Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC

Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC | Kapitola 3

Pavel Boček

Pavel Boček

21. 5. 2015 03:00 126

Seznam kapitol

1. Úvod do problematiky zdrojů standardu ATX 2. Napájecí větve 3. Výběr zdroje – znaky kvalitního zdroje 4. Vybíráme zdroj: cena, výkon, účinnost 5. Vybíráme zdroj: kabeláž 6. Vybíráme zdroj: chlazení, záruka, značka

Pořád se to opakuje. Super čtyřjádro, nadupanou grafiku, hodně moc paměti, SSD, k tomu nějakou desku, levnou skříň a za zbytek nějaký zdroj... Tak takto opravdu ne. Výběru zdroje a skříně je třeba věnovat velkou pozornost, mohou přežít i několik sestav. Až po nich následují další komponenty. A my se teď podíváme, jak vybrat ten zdroj.

Reklama

Výběr zdroje – znaky kvalitního zdroje

Co tedy musí splňovat kvalitní zdroj? V prvé řadě musí vůbec být schopen dodat plný specifikovaný výkon a to klidně v zátěži 24/7. Plky o tom, že na tohle není počítačový zdroj určený a jak támhleto nemůžete čekat a že to je vlastně jen tahleta špičková zátěž, to už snad dnes není na místě, obzvlášť při vší té konkurenci. Jaká je realita u nejlevnějších šuntů za pár stokorun? No, můžete hádat. To u mě samozřejmě automaticky dostane nálepku neprošel. Spousta i o něco lepších zdrojů je ovšem zralá na to, že plný výkon zvládnou dodávat nějakých pár měsíců a pak kdo ví.

Hned v závěsu za tím musí takový zdroj dodat tento výkon v rámci specifikace ATX, minimálně tedy ty opravdu kritické parametry jako zvlnění či napěťová regulace. Ideální zdroj má napětí vždy nominální s nulovou odchylkou a zvlnění nulové, v praxi to tak samozřejmě není, ale čím blíže ideálu, tím lépe a tím vyšší hodnocení u mě takový zdroj dostane. Je snad zřejmé, že zdroj, jehož napětí zdaleka nedosahují nominálních hodnot či šumí jako horský les, je úplně k ničemu.

Při skokových změnách zátěže může u zdrojů s opravdu šopatným řízením docházet k nestabilitám, pádům, zamrzání, stejně tak s vysokm zvlněním, zejména při přetaktování, kde se nároky posouvají a komponenty pracují více na hranici svých možností. Ztěžovat jim to špatnou kvalitou napájení opravdu moc nepomůže jejich stabilnímu a dlouhodobému chodu (=životnosti).

Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Ne až tak kritické, ale přeci jen důležité, je ovšem i to překlenutí mikrovýpadků v síti. Toto budu schopen měřit v dohledné době a mám jistou obavu, že z výsledků nebudu mod nadšen. Je to opět velmi důležité pro stabilitu, zejména v místech s horší kvalitou rozvodné soustavy. Časté mikrovýpadky, které zdroj nepřeklene, se budou projevovat restarty či pády. Pokud taktujete, opět, chvilkové propady napětí nemusí komponenty na hranici svých možností ustát. Pomůže samozřejmě zařadit nepřerušitelný zdroj napájení před počítač, ale je to zbytečný výdaj navíc, když to může zvládnout už samotný zdroj v počítači.

Ideální zdroj poskytne výkon se stoprocentní účinností a vystačí si tedy s pasivním chlazením, v praxi jsme od toho velmi daleko a levné šunty výrazně větrají nejen sebe (kvůli odvodu velkého ztrátového výkonu), ale i peněženku s účty za energii. Nicméně highend se nyní pohybuje již poměrně daleko za hranicí 90 % a objevuje se stále více (polo)pasivně chlazených zdrojů. Čím větší účinnost, tím lépe, zdroj je pak zpravidla i tišší. A dostane lepší hodnocení. To se většinou s jistou tolerancí pozná z certifikace 80 PLUS společnosti Ecova Plug Load Solutions, stále více zdrojů ovšem z praktických důvodů certifikováno není, tudíž nejlepším vodítkem je nezávislé měření.

Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Neméně důležitá (byť okem ne až tak jednoduše zjistitelná) je kvalita použitých součástek a kvalita továrního provedení. Přeci jen zdroje, které v zátěži umřou za pár týdnů, rovněž nejsou zrovna tou pravou hitparádou. A to ne jen levné šmejdy, stačí vzpomenout na staré zdroje Antec řad Smartpower a podobně, kterým byly schopné kondenzátory fůjhnůj Fuhjyyu v extrémních případech skutečně odejít i za dva měsíce. Na kondenzátory mám přísné nároky, ovšem podložené asi tak stovkou úspěšných oprav ročně (což se průběžně stále zvyšuje), z čehož tak 4/5 jsou kondenzátory, nebo padesátkou pouze samotných zdrojů, které mi tu trvale čekají na repasi (a z nichž tak 95 % má jen špatné kondenzátory), plus monitory a další. Součástí kvality zdroje jsou použité ochrany, základem dle standardu je ochrana proti přepětí a zkratu, přičemž ovšem ochrana proti přepětí je navíc dle standardu Intelu až moc vágní, skutečně, zvládne jakýkoli dnešní počítač dlouhodobě fungovat s 15 V na +12 V? Dost těžko, hádám. Slušný zdroj má ochranu podpětí i přepětí, ochranu proti přetížení větví i celkovému přetížení a také proti přehřátí.

Úvod do zdrojů: vybíráme napájecí zdroj pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi zvenku viditelné prvky jsou zejména konfigurace kabelů. Běžným znakem levných zdrojů s papírovým výkonem je i to, že nemáte k dispozici kabeláž a konektory, přes které ten výkon vůbec přenést (což je vlastně do jisté míry jakási ochrana proti přetížení, škoda jen, že to přetížení je vlastně nominální výkon). Modulární nebo pevná kabeláž, to je v podstatě na uživateli, ovšem kabeláž by měla mít jistou tloušťku (pod 20AWG už je to moc špatně i na levné hrůzy, 18AWG je rozumná hodnota, u high-endu chci většinou ještě silnější), ideálně zlacené kontakty. Praktické je, pokud je oflexovaná nebo má jinak ošetřené svazky. Poslední dobou se rozšiřují zdroje, které uživateli umožňují sledovat provozní parametry za chodu a některé z nich měnit (napětí, rozložení větví apod.). To je velmi zajímavý trend a očekávám v této oblasti stále lepší možnosti a pronikání i do nižších segmentů trhu tak, jako se to dnes děje s používáním jedné silné výstupní větve, na které jsou DC-DC měniče pro napětí nižší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama