Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Nové technologie, nové možnosti

Úvaha: Nové technologie, nové možnosti | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 8. 2009 03:00 29

Seznam kapitol

1. Zabíjí počítače myšlení? 2. Informacni super dalnice 3. S počítačem na věčné časy

Mezi různými skeptickými kafemlejnky, přinášející další a další apokalyptické zvěsti o hrůzách časů budoucích, mě zaujal zvláště ten, jak technika umořuje lidskou tvořivost a díky ní jde obecně kultura do kopru. Kdysi, když si chtělo děcko osvěžit trudné odpoledne hudbou, vzalo si nožík, uřízlo vrbový proutek a vyklepalo si z něj píšťalku.

Reklama
Je to naprosto úžasné – a to jak pro autory, tak pro čtenáře. Vezměte si Project Gutenberg – najdete si na něm všechny možné knihy, ke kterým už vypršela autorská práva. Stáhnete si je do epapírové čtečky – a můžete si s sebou nosit famózní knihovnu kamkoliv chcete. Pokud se vydavatelé etablují na webu lépe, nabídnou solidní ceny za stažení knih – a konečně přijdou i lehké, rozměrné a barevné epapírové čtečky, můžete mít snadno dostupné gigantické množství knih. S jednoduchým placením a stažením ušetříte peníze, čas a tahanice se stupidními celními úřady a poštou, která tak ráda dodává zboží téměř v kapalném stavu (no, trochu jsem si zapřeháněl, ale když vám přijde drahá umělecká kniha se všemi rohy zlámanými, jeden by vážně vraždil). Pokud vás nějaký autor zaujme, nemusíte čekat do druhého dne, až otevřou obchody či knihovnu, nemusíte týdny čekat na zásilku ze zahraničí, netřeba roky hledat vzácný kus po antikvariátech a nebo ho dokonce krást z knihovny (jak nehezké, jak zoufalé!) V ideálním světě autor může doma psát, dávat své výtvory na web a čtenáři si je rovněž z pohodlí domova mohou stahovat a platit. Co z domova – odkudkoliv, kde se zrovna nacházejí! Internet přece nemá zavírací hodiny – ukažte mi knihovnu či galerii, která funguje takhle! Nemusíte nikam cestovat, složitě nic zjišťovat – dovedete si představit něco levnějšího, rychlejšího a praktičtějšího?
 
Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Moderní technologie právě hlavně výrazné zlevnění a zlidovění kultury. Pokud jste chtěli v minulosti vyslechnout kvalitně provedenou hudbu, museli jste se vydat mnohem dále, než do vaší oblíbené taverny. Opravdu kvalitní hudba byla záležitostí elit a vydržování vlastních hudebníků bylo tak nákladné, že se stalo spíše otázkou prestiže, než vztahu k hudbě (asi jako když si dnes zbohatlík obstará jachtu, kterou následně nevyužívá). Kvalitní reprodukce dovolila rozšířit hudbu po celé zemi – a hudba, šířená prostřednictvím internetu, dává šanci dostat se i k velmi speciálním a zvláštním hudebníkům. Otevírá možnosti i zcela neznámým kapelám velmi bizarních stylů, jako je gothic industrial a jiné podivnosti, díky čemuž avantgardní osobnosti ze sebe nemusí dělat šaška poslechem Evy a Vaška, jak říká ošklivá říkačka.

A tohle se netýká jenom hudby - technologie zlevnily foťáky i kamery, takže každý se může vydat na cestu fotografa, kameramana či režiséra. V posledních letech se ceny stále propadají, jakous takous kamerku můžete mít už za pět tisíc a vážně slušnou už za nějakých padesát tisíc - a možnost natočit si vlastní film je tedy dostupnější pro stále širší okruh lidí. Donedávna jste si mohli natočit vlastní stupidní zombie horor jenom v případě, že jste byli exoti s konexemi, dnes si to s digitální kamerou může natočit exot každý. Import produktu do počítače je snadný, editování taky, upload rovněž. Nemusíte vyjednávat s vydavateli, aby vaše dílo někde prezentovali - nastříháte si vlastní ukázky, dáte na YouTube a pustíte se do vlastního virálního marketingu, aby vaše pobíhání po lese s kečupem na palici vidělo co nejvíce lidí. I klasičtí výtvarníci si mohou udělat vlastní virtuální galerie a nabízet prodej svých děl po celém světě - a na transakci můžete použít třeba PayPal. Zanedlouho bude možné koupit si 3D tiskárnu, se kterou si vyrobíte objekt - třeba sošku. Místo s majzlíkem tak mohou lidi tvořit své skulptury v 3DS Max. Nemusíte být ani fyzicky zruční - můžete být zajímaví už jenom tím, že máte vážně dobré nápady.
 
Úvaha: Nové technologie, nové možnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Možnosti, které nabízí moderní technologie profesionálům i úplným amatérům, jsou prostě ohromující. Přitom vás do ničeho nenutí, nijak neomezují - chcete si dělat animovaný film postaru? Panáky z hlíny? Prosím, pak můžete využít jenom část z toho, co vám technologie nabízí - třeba jenom šíření filmu po internetu a nebo aukce vašich figurek na Ebay. Tak jako tak, moderní technologie pomáhají všem, kteří chtějí něco tvořit. Oproti stavu před dvaceti lety je to naprosto nepředstavitelný pokrok. Ten, kdo skuhrá, že počítače zabily umění, o technologiích vůbec nic neví. Podle mého názoru jsme naopak zrovna dnes přímo uprostřed gejzíru ohromné kreativní revoluce.

Absence cenzury, praktičnost a snadná použitelnost internetu a technologií obecně otevírá dveře kultuře zcela dokořán. Do jisté míry zde sledujeme určitou nivelizaci mezi známými umělci a těmi neznámými – samozřejmě, i zde bude fungovat marketing, ale není zde strašlivá zeď, která oddělovala „umělce před operou“ od „umělců v opeře“. Dnes není otázkou života a smrti, jestli vás přijmou jako autora do novin, zda vezmou váš obraz na výstavu a nebo zda podepíšete smlouvu s hudebním vydavatelstvím. Pokud vás vyhodí, ale vy přesto věříte v to, co děláte, můžete se vykašlat na všechny oficiality a prezentovat se po svém. Je to ohromné. Věřte mi - žijeme v báječné době!
 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama