WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu

WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 5. 2019 03:00 49

Seznam kapitol

1. WD Blue SN500 SSD NVMe disk 2. Představení disku 3. WD SSD Dashboard a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

WD uvádí NVMe disk SN500 řady Blue se solidní rychlostí čtení i zápisu, který pořídíte pod dva tisíce korun. To je jen o pár stokorun nad cenou běžných SSD disků v této kapacitě pro rozhraní SATA, přičemž výkon je zcela jinde. Nebojím se říci, že tohle je v segmentu levných SSD nejlepší koupě jara 2019.

Reklama

Závěr

WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

WD se svou novou řadou levných disků Blue SN500 míří přímo proti diskům pro SATA. Jsou samozřejmě situace, kdy NVMe disk použít nelze, protože v zařízení není jiný diskový konektor než Serial ATA. V tom případě je uvažování o změně nebo upgradu bezpředmětné. Pokud ale slot M.2 v notebooku nebo na desce máte, je dnes NVMe disk lepší volbou ve všech směrech. Všechny argumenty pro SATA, které ještě zbývají, totiž dnes testovaný disk jednoduše vyvrátí.

Kapacita 500 GB je použitelná pro běžný i herní počítač, pro notebook zcela jistě. Rychlost je výrazně vyšší, spotřeba naopak nižší než mají SSD pro SATA. Cena je pouze o pár stokorun vyšší a za gigabajt dáte tedy jen o haléře víc než u SATA SSD. Navíc získáte kompaktní disk, který se zasune do základní desky a je to.

Výkon WD Blue SN500 je sice nižší, než mají disky pro NVMe ze střední a vyšší třídy, je ale také znatelně levnější. Za 1860 Kč získáte výkon, za který v případě konkurence zaplatíte o stokoruny více. Osobně jsem čekal nižší výkon, jelikož jen dvě linky PCIe a absence DRAM cache dávala tušit, že by mohl být dopad na výkon vysoký. To se ale nakonec nepotvrdilo, počet PCIe linek výkon neovlivňuje, samotný kontrolér a NAND jsou se svým výkonem pod limitem 2 GB/s. Není to tedy problém. Navíc řada notebooků má ke slotu M.2 jen dvě linky PCIe.

Závěr je jasný, pokud uvažujete o rychlejším systémovém disku s kapacitou do 500 GB a chtěli jste nějaký SATA disk, můžete zauvažovat o NVMe do slotu M.2. Cena WD Blue SN500 je příjemně nízká, výkon velice slušný. Pokud výš počítač M.2 slot má, neváhal bych. Dnes testovaný disk v poměru cena/výkon a cena/kapacita překoná na trhu jen máloco. V tuto chvíli jde o jasnou koupi letošního jara.

WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky do testu zapůjčil WD Europe

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama