Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček | Kapitola 6

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

17. 12. 2014 03:00 35

Seznam kapitol

1. Vánoční svátky s „e-knihou“ v ruce 2. Něco historie 3. Na co se při výběru soustředit 4. Čtečky ebooků do 2000 korun
5. Čtečky do 3000 korun 6. Čtečky s nasvíceným displejem do 4 000 korun 7. Speciality 8. Naše tipy

Pokud vám ještě zbývá shánět pro někoho dárky a nevíte si rady, může se dnešní srovnání hodit právě vám. V tomto přehledu se podíváme na zajímavé čtečky elektronických knih, které můžete koupit v našich obchodech a dáme vám tipy z různých cenových kategorií, z nichž si jistě vybere každý.

Reklama

Pokud se rozhodnete do čtečky elektronických knih zainventovat vyšší částku než 3000 Kč, určitě si již pořiďte eReader opatřený displejem s nasvícením, který umožňuje číst také v noci bez nutnosti použití lampičky nebo jiného externího zdroje světla. Trend ebook čteček s nasvíceným displejem odstartovala značka Barnes & Noble se svoji Nook Simple Touch, která byla ve své druhé verzi vybavená nasvícením displejem s tzv. technologií GlowLight.

Tímto krokem se nechala inspirovat i celá řada dalších výrobců, kteří připravili vlastní produkty s touto technologií. Samotná čtečka Nook Simple Touch už u nás v současnosti není příliš k dostání, nicméně nabídka je i bez ní poměrně široká.

Amazon Kindle Paperwhite 2

Jedním z prvních výrobců, kteří si vzali nasvícení displeje za své, byl samozřejmě Amazon se svojí čtečkou řady Kindle a vydala eReader Paperwhite. Koncem loňského roku byl nahrazen vylepšeným modelem Paperwhite 2, který jsme rovněž měli v podrobné recenzi. Jedná se opět o propracovaný a kvalitní produkt známého výrobce, jehož zásadním rozdílem oproti původnímu modelu Paperwhite a vlastně i modelu Kindle Touch je vyšší výkon zajištěný využitím 1GHz procesoru.

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý Paperwhite nabídne, jako téměř všechny ostatní modely tohoto výrobce, 6" displej, tentokrát však s rozlišením 1024 × 768 pixelů. Zdařilé je také nasvícení displeje, které umožňuje čtení v noci a je pravidelné na celé ploše displeje. Vnitřní úložiště je opět 4GB. Oproti předchozím generacím Kindle přináší nový Paperwhite řadu novinek, jako je funkce Freetime, prostřednictvím které můžete své děti povzbuzovat ke čtení pomocí „achievementů“ (odznaků), a také možnost sdílení svých dojmů ze čtení na sociální síti Goodreads. Společně se čtečkou by měl každý zákazník získat také 5GB cloudový prostor v rámci ekosystému Amazon, kam si může ukládat knihy a třídit je do vlastních kategorií.

Zásadním problémem produktu od Amazon je opět skromná podpora formátů. Často si tak knihy budete nuceni konvertovat do jiného formátu nějakým externím nástrojem. Amazon ani v tomto případě nenabízí možnost rozšíření vnitřní kapacity paměťovou kartou.

Graf ceny produktu Amazon Kindle Paperwhite 2 poskytuje server Heureka.cz

Kobo Glo

Lehce nad částkou 3 000 korun se pohybuje také cena produktu značky Kobo nazvaného jednoduše Glo. Jedná se o vůbec nejlevnější eReader s nasvíceným displejem. Specifikace čtečky jsou celkem standardní a zahrnují 6palcový displej s rozlišením 1024 × 768 pixelů a 1GHz procesor. Výrobce lehce šetřil na vnitřním úložišti, které má kapacitu pouhé 2 GB. V případě potřeby ho však můžeme zvětšit přidáním karty microSD. Podobně jako snad u všech svých produktů, sazí Kobo i zde hlavně na design. Proto do své nabídky zahrnulo tři barevná provedení, a to černé a bílé s růžovým nebo modrým zadním pogumovaným krytem.

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Výdrž baterie je podobná jako u konkurence a pohybuje se při běžném čtení v řádu týdnů. Při dlouhém čtení jistě oceníte také nižší hmotnost, která činí pouhých 185 gramů. Uživatelé si u čtečky vesměs stěžují snad pouze na menší počet podporovaných formátů a absenci formátování PDF. To lze opět vyřešit přeformátováním knih, přesto by však podpora u nás běžných formátů jako je MOBI či PDB určitě neuškodila.

Čtečka vzhledem k zajímavému designu zaujme patrně hlavně ženy. Řadu uživatelů nejen ženského pohlaví určitě potěší také jednoduché uživatelské rozhraní a přehledná úvodní obrazovka. Parametricky pak za konkurencí pokulhává, nicméně za dané peníze to není až tak překvapivé.

Graf ceny produktu Kobo Glo poskytuje server Heureka.cz

PocketBook 626 Touch Lux 2

Ani v cenové relaci nad 3 000 Kč nesmí chybět produkt značky PocketBook. Jedná se o čtečku nazvanou 626 Touch Lux 2, která víceméně vychází z modelu 624 Touch. Po vzhledové stránce výrobce oproti původnímu modelu prakticky vůbec nic nezměnil. Přesto má model Touch Lux 2 trochu jiné rozměry a především je tenčí, a to i přesto, že se zvětšila jeho hmotnost.

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyšší je také rozlišení 6" displeje, které činí 1024 × 758 pixelů s jemností 212 ppi. Displej je dotykový a nabízí samozřejmě také nasvícení. Ve vnitřní hardwarové výbavě se toho také moc nezměnilo. O plynulý chod čtečky se stará procesor běžící na frekvenci 1 GHz a k ukládání knih a souborů slouží 4GB vestavěné úložiště. Zvětšená však byla kapacita operačních pamětí a to hned na dvojnásobek, tedy na 256 MB, což se pro plynulý pohyb v menu a obracení stránek rozhodně hodí. Podporované formáty jsou celkem standardní a nechybí tradiční formáty jako EPUB, FB2, DJVU a dokonce i možnost čtení wordovských dokumentů.

Nasvícení displeje samozřejmě stojí nějakou energii, a proto výrobce tento model vybavil také baterií s větší kapacitou, konkrétně 1500 mAh. Celkově je Touch Lux takovým zlatým středem, pokud hledáte solidní čtečku elektronických knih s nasvícením displeje za slušné peníze. Ve většině českých e-shopů k ní navíc dostanete poukaz na 100 knih zdarma.

Graf ceny produktu PocketBook Touch Lux 626 poskytuje server Heureka.cz

eReading.cz 4 Touch Light

Jako poslední jsme do této kategorie zařadili novinku značky eReading.cz. Jedná se o již čtvrtou čtečku tohoto českého prodejce, která se snaží konkurovat zahraničním značkám tím, že nabídne 6palcový dotykový eInk displej s rozlišením 1024 × 758 pixelů a nasvícením a 1 GHz procesor společně s 512 MB RAM. Výhoda této „české“ čtečky elektronických knih spočívá hlavně v plné podpoře češtiny. Gramaticky správnou češtinu bychom tak měli najít jak v menu, tak v nastaveních. EReading.cz 4 by neměla mít problém ani s přelouskáním většiny knih psaných v češtině.

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento eReader by si měl poradit s většinou běžných formátu, ale také se soubory typu PDF, jejichž text umí přeformátovat pomocí funkce reflow. Výrobce vyzdvihuje zejména výraznou plynulost tohoto produktu, která by měla být do jisté míry zajištěna slušnou kapacitou operačních pamětí, a také využitým operačním systémem na bázi Android 4.2.2.

Android je však nevyhodný kvůli prostoru, který zabírá – jde téměř polovinu celkové kapacity vnitřní paměti. Tu naštěstí můžeme rozšířit pomocí micro SD karty. Zajímavostí je také vlastní aplikace eNoviny, pomocí níž si můžete objednávat novinové články přímo do čtečky. Výraznou výhodu spatřujeme také ve službě eVýpůjčky, pomocí níž si můžete půjčovat knihy za paušální taxu 49 Kč za jednu elektronickou knihu z e-shopu eReading.cz.

Jelikož čtečka slibuje výkonnější hardware, výrobce byl nucen vybavit ji větším akumulátorem, který má kapacitu 2000 mAh. Při běžném provozu by díky této baterii měla vydržet v provozu přibližně čtyři týdny. Pokud však máte často zapnutou Wi-Fi a nasvícení displeje, výdrž se výrazně sníží. Zkušenosti uživatelů jsou prozatím vesměs kladné a je vidět, že český e-shop vychází zákazníkům vstříc. To je patrné třeba na integraci často opomíjených fyzických tlačítek pro otáčení stránek. Za pozornost jistě stojí také kompaktnější rozměry a pogumovaná zadní strana čtečky. Za to vše si však o něco připlatíme, cenu totiž výrobce stanovil na 3 500 Kč.

Ani u eReading.cz 4 Touch Light však nechybí nějaké neduhy. Mezi nimi je asi nejvýraznějším jakási nejednotnost aplikací pro čtení obsahu a zvláštní uspořádání hlavní, úvodní obrazovky.

 
eReading.cz 4 Touch Light lze pořídit v

e-shopech za cenu od

(Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama