Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

11. 8. 2011 03:00 16

Seznam kapitol

1. Proč jsou univerzální chladiče GK vzácností 2. Balení, příslušenství, kompatibilita 3. Thermalright Shaman — podrobný pohled 4. AMD Radeon HD 6870 — instalace chladiče 5. nVidia GeForce GTX 480 — instalace chladiče 6. nVidia GeForce GTX 580 — instalace chladiče 7. AMD Radeon HD 6970 — testy při základním napětí
8. AMD Radeon HD 6970 — testy při VCore 1,300 V 9. nVidia GeForce GTX 480 — testy při základním napětí 10. nVidia GeForce GTX 480 — testy při VCore 1,100 V 11. nVidia GeForce GTX 580 — testy při základním napětí 12. nVidia GeForce GTX 580 — testy při VCore 1,15 V 13. Závěr

Kdysi oblíbené univerzální chladiče grafických karet skoro vymizely, zůstalo jich jen pár. Prim mezi nimi hraje Accelero Xtreme Plus od AC. V boji proti němu však stojí Thermalright Shaman. Osazen je velkým 140mm pomaloběžným ventilátorem a jeho výkon i dílenské zpracování vás nenechá na pochybách, že si brousí zuby na trůn nejvyšší.

Reklama
Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz

Univerzální chladič grafických karet Shaman od u nás méně rozšířeného výrobce Thermalright je skvělým kusem hardwaru. Ačkoliv jsem si to ze začátku nemyslel, chladič má enormní potenciál a je stejně výkonný jako první generace Accelera Xtreme Plus od Arctic Cooling, kterou jsem považoval za krále oboru (před nedávnem jej nahradila druhá generace, jejíž recenzi se vám také pokusíme přinést). Při konstantní rychlosti otáčení 140mm ventilátoru 1300 ot./min Shaman s přehledem uchladil i ty nejžravější karty v čele s nVidia GeForce GTX 480, teplotu jádra přitom udržel o 15-30 °C níž než referenční chladiče a jeho hlučnost byla nulová.

Velmi vysoký výkon a jen minimální hlučnost navíc nejsou jediné přednosti karty. Mezi ty další patří široká kompatibilita s několika generacemi highendových karet a velké množství různých pasivních chladičů v příslušenství, které vystačí na jakoukoliv kartu.

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel však nemohu jen chválit a zmínit se musím i o několika problémech. Prvním háčkem je dle očekávání cena. Shaman je svým výkonem, hlučností, kompatibilitou i kvalitou provedení bezesporu špička v oboru a není proto překvapením, že si za něj Thermalright řekne 1300 Kč daní. V porovnání s konkurencí je to odpovídající cena, první generace Accelera Xtreme Plus stojí také třináct stovek a za generaci druhou dáte dokonce ještě o šest set více!

Když už se smíříte s cenou, je tu ještě jeden problém. Jsou jím velké rozměry. Zatímco Accelero Xtreme trápí délka, u Shamanu je to šířka a výška. Karta s chladičem vám zabere celkem pět slotů a počítejte tak s osazením jen minima dalších karet, což osobně vidím jako větší problém než cenu. Také na výšku je chladič velký a značně přesahuje rozměry karty. Na druhou stranu se do testované skříně Lian Li běžné velikosti vešel, s instalací by proto v tomto neměl být až na výjimky problém. Poslední mínusy má chladič za odpadní teplo ve skříni (problém všech univerzálních chladičů, je nutné mít dobrý průtok vzduchu) a konektor ventilátoru určený do základní desky. Na druhou stranu je 4pinový (je tedy možné regulovat otáčky přes software k desce) a i při plném napětí 12 V je s 1300 ot./min naprosto tichý.

Za velmi vysoký výkon, univerzálnost, tichý provoz a naprostou tichost si chladič z recenze po právu odnáší ocenění. Při koupi jen mějte na vědomí, že chladič zabere extrémních pět slotů a v počítači byste tak neměli mít mnoho dalších rozšiřujících karet.

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Gold Award, srpen 2011
Thermalright Shaman
"velmi výkonný univerzální chladič grafických karet"

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Thermalright Shaman poskytuje server Heureka.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama