Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC

Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC | Kapitola 2

Pavel Boček

Pavel Boček

21. 5. 2015 03:00 126

Seznam kapitol

1. Úvod do problematiky zdrojů standardu ATX 2. Napájecí větve 3. Výběr zdroje – znaky kvalitního zdroje 4. Vybíráme zdroj: cena, výkon, účinnost 5. Vybíráme zdroj: kabeláž 6. Vybíráme zdroj: chlazení, záruka, značka

Pořád se to opakuje. Super čtyřjádro, nadupanou grafiku, hodně moc paměti, SSD, k tomu nějakou desku, levnou skříň a za zbytek nějaký zdroj... Tak takto opravdu ne. Výběru zdroje a skříně je třeba věnovat velkou pozornost, mohou přežít i několik sestav. Až po nich následují další komponenty. A my se teď podíváme, jak vybrat ten zdroj.

Reklama

Ve zdroji jsou tři kladné větve (+3,3 V s oranžovými vodiči, +5 V s červenými a +12 V se žlutými), a jedna záporná (-12 V, modrý). Pro ně jsou stanoveny další parametry: regulace napětí (±5 % pro nížší a ±10 % pro vyšší), zvlnění a šum (±50 mV pro nižší a ±120 mV pro vyšší), způsob náběhu napětí po zapnutí, odezva na špičkový nárůst spotřeby. Dále norma určuje minimální čas výdrže běhu zdroje s plnou zátěží při ztrátě napájení, doporučené účinnosti stand-by větve i celého zdroje, distribuci výkonu, minimální konfiguraci ochran. Doporučuje pak ještě spoustu dalších parametrů a funkcí. Stanovuje samozřejmě také fyzické rozměry a tvary šasi, konektorů, počty, tloušťky a zmíněné barvy vodičů apod. Konektorům se budu někdy v budoucnu věnovat v samostatném článku, výčet těch z ATX je na obrázku níže.

Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Výhled na další vývoj ATX

Poslední velkou revizí je 2.3 z března 2007, od té doby už uteklo hodně vody a osobně čekám, že Intel to bude muset brzy rozseknout. Výrobci již ve volnějších částech (kde jsou spíše doporučení) dávno dělají věci po svém, mj. například používáním jediné výkoné +12V větve. Dlouhou dobu je úplně mrtvá větev -12 V a v dnešních moderních sestavách je problém vůbec odebrat nějaký výkon na +3.3 a +5 V, protože už tam není co věšet. DDR3 a DDR4 už berou mrzkých pár wattů, u nových lehkých platforem v podstatě na desce zbývá tak jižní můstek s pár drobnostmi (ten bere rovněž pár wattů maximálně), časem nebude ani to ve prospěch SoC. Ještě tak u high-endu jsou nějaké ty další řadiče pro rozšířenou konektivitu. Na +5 V ještě většinou nějaký výkon berou pevné disky, ale stále víc uživatelů už má v počítači jen SSD a pak nějaký storage server/NAS někde v kumbálu. To je problém pro leckteré starší zdroje se skupinovým řízením, protože pak dochází k výraznému crossloadingu. Rovněž je problém dosáhnout slušné účinnosti v kombinované zátěži když mají zdroje dávat nějakých 100 W na +3,3 a +5 V, což účinnost sráží klidně o 5 % oproti zátěži jen na +12 V. Z fleku bych byl schopen konektor Main ATX zredukovat na 16 pinů při současném rozšíření vodičů pro +12 V ze dvou na čtyři.

Předpokládám, že dojde k jednomu ze dvou scénářů, volitelně ke třetímu. Buď vznikne zcela nový standard, kde ovšem hrozí riziko toho, že se neuchytí (vzpomeňme na BTX), nebo dojde k modifikaci stávajícího s jistým zachováním zpětné kompatibility. Logika diktuje použití nového, klíčově nekompatibilního konektoru, přes který ale nebude problém napájet staré desky (a naopak) přes redukci, protože tam stále budou všechny větve přítomny. Zákonitě musí dojít ke snížení výkonu na +3,3/+5 V a plnému vyřazení -12 V. Tím bude možné ubrat zbytečný pytel pinů a kabelů v konektoru Main ATX a ušetřit jak na výrobních nákladech zdrojů, tak na místě ve skříni a zlepšit praktickou použitelnost. Udělat to jako s -5 V, tedy nechat prázdné místo a konektor rozšířit, by bylo holé šílenství, protože už dnes jde o solidně velký krám o 24 pinech. A nechávat to tak a přidávat další +12V konektory také není logické, výrobci by pak zbytečně museli vynakládat prostředky na to, aby s sebou zdroje vláčely prehistorický krám, který už téměř není využíván. Tak je tomu v podstatě už dnes. Volitelný třetí scénář je, že bude přidána další větev o vyšším napětí, např. 24 V. V serverech to u zakázkových systémů zdroj-deska není výjimka už velmi dlouhé roky, díky tomu lze poskytnout větší výkony a lepší účinnost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama