Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?

Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 11. 2013 03:00 19

Seznam kapitol

1. Od kola po švába 2. Rychleji a rychleji 3. Rozjeď business a uteč 4. Kolo? Cože jako?
5. Vzdělání jako byznys 6. Zapáleni pro věc 7. Cesta ohně

Nedávno jsem měl zajímavý rozhovor o počítačové historii se skepticky naladěným člověkem. Říkal, že zabývat se historií technologií je zbytečné, protože kdyby nějakou technologii neobjevil jeden vynálezce, přišel by s ní jiný. Podle něj je příchod jakékoli technologie v podstatě nutností. Proč je mimo?

Reklama

Povinné vzdělávání byl pragmatický krok, mířený právě na výrobu pracovníků (zpočátku se vzdělávali jenom chlapci). Šlo o to, aby si každý mohl přečíst pracovní instrukce, úřední nařízení a věděl, kolik má zaplatit na daních. Fakt, že to vedlo k rozmachu inteligence a kreativity evropských národů a ve svém konečném důsledku i k technizaci války a pádu monarchií, byl takový neplánovaný vedlejší důsledek. Rovněž povinné vzdělávání dívek, které započalo až na konci 19. století, dobrých 80. let po zahájení povinné výuky, byl významný krok na cestě k emancipaci.

Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?
i Zdroj: PCTuning.cz
Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?
i Zdroj: PCTuning.cz

  

Marie Terezie (zdroj) a František I. (zdroj)

Dnes hledím se skepsí na řadu názorů, které tvrdí, jak je vzdělávání zbytečné a překonané. Hle, Bill Gates, Steve Jobs a ani Mark Zuckerberg nedokončili vysokou a jak inovovali, jak zbohatli! Věc se ale má tak, že zrovna tihle by školu zvládli levou zadní, kdyby se jim chtělo. Na ně to byl ale příliš pomalý postup, protože na škole plýtváte energií na úkoly zdarma (či za to ještě platíte), zatímco když si založíte vlastní firmu, tak děláte sami na sebe. Volání, které je táhlo do podnikání, bylo prostě příliš silné. To je něco jiného, než když vám moudro o zbytečnosti vzdělání vykládá někdo v hospodě – protože tihle týpci moc po hospodách nevysedávali, neměli na to čas. Je nebylo třeba zapalovat, tihle už hořeli sami od sebe.

Úvaha: Před 200 lety zapomněli, co je to kolečko. A my?
i Zdroj: PCTuning.cz

Netřeba představovat (zdroj)

Mám být skeptický? Nejsem. Spousta lidí si uvědomuje problémy s pokulhávajícím technickým vzděláváním a snaží se je řešit. Jenom se podívejte na Kano, projekt dětského počítače založený na Rapsberry Pi. Je to vlastně taková počítačová stavebnice, kterou si složí každý: Malý, velký, starý, mladý! Dáte si základní desku do krabičky, zasunete SD kartu, napájení, klávesnici a už máte grafické prostředí, ve kterém lze páchat vlastní projekty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama