Velký test šesti pevných disků s kapacitou 3 TB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký test šesti pevných disků s kapacitou 3 TB

Velký test šesti pevných disků s kapacitou 3 TB | Kapitola 19

Petr Kupský

Petr Kupský

29. 4. 2015 03:00 51

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Western Digital Green 3. Western Digital Red 4. Western Digital Black 5. Seagate Desktop HDD 6. Seagate NAS HDD 7. Toshiba Desktop 8. Metodika testování a testovací sestava 9. HD Tune Pro 5.5 - Benchmark 10. HD Tune Pro 5.5 - Random Access
11. HD Tune Pro 5.5 - Butterfly seek 12. AS SSD Benchmark 13. PCMark 8 14. Kopírování složky se soubory 15. Herní testy 16. Adobe Photoshop 17. Spotřeba a teplota 18. Hluk 19. Závěrečné hodnocení

Dnes se podíváme, jak si vedou aktuálně nejvýhodnější pevné disky s kapacitou 3 TB v pozici datového úložiště po boku systémového SSD. Z nabídky disků jsme vybrali šest cenově dostupných disků, které se k tomuto účelu hodí nejlépe, a to včetně u nás neobvyklého disku od Toshiby. Disky porovnáme i s jejich menšími 2TB variantami.

Reklama

Závěrečné hodnocení

Předesílám, že kvůli principu, na jakém klasické pevné disky fungují, jsou jeho vlastnosti vždy otázkou kompromisu – rychlé disky jsou hlučnější a mají vyšší spotřebu, úsporné disky jsou tišší, disky s tichým seekem mají horší přístupové časy. Výsledné hodnocení je pak velmi různorodou směsicí těchto rozličných (a protichůdných) vlastností a je jen hrubě orientační.

Rozhodně je lepší nespoléhat se na zjednodušující shrnutí a přesvědčit se, jak si disky vedou v jednotlivých disciplínách (přístupové časy, průběh rychlosti čtení a záznamu v různých místech plotny).

Při výběru disku byste měli především zohlednit to, k jakému účelu jej chcete používat a co vám u klasického disku vadí a vyhovuje nejvíce. Pokud má sloužit pro občasné odložení nějakých dat (souborů s HD videem, zálohování fotografií, instalátorů her apod.), budou vám dosahované výkony bez potíží stačit a oceníte spíše disk, který zbytečně neobtěžuje hlučností. Vhodnější pak budou „horší“ disky z nižších příček žebříčku. A pokud na disk naopak chcete instalovat objemné hry, nebo jej chcete používat třeba při editaci videa, bude pro vás zřejmě podstatnější rychlost.

A teď už se pojďme podívat, jak dopadlo celkové hodnocení, které je souhrnem dosaženého výkonu v jednotlivých hodnocených disciplínách a vyjádřeno v procentech. Hodnota 100 % by znamenala, že byl testovaný produkt nejlepší ve všech dílčích testech.

Velký test šesti pevných disků s kapacitou 3 TB
i Zdroj: PCTuning.cz

Western Digital Black

Velký test šesti pevných disků s kapacitou 3 TB
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvíce bodů ze všech disciplín získal disk WD Black a v testu zvítězil s poměrně jednoznačným náskokem. O něco překonal výkon obdobného 2TB modelu, který zvítězil v předchozím testu z listopadu 2014. Za úspěchem se skrývají velmi vyrovnané výsledky napříč všemi syntetickými a praktickými testy. S ohledem na konstrukční parametry bylo vítězství disku WD Black celkem očekávané.

Disk zastane dobře funkci datového úložiště, ale může být použit i jako disk systémový. Dejte jen pozor na to, že systémový disk s kapacitou 3 TB, inicializovaný pod GPT, bude funkční pouze na základních deskách s biosem s podporou UEFI bootu, který dokáže z takového disku bootovat. Podmínkou je také použití novějšího verze Windows počínaje Windows Vista. Klasický bios starších desek dokáže číst pouze MBR, které je však omezeno maximální kapacitou disku lehce nad 2 TB.

Ve srovnání s ostatními disky je hlavní nevýhodou WD Black jeho relativně vysoká cena a vyšší hlučnost při pohybu záznamových hlav. Vyšší hlučnost pohybu hlav je ovšem daní za bezkonkurenčně krátkou přístupovou dobu pro zápis i čtení dat. Ze všech testovaných disků bude výkon disku WD Black nejméně degradován postupným zaplňováním kapacity a případnou fragmentací uložených dat. Na vyšší hlučnost pohybu hlav nelze hledět jako na vadu, ale jako na vlastnost vyplývající z technologie pevných disků.

Pětiletá záruka svědčí o tom, že výrobce svým diskům věří (i když to nemusí automaticky znamenat nižší poruchovost). Že jde o konstrukci bytelnou, svědčí výrazně vyšší hmotnost nad ostatními konkurenty, konkrétně 755 g. Hlavním důvodem, proč si WD Black nakonec neodnáší zlatou medaili za jasné vítězství v testu, je neúměrně vysoká pořizovací cena, ze které vyplývá špatný poměr ceny a výkonu.

PCTuning Silver Award, duben 2015
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Silver Award, duben 2015

Western Digital Black 3 TB

za vyrovnaný výkon a vítězství v testu.

Seagate Desktop HDD

S odstupem 5% se na druhém místě umístil druhý vysokootáčkový disk Seagate Desktop HDD, někde uváděný dosud pod původním názvem Barracuda. O vítězství v komplexním testu jej připravil již tradiční hendikep disků od Seagate. Přestože v absolutních číslech syntetického benchmarku HD Tune dosahuje Seagate Desktop vyšších přenosových rychlostí než WD Black, jeho výkon omezuje pomalejší pohyb záznamových hlav (ten opět není vadou, ale vlastností danou tišším nastavením AAM). Tento hendikep se bude ještě více projevovat s postupnou fragmentací uložených dat. Ztráta výkonu v disciplínách závislých na rychlosti přístupu k datům disku ubírala na celkovém hodnocení.

Dříve testovaný 2TB model Seagate Desktop trpěl vyšší hlučností otáčejících se ploten a vibracemi. Aktuálně testovaný 3TB model naopak příjemně překvapil svou kultivovaností (ale to je opět do jisté míry závislé i na vyvážení ploten u každého konkrétního kusu). Roli datového úložiště tedy disk zastane nadprůměrně dobře i v sestavě s důrazem na tichý provoz. Poměr výkonu a ceny má také vynikající.

Western Digital Red

Třetí místo patří zcela po zásluze disku WD Red. Vděčí za to svému vyrovnanému výkonu ve většině disciplín komplexního testu a také tomu, že do testu se nedostal podobně koncipovaný disk WD Green se třemi 1TB plotnami, který by byl vážným soupeřem.

Minule testovaný 2TB model WD Red nepotěšil neobvykle vysokou hlučností při pohybu hlav, ale 3TB model byl v tomto ohledu v pořádku a v uzavřené skříni bude zcela tichý. S ohledem na nízkou spotřebu a teplotu, je zřejmé, že výrobce disk optimalizoval spíše na spolehlivý nepřetržitý chod. Přestože je disk určen pro použití v NAS zařízení, bude dobře sloužit také jako spolehlivé datové úložiště v počítačové sestavě. Lehce vyšší pořizovací cena WD Red je kompenzována zárukou v délce 3 roky. Výhodou oproti zmiňovanému WD Green je také to, že pod stejným modelovým číslem je dosud vyráběna jen jedna varianta disku se třemi 1TB plotnami, takže nekupujeme „zajíce v pytli“.

Toshiba Desktop

Na testování tohoto disku jsem se těšil. Jeho design mě připomněl kvalitní a velmi oblíbené modely Deskstar od Hitachi. Jeho celkové umístění v testu na čtvrté příčce je však lehkým zklamáním. Disk Toshiba Desktop ztrácel body zejména kvůli pomalému přesunu hlav, prodlužujícímu přístupovou dobu pro zápis a čtení dat. V případě zápisu menších bloků dat situaci částečně napravovala vyrovnávací paměť disku.

Výrobce měl zřejmě snahu zkonstruovat disk, který bude maximálně tichý. To se mu rozhodně povedlo a disk je v tomto ohledu srovnatelný s dosud nejtišším WD Green. Zejména pohyb hlav je extrémně tichý. Domnívám se, že zde to výrobce zbytečně přehnal. Pokud by rychlost pohybu hlav pomocí AAM o něco zvýšil, disk by zůstal stále přijatelně tichý a přitom by výkon šel vzhůru.

Toshiba Desktop je stejně jako WD Green vhodný do tichých sestav ve funkci datového úložiště po boku systémového SSD. Je s podivem, že dominantní čeští prodejci počítačových komponent nemají disky Toshiba Desktop aktuálně v nabídce. Nabízí jej jen pár minoritních českých obchodníků a zahraniční prodejci. Přesto se dá snadno zakoupit v e-shopu příhraničního německého prodejce, působícího i na českém trhu, a to za velmi zajímavou cenu – nejnižší ze všech testovaných 3TB disků. Minimálně z poměru cena/GB je to aktuálně velmi výhodná koupě.

Musím také pochválit velmi pohledné a vysoce funkční balení disku do tvrdého papírového kartonu. Ostatní výrobci by si z Toshiby měli vzít příklad. Vůbec bych neměl obavu si disk nechat zaslat poštou přes polovinu zeměkoule.

Seagate NAS HDD

Po neuspokojivém výsledku 2TB modelu v předchozím testu i 3TB Seagate NAS HDD nedopadl nijak slavně a ze předposlední místo vděčí spíše tomu, že se v testu objevila technologicky zastaralejší varianta WD Green s menšími plotnami a ne jeho výkonnější verze s 1 TB na plotnu.

Zatímco 2TB model byl během listopadového testu velmi kultivovaný, 3TB Seagate NAS HDD se potýkal s pocitově hlučnějším pohybem hlav. Pravděpodobně šlo o kusovou záležitost. Pokud by měl tento disk jít do počítačové sestavy, tak jedině v případě, že z nějakého důvodu nechceme použít WD Green nebo Toshiba Desktop. Někdo může ocenit nabízenou tříletou záruku. Lépe mu však bude v NAS zařízení, pro které je optimalizován a maximální výkon zde nehraje tak velkou roli.

Western Digital Green

V listopadovém testu 2TB disků zářil WD Green výkonem a umístil se na druhém místě za vítězným WD Black. Výrazně profitoval z koncepce využívající plotny o kapacitě 750 GB, jejichž nejpomalejší část datového prostoru nad potřebnou kapacitou nebyla využívána. I tentokrát jsme měli „štěstí“ na disk s jednou plotnou navíc. Jenže v případě 3TB WD Green je použití celkem čtyř ploten o kapacitě 750 GB na škodu. Disk je nucen využívat celou kapacitu datového prostoru na již technologicky zastaralých plotnách s nižší hustotou záznamu (ve srovnání s 1TB plotnami). Výsledkem je vyšší pokles výkonu disku při zápisu a čtení dat ve směru ke středu ploten a poslední místo ve srovnávacím testu. Verze se třemi 1TB plotnami by si jistě vedla lépe.

Minule jsem výrobci v závěrečném hodnocení testu 2TB disků vytýkal, že by měl jedinečným označením jasně rozlišit všechny varianty, které jsou dosud pod stejným modelovým číslem prodávány. Zákazník by měl mít možnost si vybrat, zda sáhne po dvou anebo tříplotnové variantě a nebyl nucen kupovat naslepo (jenže on je to spíš účel, asi jen málokdo by dobrovolně volil tu horší možnost). Stejnou výtku mám i nyní. Jediným spolehlivým, ale velmi nepraktickým způsobem identifikace počtu ploten, je zjištění hmotnosti disku a pomocným vodítkem tvar spodku šasi. Pokud bude hmotnost 3TB WD Green přibližně 640 g, máme jistotu, že se jedná o moderní koncepci se třemi 1TB plotnami. Pokud bude hmotnost okolo 680 g, půjde jistě o technologicky zastaralou verzi se čtyřmi plotnami 750 GB. Alespoň než výrobce napadne začít disky vyvažovat na obdobnou hmotnost..

A co na to prodejci? Mohli byste si pořídit kuchyňské váhy a v identifikaci disků zákazníkům trochu pomoci?

Ale abych jen nekritizoval. WD Green je rozhodně velmi kultivovaný a energeticky úsporný disk, který dobře zastane funkci datového úložiště po boku systémového SSD. Spokojeni budou také příznivci velmi tichých sestav. Díky poměrně nízké pořizovací ceně si slušně vede v poměru ceny a výkonu.

Na závěr zde máme tradičně srovnání testovaných disků s ohledem na poměr ceny a dosaženého výkonu. Ve výpočtu byly použity nejnižší ceny, za které bylo možné disky zakoupit v době uzávěrky testu v osvědčených internetových obchodech. Ceny jsou uvedeny v přehledové tabulce v úvodu článku a také v následujícím grafu.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V tomto srovnání se vítěz testu WD Black zákonitě propadl na poslední příčku testovaných 3TB modelů. Jeho vysoká cena je s ostatními testovanými disky prostě neporovnatelná. Přesto nabízí 3TB varianta Black díky výraznému výkonnostnímu náskoku lepší poměr cena/výkon než některé 2TB modely (připomínám, že u disků to ale není totéž co u procesorů nebo grafických karet).

Aktuálně zvýhodněná cena disku Seagate Desktop HDD (Barracuda) jej vyšvihla na vedoucí příčku v hodnocení poměru ceny a výkonu. Velmi nízká cena zvýhodňuje také výkonem slabší disk Toshiba Desktop, který se dostává s malým odstupem na druhou příčku výhodnosti. Nízká cena stojí také za umístěním disku WD Green na třetím místě se zřetelnou ztrátou na vítěznou dvojici. Specializované NAS disky jsou obvykle prodávány dráž díky delší záruce, takže se v poměru výkonu a ceny tradičně vysoko nepohybují.

Poděkování

Za zapůjčení testovaných disků děkujeme zastoupení společnosti Toshiba a obchodu alza.cz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama