Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky  nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky nastupují

Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky nastupují | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 3. 2012 03:00 90

Seznam kapitol

1. Elektronické knihy šetří naše lesy 2. eInk už i pro intelektuály 3. Pokrok holt nezastavíš 4. Moderní není vždy lepší
5. Piráti můžou za všechno špatné 6. Proč u nás vázne prodej eKnih? 7. Budoucnost z nul a jedniček

Čekali jsme to už hodně dlouho a tenčící se prodeje knih a časopisů jasně ukazovaly trend a směr. Minulý týden jsem ale pochopil, že papír už nezvratně skončil a přichází už jenom fáze pozvolného dojezdu a vyhasínání. O smrti papíru mě nepřesvědčily trendy ani statistiky, ale výjev, který jsem uviděl v metru.

Reklama

Je ale naivní předpokládat, že se knižní a časopisový trh jenom „přesune“ do digitální podoby. Eknihy se u nás moc neprodávají, což bude nepochybně částečně souviset s tím, že za ně prodejci chtějí docela absurdní částky – 200 či 250 Kč za jednu elektronickou knihu? Chápu, že vydavatelé jsou v kleštích – trh je u nás malý a aby se to zaplatilo, musí na každém titulu vydělat alespoň minimální kritické množství peněz. Jenomže nastavit cenu jednoho titulu jako skoro 10% ceny zařízení – to je poměrně husté. Mám dojem, že zvláště ti pánové v okrových sáčkách nebudou platit tři stovky za knížku a raději zaloví ve spisech projektu Gutenberg. Tam je totiž, překvapivě, hora výborných věcí ke čtení, takže se nedivím, že si prodejci elektronických knih stěžují na to, že zatím prodají maximálně desítky tisíc kusů ročně.

 
Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky  nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj www.palmkniky.cz

Letos prý doufají až v 50 milionů korun obratu, což mi při 250 korunách za kus dává docela optimistických 200.000 kusů. V tomto směru jsem poměrně skeptický. Za prvé jsme národ, který rád sdílí a za druhé mi nabídka připadá stále naprosto bídná, kupříkladu ze současné nabídky českých e-časopisů bych si nevybral ani jeden. Je to prostě slabota. Rovněž nabídka odborné literatury někdy hraničí s černým humorem – vážně se najde někdo, kdo by si dnes koupil příručku k Windows Server 2003 za 510 Kč? Tak u takhle „aktuálních nabídek“ bych spíš čekal cenu 0 Kč tak nějak k vyzkoušení, aby mě to namlsalo na koupi aktuálních knih.

A když už jsou vydavatelé takhle neaktuální a nebo nabízí červenou knihovnu neznámých autorek, spíš by zafungovalo „předplatné“, kdy za rozumnou roční částku maximálně v řádu jednotek stokorun získám neomezený přístup do knihovny, ze které si budu moct na čtečku stáhnout co budu chtít. To mi přijde jako mnohem životaschopnější model, když už tedy zase musíme bořit hlavou zeď a hrát si na DRM a na speciální prohlížecí aplikace, které si musíte instalovat.

Úvaha: Papír je v koncích, digitální čtečky  nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

A navíc nezapomínejme, že spoustu aktuálních materiálů zcela zdarma najdeme přímo na netu, přičemž civilizované čtečky umí dnes surfovat a to i naprosto zdarma. To je další z faktorů, který bude tlačit na snížení cen knih – jakmile si navyknete kupovat levně, tak už se vám za hodně kupovat nechce. Koupil jsem si už několik knih pro iPad a musím říci, že „co je nad 3,99 USD, jde mimo mě“. Z mého hlediska jsou prostě místní eknihy hrubě předražené. A to nemluvím vůbec o tom, že naše drahé eknihy na rozdíl od knih klasických nelze půjčovat či prodávat a třeba takové PalmKnihy.cz vám knížku označkují vaším jménem a adresou, což je služba, po které nepochybně nikdo normální netouží a mě to rozhodně ke koupi nepřesvědčí. Zkrátka a dobře, mají „zaděláno na úspěch“. Pevně však stále věřím, že u nás i komerční elektronické knihy nakonec uspějí navzdory našim ctěným vydavatelům a jejich ujetým nápadům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama