Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček | Kapitola 4

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

17. 12. 2014 03:00 35

Seznam kapitol

1. Vánoční svátky s „e-knihou“ v ruce 2. Něco historie 3. Na co se při výběru soustředit 4. Čtečky ebooků do 2000 korun
5. Čtečky do 3000 korun 6. Čtečky s nasvíceným displejem do 4 000 korun 7. Speciality 8. Naše tipy

Pokud vám ještě zbývá shánět pro někoho dárky a nevíte si rady, může se dnešní srovnání hodit právě vám. V tomto přehledu se podíváme na zajímavé čtečky elektronických knih, které můžete koupit v našich obchodech a dáme vám tipy z různých cenových kategorií, z nichž si jistě vybere každý.

Reklama

Pokud chcete pořídit sobě, své ratolesti nebo třeba rodičům čtečku elektronických knih, ale máte hlouběji do kapsy, anebo za jednoúčelové zařízení zkrátka nechcete utratit hromadu peněz, můžete zvolit základní čtečky ebooků.

Ty jsou k dostání již za necelé dva tisíce a k tomu hlavnímu, totiž pohodlnému čtení, poslouží stejně dobře jako ty dražší. Smířit se samozřejmě budeme muset s nějakými nedostatky a slabší hardwarovou a často i softwarovou výbavou.

PocketBook 614 Basic 2

V segmentu levných čteček je výběr poměrně omezený a ze známých a ověřených výrobců mu dominuje značka PocketBook, která v této cenové relaci nabídne hned dva produkty. Prvním z nich je 6palcová čtečka PocketBook Basic 2 614. Jedná se o solidně vybavenou čtečku za částku lehce přesahující 1 800 Kč, která je vybavená displejem s rozlišením 800 × 600 pixelů a 4 GB vnitřní paměti pro ukládání knih s možností rozšíření kapacity pomocí microSD karty.

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Z vlastní zkušenosti můžu čtečky této značky doporučit nejen kvůli tomu, že se jedná o celkem renomovaného výrobce, ale také kvůli slušné hardwarové výbavě, která zajišťuje poměrně plynulý chod a širokou podporou formátů včetně u nás běžných formátů jako je ePub, MOBI či FB2 a dokonce i wordovských dokumentů formátu DOC a DOCX. Čtečka je navíc zdařilá i po stránce designu s dominantním zeleným kolečkem, které slouží pro ovládání menu. Další dvě tlačítka jsou potom umístěná vedle tohoto kolečka a slouží k otáčení stránek. Tato tlačítka jsou zapuštěná do čelní strany, díky čemuž jsou sice nenápadná, ale při stisku poměrně tuhá.

Basic 2 je k dostání ve dvou barevných verzích a to šedé a bílé.

Graf ceny produktu PocketBook Basic 2 614 poskytuje server Heureka.cz

PocketBook 515 Mini

Jako druhou jsme do výběru levných ebook čteček přidali také zmenšenou kolegyni čtečky Basic 2 z dílny společnosti PocketBook. Jedná se o 5palcový model PocketBook 515 Mini, který je vzhledově a funkcemi podobný výše zmíněnému modelu. Vzhled je vedle nízké ceny podle mého názoru hlavní devizou této čtečky. Kompaktní velikost čtečky může být pro někoho výhodou, pro jiného zase ne. PocketBook 515 Mini je totiž vybavený pouze 5" displejem, který má však rozlišení stejné jako modelu Basic 2, tedy 800 × 600 pixelů, takže při vyšší hustotě bodů působí displej o něco jemněji. Čtečka je díky menší úhlopříčce mobilnější a vejde se i do kapsy.

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Vnitřní výbavou se potom tento model prakticky vůbec neliší od Basic 2, tudíž by měl bez problémů zvládat čtení knih s plynulým otáčením stran. Stejně jako u výše zmíněného modelu se i zde dočkáme zajímavě zpracovaného rozhraní operačního systému, které je však možná až zbytečně složité. Trochu zbytečně rozsáhlá jsou také nastavení čtečky, s čímž mohou mít problém hlavně začátečníci.

Vzhledem k velikosti a ceně byl výrobce nucen zvolit baterii s menší kapacitou (1000 mAh), díky čemuž se přirozeně snížila výdrž. Někteří vlastníci si u čtečky stěžují také na občasné přehřívání, které někdy vede až k vypnutí čtečky, což ale může být jen vada určitých kusů. Pro děti a ženy pak mohou být negativem také tužší tlačítka pro otáčení stránek.

U čtečky si můžeme vybrat ze třech barevných variant a to bílé, šedé a tmavě zelené, přičemž ceny jednotlivých barevných provedení se nijak neliší.

Graf ceny produktu PocketBook 515 Mini poskytuje server Heureka.cz

eReading.cz START

Další čtečkou, která si zaslouží vaši pozornost, je produkt nazvaný eReading.cz START. Jedná se o čtečku distribuovanou českým e-shopem a webem zabývajícím se „e-čtením“ eReading.cz. Hlavní výhodou čtečky je patrně dobře zpracované prostředí v češtině a solidní podpora ze strany prodejce, který zároveň nabízí elektronické knihy v češtině. Do čtečky by mělo být možné také stahovat česká periodika. Samotný produkt však není vyráběný u nás, ale je dodávaný z Číny a doplněný o software.

Specifikace čtečky jsou pak velice podobné jako u většiny konkurence, dočkáme se tedy 6palcového displeje s rozlišením 800 × 600 pixelů. Slabší je však po stránce procesoru, který pracuje na nižší frekvenci (600 MHz). Podpora formátů je vcelku standardní a nechybí ani ePub, MOBI a PDF. Knihy lze ukládat do 4GB vnitřního úložiště, jehož kapacitu můžeme v případě potřeby rozšířit pomocí karty microSD.

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto, že se jedná o zajímavý výrobek s českým distributorem, který vypadá na první pohled velice atraktivně, musíme pamatovat na to, že se jedná o velice levný produkt čínské výroby (ale co dnes není čínské výroby, že?).

Proto si řada uživatelů stěžuje na to, že čtečka nemá nijak oslnivou výdrž baterie a potýká se s problémy se zamrzáním a nutností častého restartu. Opět se však bude jednat o problémy některých kusů a řada uživatelů si naopak čtečku chválí. K dostání je pouze v jednom barevném provedení. Abych čtečku ale pouze nehanil, za velký plus lze považovat tlačítka pro otáčení stránek šikovně umístěná po stranách displeje.

Graf ceny produktu eReading.cz START poskytuje server Heureka.cz

GoGen eReader 1

Poslední čtečka v této cenové relaci, která stojí za zamyšlení, je produkt značky GoGen nazvaný jednoduše jako eReader 1. Tuto čtečku jsme před nedávnem podrobně rozebírali v recenzi. Určitě neurazí začínající čtenáře elektronické formy knih, nicméně je osazená slabším hardwarem. Ani její vnější zpracování není nikterak oslnivé, působí notně „plastově“.

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Prostředí využitého operačního systému na bázi Linuxu je velice jednoduché a dokáže se v něm zorientovat snad každý. Nepříliš výkonný hardware a malá kapacita operační paměti se podepisují na rychlosti pohybu v menu a také na otáčení stránek. Za výhodu naopak můžeme považovat širokou podporu formátů. K „otáčení“ stránek v tomto případě slouží tlačítka umístěná na pravý okraj rámu displeje. Kvůli tomu jsou trochu v nevýhodě uživatelé, kteří čtečku chtějí držet v levé ruce.

Čtečka si překvapivě nevede špatně po stránce výdrže baterie. Její kapacita je totiž slušných 1500 mAh a vzhledem k použitým komponentám není GoGen eReader 1 ani nijak výrazně žravý.

Mnohým uživatelům může vadit také absence Wi-Fi jakožto prostředku ke snadnému stahování nových knih. Pro nahrání nové knihy tak jste nuceni čtečku připojit k PC a knihu jednoduše zkopírovat. Pro knihy je vyhrazeno 4GB úložiště a displej eReader 1 je stejně jako u konkurence 6palcový s rozlišením 800 × 600 obrazových bodů. Ze zkušeností uživatelů však opět plyne, že některé kusy se čas od času zasekávají.

Graf ceny produktu Gogen eReader 1 poskytuje server Heureka.cz

Velký výběr čteček elektronických knih pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama