Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

11. 8. 2011 03:00 16

Seznam kapitol

1. Proč jsou univerzální chladiče GK vzácností 2. Balení, příslušenství, kompatibilita 3. Thermalright Shaman — podrobný pohled 4. AMD Radeon HD 6870 — instalace chladiče 5. nVidia GeForce GTX 480 — instalace chladiče 6. nVidia GeForce GTX 580 — instalace chladiče 7. AMD Radeon HD 6970 — testy při základním napětí
8. AMD Radeon HD 6970 — testy při VCore 1,300 V 9. nVidia GeForce GTX 480 — testy při základním napětí 10. nVidia GeForce GTX 480 — testy při VCore 1,100 V 11. nVidia GeForce GTX 580 — testy při základním napětí 12. nVidia GeForce GTX 580 — testy při VCore 1,15 V 13. Závěr

Kdysi oblíbené univerzální chladiče grafických karet skoro vymizely, zůstalo jich jen pár. Prim mezi nimi hraje Accelero Xtreme Plus od AC. V boji proti němu však stojí Thermalright Shaman. Osazen je velkým 140mm pomaloběžným ventilátorem a jeho výkon i dílenské zpracování vás nenechá na pochybách, že si brousí zuby na trůn nejvyšší.

Reklama
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se konečně podívejme na samotný chladič. Začněme u jeho pasivní části. Její konstrukce je na rozdíl od konkurence poměrně jednoduchá. Styk s jádrem grafické karty zajišťuje poniklovaný měděný blok (měď C1100), ze kterého vede celkem osm (!) měděných (také poniklovaných) heatpipe trubiček s průměrem 6 mm. Na ty je připojeno celkem 55 hliníkových žeber, které profukuje ventilátor, čímž se teplo odvádí pryč.

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz

Kvalita konstrukce chladiče je jednoznačně špičková a nelze jí nic vytknout. Celá pasivní část chladič je vyrobena s chirurgickou přesností a například žebra sedí na desetiny milimetru přesně. Vrcholem všeho je dokonalá styčná plocha chladiče s jádrem karty, která je vyleštěná do perfektního zrcadlového efektu (opravdu jde o krásné zrcadlo, nebylo možné udělat fotku, kde by byl chladič i zrcadlový efekt současně ostrý).

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz

Na delší fotce je k pasivu připevněn onen velký 140mm ventilátor. Ten fouká vzduch směrem do chladiče a ofukuje tím i samotný plošný spoj karty (s osazenými pasivy). Možná vás napadá, že chladič je i s osazeným ventilátorem poměrně velký a bohužel máte pravdu. Kromě slotu pro kartu si vyhraďte ještě další tři sousední sloty, chladič s ventilátorem je opravdu velmi rozměrný. Kromě těchto čtyř slotů budete navíc muset uvolnit i pátý slot z druhé strany karty, kam pro změnu zasahují rozměrné šroubky. Opravdu si nedělám legraci s tvrzením, že karta s osazeným chladičem zabere celkem pět slotů! Na SLI či CrossFire rovnou zapomeňte, Shaman je i postrachem všech běžných rozšiřujících karet (a nejen jich, chladič je rozměrný i na délku, což si ukážeme při montáži na AMD Radeon HD 6970).

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na samotný ventilátor, jde o obrovský 140mm kousek od Thermalright s modelovým označením TR-TY 140. U nás se samotně příliš neprodává, v zahraničí je ale běžně dostupný za cenu okolo 15 USD (okolo 300 Kč s daní). Ve své kategorii jde bezesporu o skvost a třeba magazín Xbit Labs ventilátor označil jako vůbec nejlepší v poměru výkon/hluk v kategorii 140mm.

Pro účely chlazení grafické karty však má jednu nevýhodu. Je jí koncovka chladiče, kterou tvoří velký 4pin určený do základní desky. Na kartu tedy ventilátor (bez hardwarové modifikace) nepřipojíte a bude nutné větrák zapojit přímo do desky, čímž se připravíte o automatickou regulaci. Na druhou stranu při standardním napětí 12 V točí ventilátor neslyšitelných 1300 ot./min a svým výkonem s přehledem uchladil všechny tři testované karty.

Výkon a ticho – univerzální chladič grafik Thermalright
i Zdroj: PCTuning.cz

Připojení ventilátoru k pasivnímu chladiči je snadné a slouží k tomu dvě spony (nezapomeňte na gumové antivibrační pásky mezi pasiv a ventilátor). Aby byla montáž naprosto bezproblémová, dají se spony zasunout do připravených děr v žebrování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama