zaklady-sluchatkologie-2-typy-sluchatek
Zábava Článek Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek

Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek

Petr Hejtmánek

Petr Hejtmánek

29. 5. 2007 01:00 66

Seznam kapitol

1. Co s těmi aurály je? 2. Jak drží sluchátka v uších /na uších /na hlavě? 3. Temenní (tj. klasický, hlavový) most

Nejlevnějším způsobem jak z počítače získat věrný zvuk - za předpokladu, že máte solidní zvukovou kartu - je připojit k ní nějaká kvalitní sluchátka. Jenže rozdíly mezi jednotlivými typy jsou stejně veliké, jako rozdíly mezi "motorovými vozidly". Dnes se nebudeme příliš bavit o zvukových kvalitách sluchátek ale blíže se podíváme na jejich vnější provedení (zejména na umístění měničů vůči  lidskému uchu).

Reklama

Článek je volným pokračováním série:

Základy "sluchátkologie" 1.

V dnešním díle se budeme zabývat rozdělením sluchátek podle způsobu, jakým "sedí" vůči sluchovodu a uším. Začneme od těch nejbližších sluchovému orgánu a postupně se mu budeme vzdalovat. Následně probereme jakým způsobem sluchátka drží na hlavě. Jak uvidíte, oba tato okruhy částečně splývají. Nakonec bude ještě rozbor požadavků na sluchátkové "mosty".

Encyklopedický základ (může se hodit)

Vnější ucho (lat.: auris externa) se skládá z: ušního boltce, zvukovodu a bubínku.

  • Boltec je tvořen zčásti chrupavkou (vnější lalůček chrupavčitou kostru nemá) a směřuje akustické vlny do zvukovodu. Velikost a tvar boltce nemá na sluch podstatný vliv.
  • Zvukovod (také se mu říká sluchový kanálek) je trubice, která má část chrupavčitou a část kostěnou. Na konci zvukovodu se nachází bubínek - hranice mezi zevním a středním uchem. Zvuková vlna, která projde zvukovodem, naráží do bubínku a putuje dál (v různé formě) do nitra ucha. Délka zvukovodu dospělého člověka je asi 3 cm.
  • Bubínek je tenká vazivová blanka na konci zvukovodu (bubínek je uprostřed silný cca 0,1mm). Zvuková vlna jej rozechvěje, bubínek ji zesílí a předá do středního ucha. Zdravý bubínek je lesklý a má šedavou barvu.

Čtyři metody přivedení zvuku...

Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek
i Zdroj: PCTuning.cz

Intraaural čili špunty

Těmito sluchátky jsme se poměrně podrobně zabývali v minulém díle. Jen pro připomenutí: miniaturní systém, který se zasouvá přímo do sluchovodu, který svým náušníkem (či snad "v_ušníkem") musí zcela utěsnit.

intra.jpg, 6 kB

Ear-bud čili pecky

Malé systémy které se vkládají těsně před vstup do sluchovodu. Většina modelů pecek se zachycuje pouze za výstupky v boltci. Jelikož je ale tvar vnějšího ucha značně variabilní, řadě lidí pecky nevyhovují, protože jejich umístění před sluchovod není dostatečně stabilní.

pecky.jpg, 6 kB

Poznámka: výrobci nabízejí i modely typu "pecka" s držákem za uši, tzv. clip-on... nebo poslední novinka od SENNHEISERu "twist-to-fit", která funguje (překvapivě) výborně.


SENNHEISER MX 90 VC (s twist-to-fit)

Kromě pecek klasických, které směřují zvuk z miniaturního měniče přímo do sluchovodu, existují i modely, které mají

systémy otočené o 90°

, a to směrem dopředu. U takovéto konstrukce je již zcela nezbytné vyřešit uchycení sluchátek. Kromě klipů za uši (KOSS KSC9) mohou mít sluchátka i

týlní

(KOSS P9) či

temenní

(Sennheiser PX 10)

most

(to je to, co drží levé a pravé sluchadlo pohromadě).

pecky90st.jpg, 16 kB
KOSS P9 - SENNHEISER PX 10 - KOSS KSC9

Supraaural

Sluchátka s náušníky, které leží na boltci. Patří sem modely od těch nejjednodušších až po špičku, jako jsou sluchátka Grado. Sluchadla mohou stále ještě přidržovat klipy za uši, ale mnohem častější je použití klasického temenního (hlavového) či "street-style" mostu (vede za krkem).

supra.jpg, 22 kB
KOSS UR10 - SENNHEISER HD 202 - GRADO RS 1

Někdy se supraaurální modely označují i jako "Pad" či "Ear-Pad" - já bych ale tento termín používal jen pro sluchátka s plochým molitanovým náušníkem.

pad.jpg, 16 kB
KOSS UR5 - SENNHEISER PX 100 - GRADO SR 60

Circumaural

Sluchátka, která neleží svým náušníkem ani v uchu, ani na uchu, ale celý boltec "obkroužují" - náušník tak tvoří kolem boltce uzavřenou dutinu. Sluchátka se vyrábějí od modelů relativně levných (Sennheiser HD 201) až po ty nejvyšší audiofilské. Relativně levné musím napsat proto, že jde vždy o sluchátka výrazně větších rozměru a složitější konstrukce s řadou pohyblivých dílů.

circum.jpg, 20 kB
SENNHEISER HD 201 - Audio-Technica ATH-A55 - GRADO GS 1000

Sluchadla bez kontaktu s hlavou

Jedná se spíše o reproduktory zavěšené na hlavě těsně u uší. Nejznámější takový "exot" byly AKG K 1000 (cena 999 Euro). Prý nejlepší dynamická sluchátka co kdy byla. Nutné je buzení výkonovým zesilovačem. Bohužel jsem neměl příležitost zažít... (Snad se na nás nebudou čínští přátelé zlobit za převzatý, velmi výstižný obrázek.).

k1000.jpg, 24 kB
3x legendární AKG K 1000

Našly by se i některé další možné systémy, které ale spíše patří do oblasti protetiky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama