WTF MSFT aneb Co se to děje s Microsoftem?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek WTF MSFT aneb Co se to děje s Microsoftem?

WTF MSFT aneb Co se to děje s Microsoftem? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 5. 2017 03:00 35

Seznam kapitol

1. Když se ještě systém tvářil seriózně 2. Užívej si s operačním systémem! 3. Windows „Duplo“ 4. Když z Windows zmizí okna...
5. Od desíti k... jabku 6. Kdybychom chtěli další Apple... 7. Pro vaše dobro!

Microsoft býval po většinu času, pokud odhlédneme od velmi inovativního „pozdně gatesovského období“ (1995–2000), poměrně nudná firma. Pravidelně produkoval nové, barevnější a hardwarově náročnější Windows, zajišťoval infrastrukturu jak pro firmy, tak pro domácnosti. Dnes se mi po tomhle „nudném Microsoftu“ docela stýská.

Reklama

Další kameňák, který na nás vypadl, je verze Windows 10 na míru vyrobená pro Čínu. „Zvláštní bezpečnostní požadavky čínské vlády“ spolu s masivní telemetrií Windows 10 působí opravdu zneklidňujícím dojmem – a uživatelé se začínají ptát, zda ona zvláštní čínská verze má méně telemetrie mířící do USA – anebo ta telemetrie jednoduše směřuje na čínské vládní servery. V okamžiku, kdy si vlády začínají diktovat zvláštní požadavky stran operacích systémů... je to takové hodně zvláštní. Speciálně když má systém zabudované rozeznávání hlasu a keylogger.

Z tohohle vývoje opravdu nemám dobrý pocit. Co takhle udělat verzi Windows, která nikam nic neodesílá? Nebo verzi, u které lze telemetrii vypnout – ale myslím tím opravdu vypnout, ne vypnout to tak, že to stejně jede na pozadí? Windows Spyware Edition je něco, co se asi dá skousnout u verze zdarma, která je sponzorována reklamami. U placené verze operačního systému ale nemají reklamy Microsoftu co dělat. Reklamy jsou daň za to, že za věc neplatíte.

Vše, co je zadarmo – a nejde o opravdu dobrovolnické úsilí – využívá jako produkt vás samotné. V okamžiku, kdy používáte nějakou cloudovou aplikaci zdarma, asi dává nějaký mírný smysl, aby sledovala vaše chování a servírovala vám třeba reklamu. Ale něco takového nechci od operačního systému. OS nemusí být zadarmo. Nemusí být vyšperkovaný trilionem aplikací. Může být nudný, ale musí být přehledný, rychlý a bezpečný. V tomhle byla unikátní pozice Microsoftu – a nechápu, proč tak soustředěně pracuje na tom, aby o tuhle pozici přišel.

Co se to s Microsoftem děje? Nechceme MicroGoogle, ani MicroApple, ani MicroGoogloApple. Chceme nudnou firmu, která nám bude dodávat nudný, kvalitní software. Spolehlivý operační systém, který podporuje moderní technologie a který si koupíme s novým počítačem. Systém, který bude udržovat po dobu jeho bezpečnosti a u kterého si budeme moci vybrat, jestli výrobci chceme pomoci s vylepšováním anebo ne. Chceme něco, čemu můžeme věřit, na co se můžeme spolehnout. Nic víc nechceme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama