Vývoj technologií počítačových her — díl IV.
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Vývoj technologií počítačových her — díl IV.

Vývoj technologií počítačových her — díl IV. | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 9. 2011 03:00 51

Seznam kapitol

1. Trojice závodních her 2. Herní sestavy pod stromeček I 3. Herní sestavy pod stromeček II 4. Střílečky z let 2002 a 2003 5. Další technologicky zajímavé hry období 2002-3
6. Kormidlo přebírá ATI + AMD 7. Velká akční trojka 8. F.E.A.R. a technologické demo Lost Coast 9. Herní počítače roku 2005 10. Současná generace konzolí přichází

Historie počítačových her se píše už několik desítek let. Za tu dobu se jednoduché hry typu Pong vyvinuly v komplexní tituly s realistickou grafikou podobnou skutečnosti. Připravili jsme pro vás seriál o jejich vývoji, ve kterém zmapujeme cestu od prvních her jako Tennis for Two hraném na osciloskopu až ke Crysis 2.

Reklama
Vývoj technologií počítačových her — díl IV.
i Zdroj: PCTuning.cz


Western Digital WD800JB (80 GB, SATA, 7200 ot./min, 8 MB cache)

Další položkou je pevný disk. Jejich kapacita se pohybuje v řádu desítek GB. Do levné sestavy je doporučen 40GB disk od Western Digital s cenovkou necelé čtyři tisíce, do dražší sestavy je pak vhodný o dva tisíce dražší model s dvojnásobnou kapacitou. Vrcholem nabídky jsou 120GB disky stejné řady, které přišly na sedm tisíc za kus.

Vývoj technologií počítačových her — díl IV.
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce 4 Ti 4200 AGP 8×

Volba grafické karty je poměrně snadná. Na konci roku 2002 je už 3dfx dva roky mrtvé a patenty jsou vlastnictvím nVidie, která společnost koupila, Matrox má na trhu s herními kartami jen minimální podíl, S3 je také mimo hru a ani ATI se moc nedaří, její čas teprve přichází s vynikající řadou Radeon 9000. Do levné sestavy tak patří nVidia GeForce 4 MX 440 s cenou čtyři tisíce a podporou jen DirectX 7, do výkonnější pak o tisíc dražší verze Ti 4200 s plnou podporou DirectX 8.

Vývoj technologií počítačových her — díl IV.
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv v prodejích ve všech segmentech na konci roku vládla nVidia, konec této éry se nezvratně blížil. V druhé polovině roku 2002 totiž ATI jako první vydává ATI Radeon 9700 PRO, první grafickou kartu s podporou DirectX 9 a enormním výkonem. Protože karta stojí minimálně 15 tisíc s daní, kupují si ji jen ti největší šílenci a zmiňuji ji jako nejlepší kartu své doby. To se ale později změnilo s příchodem levnějších řad a otřesnou generací karet GeForce FX od nVidie.

Vývoj technologií počítačových her — díl IV.
i Zdroj: PCTuning.cz


DVD-ROM mechanika NEC DV-5800B

Na konci roku 2002 už jsou běžně dostupné DVD mechaniky, v drtivé většině však jen čtečky. Do levné sestavy proto postačí mechanika od NEC za necelé dva tisíce, do výkonnější o pár stokorun dražší mechanika Pioneer a jako doplněk CD-RW mechanika Teac za tři tisíce. Pokud jste však patřili do skupiny „horních deseti tisíc“, bylo možné pořídit i DVD vypalovačku za cenu vysoko přes 10 tisíc s daní.

Vývoj technologií počítačových her — díl IV.
i Zdroj: PCTuning.cz


Chieftec DX-01BL s vlastním 340W zdrojem

Zatímco dnes se na skříň a kvalitní zdroj kladou velké nároky, deset let zpátky tyto komponenty nikdo moc neřešil a počítače zejména neměly tak vysoké požadavky na výkon. Do levného počítače postačí levná skříň a neznačkový zdroj s výkonem 300 W a cenou 1500 Kč za obojí, do dražší pak skříň i zdroj od Chieftecu s cenou okolo čtyř tisíc. Zdroj má přitom výkon 340 W, což je dnes u takto výkonného počítače nemyslitelné. Vrcholem nabídky pak byla hliníková skříň Thermaltake Xaser II A6000B Plus za deset tisíc a 420W zdroj Thermaltake za další čtyři tisíce.

Vývoj technologií počítačových her — díl IV.
i Zdroj: PCTuning.cz


19" CRT monitor iiyama Vision Master PRO 454 s rozlišením 1280 × 1024 px

Výčet dobových herních počítačů zakončíme monitory. Do levného segmentu byly určeny hlavně 17" CRT monitory, pod deset tisíc s daní však klesla i cena prvních 19" CRT (Gamestar doporučuje Hyundai IQ910 Flat). Pro náročnější jsou určené 19" CRT monitory vyšší řady, například iiyama Vision Master Pro 454 s cenovkou okolo 15 tisíc. Naprostý luxus pak tvoří první LCD, kam patří i 17" Eizo FlexScan L565 s rozlišením 1280 × 1024 px, kontrastem 400:1, odezvou 30 ms a neuvěřitelnou cenou 35 tisíc korun!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama