že rozhodně ne. Dnes, naopak, máte přístup k nejrůznějším materiálům, které kreativitu stále zlepšují. Není to žádné pasivní hltání hloupostí, jak nám to popisují kritici. Jejich nedostatkem je spíše to, že vám dovolují zůstat na jediném místě, u jediného pohledu - pokud budete jen a jenom hrát WoWko a nebo si číst názory jediné skupiny lidí, rozhodně to vašemu rozvoji nijak nepomůže. To je ale vaše volba - nikoho jiného.
 
Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Když počítače v padesátých letech vznikaly, byly považovány za nástroje matematické a technické - něco jako soustruh pro matematiky. Dnes je jejich hlavním úkolem vytváření, sběr, přenášení a zobrazování informací. Je do jisté míry ironií, že Francouzi jaksi lépe odhadli, k čemu budou počítače v budoucnosti sloužit - zatímco anglické "computer" je odvozeno od "compute" (tedy podobně jako náš "počítač" od "počítat"), Francouzi onen stroj nazvali "le ordinateur", tedy něco jako "uspořádávač". Možná vyšli z děrnoštítkových strojů, které se opravdu používaly primárně ke třídění informace na štítcích, rozhodně však "třídění a pořádání" informací je to, co počítače dnes dělají a čím tak fantastickým způsobem napomáhají při rozvíjení naší kreativity, kultury a vědy. Počítače jsou opravdovým "katalyzátorem myšlení" - a jejich nejohromnějším přínosem je to, jak neuvěřitelně zlevnily a zjednodušily manipulaci s informacemi.
 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama