vybirame-desku-pro-phenom-ctyrikrat-amd-rd790
Hardware Článek Vybíráme desku pro Phenom - Čtyřikrát AMD RD790

Vybíráme desku pro Phenom - Čtyřikrát AMD RD790 | Kapitola 17

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 1. 2009 06:00 57

Seznam kapitol

1. Úvod - od levné k drahé 2. Testovací sestava 3. ASUS M4A79 Deluxe 4. ASUS M4A79 Deluxe - bližší pohled 5. ASUS M4A79 Deluxe - BIOS 6. Gigabyte MA790GP-DS4H 7. Gigabyte MA790GP-DS4H - bližší pohled 8. Gigabyte MA790GP-DS4H - BIOS 9. MSI DKA790GX Platinum
10. MSI DKA790GX Platinum - bližší pohled 11. MSI DKA790GX Platinum - BIOS 12. MSI KA790GX-F 13. MSI KA790GX-F - bližší pohled 14. MSI KA790GX-F - BIOS 15. Výkon a spotřeba desek 16. Přetaktování 17. Hodnocení a závěr

Nové Phenomy II jsou tu, a jsou určitě zajímavou volbou pro upgrade počítače. Pokud o koupi nového procesoru uvažujete, možná přemýšlíte také nad základní deskou. My vám dnes čtyři moderní desky určené pro Phenomy II představíme. Půjde o modely v cenovém rozpětí 2400 Kč až 4700 Kč s DPH, tedy si vybere určitě každý.

Reklama

Z kompletní skládačky ideální desky pro Phenom, známe už dva dílky - výkon a přetaktování. Pro mnoho lidí už tyto dvě indicie stačí a mají o všech kandidátech jasno. V této poslední kapitole ale doplním závěrečný klíč v hodnocení desek - osobní dojmy a zkušenosti s deskami.

ASUS M4A79 Deluxe - Určitě se mnou budete souhlasit, když označím tuto desku jako produkt s nejvyšším výkonem. To nemůžeme desce upřít, ovšem každá mince má dvě strany. Tato deska je opravdový high-end pro procesory AMD a k tomu směřuje její čipset i výbava. Kdo využije čtyři PEG sloty pro grafiky ale skutečně nevím, do výkonného herního stroje je to ale dobrá volba. Deska nabízí vysoký výkon i přetaktování, ovšem za vysokou cenu. V porovnání s cenou procesorů AMD, je tato deska drahá (4700 Kč s DPH). Proti jiným deskám s tímto čipsetem ale není nijak zvlášť předražená, za high-end se platí i u AMD. Během testu byla deska stabilní a neměl jsem s ní žádné potíže ani při přetaktování. Tato deska není nic pro spořivé, ale kdo chce maximum výkonu i výbavy pro výkonný herní stroj s Phenomem II X4 a třeba dvěma grafikami, určitě neudělá s touto deskou chybu.

Vybíráme desku pro Phenom - Čtyřikrát AMD RD790
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte MA790GX-DS4H - Za svou cenu jistě jedna z nejzajímavějších voleb pro staré i nové procesory Phenom. Kvalitní zpracování, vysoký výkon a možnosti přetaktování jistě osloví mnoho uživatelů, kteří pokukují po Phenomu II X4. Díky čipsetu sice na první model nestačí, stále je ale výkon adekvátní a nebude váš herní počítač v ničem brzdit. Pokud si pohrajete s laděním pamětí, můžete se výkonu čipsetu AMD RD790 FX i dosti přiblížit. Desku pořídíte za 3600 Kč s DPH, což sice není úplně levné, v tomto případ si ale výrobce své peníze zaslouží. Z pohledu cena/výkon bude hledat deska konkurenta jen těžko, je v podstatě pouze jediný - MSI DKA790GX Platinum. S přetaktováním a funkčností desky jsem neměl problémy, a kromě nemožnosti měnit režim práce pamětí nemám žádnou závažnou připomínku. Kvalitní základ za dobrou cenu.

Vybíráme desku pro Phenom - Čtyřikrát AMD RD790
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI DKA790GX Platinum - Jednoznačné překvapení testu. Vysoký výkon a perfektní možnosti přetaktování. Se starým Phenomem si poradila krapet hůře než Gigabyte, s novým si ale poradí excelentně. Pokud bych dnes kupoval počítač s Phenomem II X4 a nechtěl vyhodit peníze za nejvyšší high-end, byla ba tato MSI deska jasný kandidát. Dlouho bych se rozmýšlel zda tuto desku nebo výše zmíněnou Gigabyte, jejich cena (3600 Kč s DPH) je totiž stejná a schopnosti také. (Nakonec bych ale asi zvolil MSI). Na dobrém produktu zamrzí nestabilně upevněné chlazení, které si ale každý šikula správnou pastou opraví. Jak jistě vyplývá z textu, neměl jsem s deskou a přetaktováním žádné potíže a byl jsem s ní opravdu spokojen. Jedna z nejlepších voleb pro Phenom II X4 na trhu za dobrou cenu.

Vybíráme desku pro Phenom - Čtyřikrát AMD RD790
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybíráme desku pro Phenom - Čtyřikrát AMD RD790
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce PCTuning uděluje Silver Award pro

MSI DKA790GX Platinum


Solidní konstrukce, výborné přetaktování, příjemná cena

MSI KA790GX-F - U této desky sice nemůžeme čekat nejvyšší výkon a skvělé možnosti taktování, špatná ale rozhodně není. Už jen integrované jádro a HDMI výstup se může hodit a výkon bez přetaktování není špatný. Za svou cenu 2400 Kč s DPH se jedná o solidní volbu pro levný starší Phenom a tichý a výkonný multimediální stroj. Ani do budgetového herního stroje nepůjde o špatnou volbu. Dovedu si představit tuto desku, Phenom X4 9750 a Radeon HD4850 za celkovou cenu 10 000 Kč s DPH jako solidní herní stroj s potenciálem k menšímu přetaktování a dostatečným herním výkonem. Pokud jsem desku netaktoval, nebyl s ní žádný problém a vše fungovalo příkladně. Přetaktování je tragické a možná se zlepší s dalším BIOSem, moc v to ale nedoufejte. Solidní základ s moderním čipsetem do jakéhokoliv levnějšího počítače.

Vybíráme desku pro Phenom - Čtyřikrát AMD RD790
i Zdroj: PCTuning.cz


Za půjčení desek do testu děkujeme:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama