Úvaha: Jak chyba v algoritmu vyhladila planetu Zemi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Jak chyba v algoritmu vyhladila planetu Zemi

Úvaha: Jak chyba v algoritmu vyhladila planetu Zemi

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 8. 2012 03:00 52

Seznam kapitol

1. Příběh z burzy 2. Automatické algoritmy 3. Katastrofa! 4. Oscilace hodnot 5. Na počítač není spoleh 6. Nedozírné důsledky

Počítače umí mechanicky vykonávat předprogramovanou činnost rychlostí historicky nevídanou. Díky tomu umí rychle řešit i složité problémy. Velmi rychle, v reálném čase. A pokud se věci pokazí a situace se vymkne kontrole, dokážou nesmírně vysokou rychlostí vyrobit rozsáhlý malér. Rovněž rychle, v reálném čase.

Reklama

Prvního srpna se o hrůze rychlých, ale chybně vykonávaných příkazů přesvědčila firma Knight Capital. Na burze NYSE v době mezi 9:30 až 10:15 místního času spustili nový program pro rychloobrátkové obchodování (HFT, High Frequency Trading), který se podle všeho měl jenom testovat, ale po dobu 45 minut si hrál na skutečné burze a se skutečnými penězi. Při rychloobrátkovém obchodování se snažíte levně kupovat a dráž prodávat, což se neděje s moc velkým ziskem, pokud to ale děláte vážně hodně rychle, můžete na tom vydělávat. Algoritmus místo toho začal kupovat za vyšší cenu a prodávat za nižší a to tak, že například na nákupu a prodeji akcií společnosti Exelon v každém jednom obchodu prodělal 15 centů. Takových obchodů udělal 40 za sekundu, tedy 2400 za minutu. A samozřejmě nebyly to jediné akcie, se kterými obchodoval - podobných "obchodů" rozjel celou řadu. Protože šlo o „vytrvalé krvácení“ a nikoliv jeden vyšinutý obchod, jsou obchody platné a Knight Capital to přišlo na 440 milionů dolarů, způsobilo propad jejich akcií a zcela vážně se dostali na hranici bankrotu.

Úvaha: Jak chyba v algoritmu vyhladila planetu Zemi
i Zdroj: PCTuning.cz

45 minut, 440 miliónů dolarů – to je vážně skoro na kulku. Navíc šlo o typ chyby, na který nezareagovaly kontrolní mechanismy, což je opravdu hodně zlé. S podobným typem problému zjevně nepočítal ani architekt kontrolních mechanismů, ani operátoři Knight Capital, kteří nechali systém jet celých 45 minut. S každou novou katastrofou se učíme, jenomže to platí i naopak: Každé zkušenosti předchází nějaká katastrofa. Asi nejvíc mě děsí představa, jak mašinfírové na parních lokomotivách objevili blowback: Když vjedete v plné rychlosti do tunelu a nemáte zavřená dvířka do kotle, tak prudký nárůst tlaku vzduchu v kotli vyfoukne hořící uhlí přímo na osádku. Brrr..!

Úvaha: Jak chyba v algoritmu vyhladila planetu Zemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítačové katastrofy do značné míry souvisí s naší snahou optimalizovat a utahovat šrouby. Většina průšvihů ve světě obchodu souvisí se snahou optimalizovat obchody na samou hranici akceptovatelného rizika a nebo se snahou o co nejrychlejší automatickou reakci. Většina podobných průšvihů netrvá moc dlouho, ale je hodně divoká. V roce 2010 HFT systém firmy Infinium Capital Management použil nový algoritmus pro obchodování s futures ropy. Než ho za pět vteřin vypnuli, stihl jim prodělat milion dolarů! V únoru 2011 automatické HFT systémy vyrobily propad ceny cukru o 6% za jednu sekundu, o měsíc později postihlo to samé kakao (13% pokles). V listopadu 2011 Standard&Poor's publikovala omylem informaci o downgradu Francie z AAA statusu, čímž spustila okamžitý masivní výprodej francouzských dluhopisů. Chyba, která nastane i na relativně krátký okamžik, spustí okamžitou reakci HFT systémů, které ji často nafouknou do obřích rozměrů, protože po jedné reakci následuje vlna dalších. Strašně, strašně rychle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama