Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky  nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky nastupují

Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky nastupují | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 3. 2012 03:00 90

Seznam kapitol

1. Elektronické knihy šetří naše lesy 2. eInk už i pro intelektuály 3. Pokrok holt nezastavíš 4. Moderní není vždy lepší
5. Piráti můžou za všechno špatné 6. Proč u nás vázne prodej eKnih? 7. Budoucnost z nul a jedniček

Čekali jsme to už hodně dlouho a tenčící se prodeje knih a časopisů jasně ukazovaly trend a směr. Minulý týden jsem ale pochopil, že papír už nezvratně skončil a přichází už jenom fáze pozvolného dojezdu a vyhasínání. O smrti papíru mě nepřesvědčily trendy ani statistiky, ale výjev, který jsem uviděl v metru.

Reklama

Vypadá to totiž opravdu tak, že papír skončil v nejvyšší tichosti už před několika lety a dneska už jenom „dojíždí“. Technologie končí ve chvíli, kdy je jasným způsobem překonána a stává se z ní „legacy tech“, přičemž může dojíždět opravdu dlouho. Takové diskety dojížděly dvacet let – a to neměly skoro žádnou historickou tradici. Seriózní noviny a velká spousta časopisů jsou jednoznačně na klesající trajektorii a míří definitivně do zapomnění, přičemž ještě nějakou chvíli budou koexistovat se svými internetovými verzemi, než jejich fyzická forma zcela zmizí. Jsme ale ve fázi, kdy tato změna vypadá jako už zcela neodvratná.

Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky  nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

Pád knih je nenápadnější, protože „padají z malé výšky“, jejich zánik ale bude pomalejší. Stanou se prestižními objekty, budou kvalitnější a trvanlivější, takže jejich cena bude paradoxně naopak růst. Bude to spíš sběratelský a památeční objekt, asi jako jsou dneska pamětní medaile. Vy sami si budete moci udělat knížku na míru a udělat z ní originální a unikátní dar. Déle přežijí speciální knihy, jako jsou cvičebnice, protože k úplné digitalizaci školství nedojde během pár let. Peníze naproti tomu patrně dlouho nevydrží – některé země, jako je Švédsko, už uvažují o úplném opuštění fyzických peněz.

Určité formy tiskovin vydrží výrazně déle, hlavně reklamní tiskoviny jako letáky, ale taky atypické věci, jako polepy aut či prodejen. To je v podstatě to, co zbude z tiskařského průmyslu – buď atypické tisky a nebo DTP elektronických tiskovin, určených jak pro čtečky, tak pro interaktivní bilboardy a další divné a futurózní tisky. No, moje sluníčko nebude mít radost, protože se její práce změní kancelářským směrem, který zrovna nemá ráda. Velké ofsetové stroje ale zmizí v minulosti stejně, jako zmizely obří parní stroje a nahradí je menší a flexibilnější mašiny, které budou dělat malonákladové a flexibilnější tisky. Změna, ke které dnes nenápadně dochází, bude ta největší od Gutenbergových dob.

Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky  nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

Mírně ošoupaní intelektuálové budou v metru postávat se svými mírně ošoupanými čtečkami a pokud si tam vytáhnete skutečnou papírovou knížku, budete vypadat asi jako dneska vypadají lidi, co metrem jezdí v historickém kostýmu nebo v goth oblečení. Retro, dámy a pánové, čisté retro!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama