zaklady-sluchatkologie-2-typy-sluchatek
Zábava Článek Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek

Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek | Kapitola 3

Petr Hejtmánek

Petr Hejtmánek

29. 5. 2007 01:00 66

Seznam kapitol

1. Co s těmi aurály je? 2. Jak drží sluchátka v uších /na uších /na hlavě? 3. Temenní (tj. klasický, hlavový) most

Nejlevnějším způsobem jak z počítače získat věrný zvuk - za předpokladu, že máte solidní zvukovou kartu - je připojit k ní nějaká kvalitní sluchátka. Jenže rozdíly mezi jednotlivými typy jsou stejně veliké, jako rozdíly mezi "motorovými vozidly". Dnes se nebudeme příliš bavit o zvukových kvalitách sluchátek ale blíže se podíváme na jejich vnější provedení (zejména na umístění měničů vůči  lidskému uchu).

Reklama
Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedná se zkrátka to, co si každý asi pod termínem "sluchátkový most" představí v první řadě. Jedná se o pružné spojení levého a pravého sluchadla, které zabezpečuje: jednak aby držela sluchátka pohromadě, druhak aby se sluchátka na hlavě vůbec udržela. Most by měl být správně navržen a odladěn pro účel, ke kterému je daný model sluchátek zamýšlen. Jiné požadavky má "uliční chodec" a jiné mechanik F1.

Protože je tato konstrukce sluchátek nejdůležitější, rozepíši se trochu podrobněji. Důležité vlastnosti:

Dostatečně odolná konstrukce

Tento požadavek je nutno brát relativně. Samozřejmě je ideálem systém z ocelových pásů a svorek. Ten je ovšem drahý a těžký. Část sluchátek se tedy vyrábí i s čistě plastovým mostem. A i tady je mnoho odlišností, protože zdaleka není plast jako plast. Např. KOSS používá plasty relativně křehké (ty jsou ale zase lehké - R80 či PRO3AA) zato s mosty od Sennheiseru lze u některých modelů dělat přímo "psí kusy" (HD 200). Ocelové mosty používají jednak "klasická" přenosná sluchátka (Porta Pro, AKG) druhak velké modely. Ať již v kombinaci s plastem (SENNHEISER HD) nebo v čisté podobě, jen kryté např. polstrováním (beyerdynamic část řady Premium) či v podobě 2 dutých "drátů" (AKG, Audio-Technica).

Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek
i Zdroj: PCTuning.cz


KOSS PRO3AA - SENNHEISER HD 200 - SENNHEISER HD 600

Přiměřený tlak vyvíjený na hlavu (ev. uši)

Dle oblasti určení sluchátek konstruktér vymýšlí tuhost mostu. U některých drahých či profi modelů se dokonce tlak na hlavu udává v technických parametrech (v Newtonech). Z hlediska pohodlnosti by jistě bylo teoreticky nejlepší, kdyby byl tlak blízký nule. To by Vám ovšem sluchátka na hlavě nedržela. Pro sluchátka, kde se vyžaduje dobré akustické odstínění od okolí, je dokonce větší přítlak nutností. Náušník se zkrátka musí "zatěsnit", aby kolem něj nemohl pronikat vzduch (zvuk). U těchto modelů je pohodlí nošení přeci jen trochu (či více) horší. K nejpohodlnějším patří Audio-Technica řady ATH-AD, kterým přezdívám "polštářové".

Pohodlí jde tak daleko, že když chcete poslouchat, musíte být v klidu ("mlácení řepou" nepřipadá do úvahy). Naopak k těm "drtivým" patří některé malé uzavřené (AKG K 26/27) a profi modely (SENNHEISER HD 280 Pro - daň za skvělé odstínění; KOSS PRO4AAT). Důležité upozornění: toto "nepohodlí" není možné chápat jako vadu. Jedná se o vlastnost, která je podstatná pro správnou činnost těchto modelů z hlediska dosažení velkého akustického odstínění od okolí!

Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek
i Zdroj: PCTuning.cz


AKG K 26 P - SENNHEISER HD 280 Pro - KOSS PRO4AAT

Systém nastavení velikosti mostu

Aby se dala sluchátka přizpůsobit (téměř) každému "provedení hlavy". Konstrukce musí umožnit nastavení tak, aby při pohodlném spočinutí střední části mostu na temenu hlavy byly akustické měniče v mušlích naproti vstupu do sluchovodu.

V zásadě by se daly odlišit dva různé systémy:

Pevná konstrukce mostu s pohyblivou pružnou částí doléhající na hlavu. Taková sluchátka jednoduše vezmete do rukou a nasadíte na hlavu a na uši. Vše, co Vám v tom brání prostě "uhne". Systém je známý hlavně u AKG, kde je takto provedena většina modelů. Most tvoří dvě pružiny (jednou dokonce prochází kabel do druhé mušle) a pod ním je pásek (plast, koženka, ba i pravá kůže), který je uchycen na každé straně k mušli gumičkou. Jednoduché, prosté, takřka geniální. Audio-Technica zase používá vlastní originální systém. Dvě pružiny jsou podobné. "Dosedací" část pak tvoří dvě polstrované "packy", pohyblivé do všech směrů (jsou tedy každá na třech kloubech).

Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek
i Zdroj: PCTuning.cz


"drátový" most: AKG K 301 XTRA a Audio-Technica ATH-AD1000

Most rozdělený na 2 až 3 části, které se po sobě posunují. Jsou-li s pevnou aretací, nastavíte vhodnou velikost sluchátek a když je odložíte, čekají Vás pro příští nasazení ve stejné velikosti. Když je ale chce použít jiná osoba, musí si je "přeštelovat". Pokud je nastavení bez aretace (třeba Porta Pro), most roztáhnete poněkud více, nasadíte na hlavu a velikost si upravíte. Stejně tak budete postupovat vždy Vy i kdokoliv, kdo s Vámi sluchátka sdílí.

Exotické varianty...

Jsou třeba "mosty" tvořené textilními pásy, aby se přes ně dala nasadit např. přilba. Nebo konstrukce "pod bradu" používané hlavně u protetiky nebo u konferenčních a průvodcovských systémů. (Občas tak můžete na nějaké konferenci vidět dámy s běžnými sluchátky pod bradou, aby si hlavovým mostem neponičily účes.)

Autorem článku je pan Petr Hejtmánek ve spolupráci s internetovým obchodem HEADPHONES.cz.
i Zdroj: PCTuning.cz
Autorem článku je pan Petr Hejtmánek ve spolupráci s internetovým obchodem HEADPHONES.cz.


KOSS QZ5 a AKG K 216 AFC

Poznámka: Článek byl redakčně upraven.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama