Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?

Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 11. 2013 03:00 19

Seznam kapitol

1. Od kola po švába 2. Rychleji a rychleji 3. Rozjeď business a uteč 4. Kolo? Cože jako?
5. Vzdělání jako byznys 6. Zapáleni pro věc 7. Cesta ohně

Nedávno jsem měl zajímavý rozhovor o počítačové historii se skepticky naladěným člověkem. Říkal, že zabývat se historií technologií je zbytečné, protože kdyby nějakou technologii neobjevil jeden vynálezce, přišel by s ní jiný. Podle něj je příchod jakékoli technologie v podstatě nutností. Proč je mimo?

Reklama

Velkým problémem minulosti bylo to, že si každý obor žil sám pro sebe, ačkoli ti největší mozci v dějinách, jako Archimédes či Leonardo Da Vinci, byli polyhistoři, tedy ovládali všechno vědění své doby. (Dnes je vědění příliš velká hromada a tak absenci polyhistorů nahrazujeme interdisciplinárními obory.) Jiným problémem byla odtrženost od reality běžného života – i v hellénském světe, který si vynálezců relativně vážil, byl velký rozdíl mezi praktickými vynálezy a filozofy, kteří se zabývali hlavně teorií. V okamžiku, kdy starověký svět zkolaboval, teoretické znalosti v podstatě vymizely a zachovaly se jenom praktické věci, jako například čerpadla či zvedací mechanismy. V některých případech došlo k tak brutálnímu propadu kulturní úrovně, že některé kultury zapomínaly i jednoduché a praktické technologie.

Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zaznamenán je případ egyptských autorů, kteří se během Napoleonovy invaze do Egypta podivovali nad konstrukcí stavebního kolečka na převážení hlíny, protože nic takového nepoužívali. Za arabské nadvlády prostě na technologii kola zapomněli, protože ji nevyužívali. A to šlo prosím o zemi, kde doslova na každém pylonu byl zobrazen faraon jedoucí na voze! To ukazuje, že kultura může upadnout tak hluboko, že ztratí schopnost replikovat i jednoduché a zcela praktické technologie.

Dnes je naštěstí situace zcela jiná, praktický smysl technologií chápou všichni. Dnes máme jiný problém, jak říkal Arthur C. Clarke, naše technologie je tak dobrá, že se mění v magii. Schválně, jste schopni popsat, na jakém principu fungují moderní telefony? Jednoduchá uživatelská rozhraní a neustále více skrývaná technologie mění počítače, kterým člověk rozuměl, v magické destičky, kterými se vyvolává Facebook a YouTube. Většina lidí dokáže v zařízení ještě tak vyměnit baterku či paměťovou kartu, ale takový update firmware v routeru je mimo horizont chápání smrtelníků. Docela by mě zajímalo, kolik uživatelů routerů a NASů si uvědomuje, že to zařízení je vlastně počítač, jenom trochu divný počítač.

Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?
i Zdroj: PCTuning.cz

Za tento vývoj můžou tak trochu média. V poslední době se řídí zásadou, že jejich jediným úkolem je bavit a strašit, takže prokládají příběhy o ztracených koťátkách rozebíráním mordů a provokativními příhodami, které zcela běžně nedotahují do konce. Je takovým dobrým standardem, že se publikuje článek o tom, že se napadený člověk bránil a může mít potíže. Když ale proběhne soud a dotyčného zprostí žaloby, tak už o tom nepíše nikdo, protože to není dost dramatické. Ucelené příběhy nahradila freakshow s umělými celebritami, technologické zpravodajství je zajímavé jen u komerčních hitů, příběhů typu „get-rich-quick“ a podobně. Nějaké normálně pojaté ucelené povídání o tom, jak věci fungují je problém, protože to není dost adrenalinové a co není dost adrenalinové, to nepřiláká diváka. Média opustila jednu ze svých základních funkcí, totiž informování a vzdělávání, a změnila se v takovou placenou intelektuální masturbaci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama