Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům?

Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

24. 8. 2013 00:00 15

Seznam kapitol

1. F.Z.H.N. 2. Algoritmy 3. Podle šablon 4. Z pohledu bloncky
5. Odhad budoucnosti 6. Mimo realitu... 7. ...a bez kontextu 8. Selský rozum

Podnikatelé a politici si stěžují, že mezi mladými je jenom malý zájem o technické obory a přírodní vědy. Humanity jsou o tolik výhodnější, jazyky o tolik praktičtější a právo o tolik výnosnější! Přesto se zdá, že problémem nejsou baroví povaleči, živící se historií filmu a literatury, ale lidé, kteří tvoří komplikované matematické modely.

Reklama

Později se objevovaly další a další instrumenty, které se snažily najít sebemenší rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou a vytvořit zisk. Patří mezi ně algoritmy HFT (High Frequency Trading), které realizují velmi rychlé obchody v obrovských objemech, nebo obchody s produkty, jejichž úkolem bylo rozestřít riziko půjček (CDO, Collateralized Debt Obligation).

Úvaha: Selský rozum na ústupu, věříme moc algoritmům?
i Zdroj: PCTuning.cz

HFT obchody jsou založeny na tom, že máte model, který je schopen odhadovat změny ve vývoji cen komodit či akcií lépe, než ostatní. Cena neustále osciluje – a pokud se vám podaří prodávat za systematicky vyšší ceny než ostatním, systematicky vyděláváte. Pokud váš model nefunguje, jak se stalo například v roce 2012 firmě Knight Capital, můžete klidně za hodinu přijít o 450 milionů USD a následně zkrachovat. Není to výjimka, nedávno Goldman Sachs přišli kvůli chybně volanému mrtvému kódu o 100 milionů USD.

HFT obchody jsou velice výnosné a přestože jde o svého druhu „hack“ finančního systému, využívají se stále více. Tak hodně, že se v hackerské komunitě objevily názory, že nejlépe by mohli uškodit Wall Streetu tak, že se dostanou do HFT systémů, nainjektují tam vlastní algoritmy, které by prováděly nesmyslné obchody a v koordinovaném útoku z několika systémů by změnily obchodování v naprostý chaos, takže by nebylo možné po řadu dní zjistit, jaká je skutečná hodnota akcií, což by obchodování zcela paralyzovalo. Výborný dokument, který ilustruje tento koncept obchodování je Money & Speed: Inside the Black Box. Z něj také pochopíte, jakou taktiku by hackeři patrně použili pro navýšení chaosu: Systém pro obchodování sice obsahuje automatické brzdy, které na 5 minut pozastaví obchodování v případě propadu nebo nárůstu cen akcií o 10-15%, ale když víte, jak brzdy fungují, můžete aktivaci ochranných mechanismů obejít a šířit chaos delší dobu.

Zatímco HFT má potenciál pro „flash crash“, tedy zhroucení obchodování během několika minut, další nové nástroje nesou jiná rizika. Kontrakty CDS (Credit Default Swap) slouží jako forma pojistky pro případ neschopnosti splácet. Jejich nebezpečnost, zvláště bez jakékoliv regulace, se ukázala při pádu Lehman Brothers, kdy se ukázalo, že největší obchodník s CDS, firma AIG, není schopná vyplatit kontrakty, které zajišťovaly obchody s Lehman Brothers. AIG prostě vsadilo na to, že je zcela nemyslitelné, že by se tak velká firma mohla zhroutit, takže poté, co americký FED nechal Lehman Brothers padnout, se ocitla na pokraji insolvence. Ukázalo se, že řada CDS kontraktů je založená na předpokladech a tezích, které mohou fungovat, ale nemusí. Najednou se ukázalo, že řada tvrzení, opakovaných jako mantry – kupříkladu „cena nemovitostí stále jen poroste“ - jednoduše není pravdivá. Je otázkou, zda je problém v úmyslném vytváření takových tezí, které „tvoří trh“ a nebo v omezenosti tvůrců těchto tvrzení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama