Vzestup Číny: výhra globalizace nad zdravým rozumem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Vzestup Číny: výhra globalizace nad zdravým rozumem

Vzestup Číny: výhra globalizace nad zdravým rozumem | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 6. 2019 03:00 44

Seznam kapitol

1. Čína je špatná... 2. Primitivní? 3. Demokracie rozkvétá 4. Assembled in China 5. Dluhy neřešte, my si to nějak... 6. V demokratické opozici

Vzestup Číny byl léta ukazován příznivci globalizace jako ohromný úspěch jejich teorií. Ve skutečnosti šlo o obří strategickou chybu, zhruba stejného formátu, jako když se starověký Řím rozhodl „outsourcovat“ svoji obranu najatým barbarům. Sami dnes a denně příspíváme k tomu, aby Čína sílila jako nikdy dřív.

Reklama

Zatím ta situace není úplně vidět, zatím má Apple stále větší obrat než Huawei, ale obchodní deficit USA s Čínou roste. V roce 2011 dosáhl deficit 295 miliardy USD a Čína se stala největším kreditorem amerického státního dluhu. A to nás vede k dalšímu kroku, kdy se Čína začíná stávat světovým hegemonem a architektem ekonomického kolonialismu. Ten funguje tak, že oni tiše následují Ameriku na jejím tažení světem – a pokaždé, když Amerika někam přinese demokracii (anebo alespoň konflikt), Číňané nabídnou pomoc. Levné půjčky na projekty, které budou realizovat jejich firmy. A co s dluhem? To neřešte, třeba to zaplatíte surovinami. Anebo nám dovolíte stavbu základny. Anebo nám prodáte přístav. Toto je přesně proces, kterým se Čína na náš úkor stala silnější a my se stali slabší. A v delší perspektivě je pozoruhodné, jak se to děje rychle.

Vzestup Číny: výhra globalizace nad zdravým rozumem
i Zdroj: PCTuning.cz

One of the container terminals of the port and the city of Genoa in the background
By Oliver -

Own work

, Public Domain, Link

Skutečně: Někteří z nás ještě žijí ve světě, kdy oni jsou ti chytří a Čína je jenom zaostalý moloch. Ve skutečnosti je to opět impérium – a dělá to, co impéria obvykle dělají, pokud chtějí impérii zůstat. Jejich kroky jsou naprosto racionální – na rozdíl od krátkého blikance ve světových dějinách, kterému říkáme Britské impérium a ještě kratších historek jejich americké vzbouřenecké kolonie, mají 4000 let zkušeností s tím, co se impériu může stát a jak ho udržet.

Takže celkem logicky zabírají Jihočínské moře, protože to je pro ně důležité, je to jejich brána do světa. Stabilizují si západ a utlačují ty, kteří cítí větší spřízněnost se světem islámu než s jejich impériem. Samostatný Tibet? Zapomeňte. Země je prolinkována infrastrukturou a od Říma víme, že to je základ pro funkční říši. Tchaj-wan? Ten bude nakonec taky jejich. Čína hraje go, zabírá důležitá místa na mapě, aby je nakonec kontrolovala všechna.

A musí být přímo nadšení z našich pokrokářů, kteří sice otravně mávají tibetskými fáborky, ale hlavně pomáhají deindustrializovat a oslabovat vlastní země: Díky nim vypadá Západ jako čím dál tím větší vtip. Čína ví, že technické vzdělání pomáhá posilovat sílu země, zatímco ta humanitní ji spíš oslabují. Jejich svět není pro neposlušné individualisty, je kolektivistický – jako vždycky. Proto je kultura v jejich továrnách tak odlišná od té západní – a oni nechápou, proč by to mělo být jinak, u nich to funguje.

Česká, Prahy 11 a Tibetská vlajka na radnici Prahy 11 při průběhu návštěvy čínského prezidenta Si Tin-Pchinga Autor: Fried Marek – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, Odkaz
i Zdroj: PCTuning.cz
Česká, Prahy 11 a Tibetská vlajka na radnici Prahy 11 při průběhu návštěvy čínského prezidenta Si Tin-Pchinga Autor: Fried Marek – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, Odkaz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama