Úvaha: Povánoční výprodeje, podvody v přímém přenosu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Povánoční výprodeje, podvody v přímém přenosu

Úvaha: Povánoční výprodeje, podvody v přímém přenosu | Kapitola 2

Jiří Zahrádka

Jiří Zahrádka

28. 12. 2011 03:00 60

Seznam kapitol

1. Historický základ 2. Velké sliby 3. Ranní kocovina 4. Úloha médií

Až vám dojde na mail leták o bomba slevách na veškerou elektroniku, nebo vám dá pěstí do oka křiklavý banner na nějakém serveru informujícím o tomtéž, zkuste před hektickým nákupem srovnat ceny. Za posledních několik dní se sice rozjel kopec fantastických totálních výprodejů, v drtivé většině jsou ale jen totálně na nic.

Reklama

Druhý svátek vánoční, ráno 9:30 v jednom velkém hypermarketu. S údivem sleduji chumel lidí okolo regálů s televizemi, odhadem sto lidí na tak malé ploše působí hrozivě. „Je ta sleva i na elektroniku?“ ptá se žena v elegantní šusťákové bundě a ukazuje nějaký kupón. „Jasně, ale neplatí na věci v akční slevě,“ odpovídá v poklusu prodavač a mizí s dalšími zákazníky ve dveřích skladu.

Úvaha: Povánoční výprodeje, podvody v přímém přenosu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vánoční atmosféra nezmizela, lidé se na sebe usmívají, nestřílí po sobě jako v Americe. Na druhou stranu si jdou tvrdě za svým, 200kilový pán zakrývá jednu televizi celou svou plochou a nepouští nikoho se na ni ani podívat. „Ta už není, poslední kus.“ Vypadá nekompromisně, určitě by jí bránil každým záhybem svého těla.

Obcházím dav slídící u nejlevnějších TV s cenou do 6000 Kč a mířím ke střední třídě za 10 až 20 tisíc. Beru mobil a hledám jeden kousek za druhým na internetu, projdu jich celkem pět. I s hvězdnou slevou 26 % jsou minimálně o tisícovku dražší, než je průměr, většinou přeplatíte tak tři tisíce a oproti nejlevnějším e-shopům až čtyři.

Tato „sleva“ má navíc několik super výhod:

  • cítíte tlak ostatních, který vám nutí rozhodnout se co nejrychleji, aby televize ještě byla skladem
  • nemůžete porovnat obraz s ostatními, přibližně polovina televizí je vypnutá. Na zapojování není čas, když nechcete, tak neberte, nashledanou
  • celé si to můžete sami narvat do auta a odvést, rozvoz totiž bude přetížený a museli byste čekat několik dní

Wau, že ještě vůbec váhám!

Projdu ještě pračky, ledničky, domácí kina, žehličky,... Nic. Všechno dražší, dobře vypadá jen jedna myčka se slevou 800 Kč. To má ale do slev z Černého pátku dost daleko.

Odpoledne se bavím s kamarádkou, která cíleně jela do jiného velkého řetězce s elektronikou, jenž sliboval výprodej bez blíže určeného procenta slevy. Překvapilo mě, že nic nekoupila, chtěla jen nějakou hloupost na motání vlasů. „Měli to dražší než normálně, s tou slevou pěkně kecali.“ Hmm, zajímavé, když už to tvrdí i blondýna, nebude to s těmi slevami jen tak.

Úvaha: Povánoční výprodeje, podvody v přímém přenosu
i Zdroj: PCTuning.cz

Do třetice si v autě pustím Český rozhlas a nestačím se divit. Běží reportáž o tom, jak začaly povánoční výprodeje a jak se zákazníci můžou dočkat až 70% slev. Odstartoval podvod v přímém přenosu?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama