zaklady-sluchatkologie-2-typy-sluchatek
Zábava Článek Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek

Základy "sluchátkologie" 2. - typy sluchátek | Kapitola 2

Petr Hejtmánek

Petr Hejtmánek

29. 5. 2007 01:00 66

Seznam kapitol

1. Co s těmi aurály je? 2. Jak drží sluchátka v uších /na uších /na hlavě? 3. Temenní (tj. klasický, hlavový) most

Nejlevnějším způsobem jak z počítače získat věrný zvuk - za předpokladu, že máte solidní zvukovou kartu - je připojit k ní nějaká kvalitní sluchátka. Jenže rozdíly mezi jednotlivými typy jsou stejně veliké, jako rozdíly mezi "motorovými vozidly". Dnes se nebudeme příliš bavit o zvukových kvalitách sluchátek ale blíže se podíváme na jejich vnější provedení (zejména na umístění měničů vůči  lidskému uchu).

Reklama


ultimate ears super.fi 5 Pro

1/ zasunutá ve sluchovodu

Sluchátka nepotřebují žádnou podpůrnou konstrukci, neboť drží jako "špunt v hrdle láhve". (Byť se najde i výjimka např. u moderátorských odposlechů Telex). U některých kvalitních značek se používá části kabelu s návlekem s tvarovou pamětí, aby kabel "netahal" přímo za sluchátká (ultimate ears, Shure). Pak by se dalo říct, že se jedná o takový "kabelový clip".

2/ zavěšená na vnitřních výstupcích boltce před vchodem do sluchovodu,
viz pecky. Použitelnost z důvodu velké variability tvarů boltce je velmi individuální.

3/ klipy za uši,
což je něco, co by se dalo přirovnat k části brýlí. Od jednoduchých pevných plastových výlisků bez možnosti nastavení (KOSS KSC7), přes konstrukce z pružných plastů (KSC6) či materiálů s částečnou tvarovou pamětí (KSC9) až po klipy s použitím drátu v pružném plastu, což je "brýlovému" příkladu nejblíže (KSC22).

clip.jpg, 12 kB
KOSS KSC7 - KOSS KSC6 - KOSS KSC22

Lze ale jít ještě mnohem dále, jak ukazují japonští konstruktéři ze společnosti Audio-Technica, kteří mechaniku "klip-onů" dovádějí takřka k dokonalosti. Jedná se o systémy kombinující ocelovou pružinu (pevnost) a speciálně tvarovaný gumový pásek (pro pohodlí).

em9d.jpg, 26 kB
Audio-Technica ATH-EM9d

Ještě "vymakanější" systém je pak spojení několika dílů s klouby. Ceny těchto sluchátek ale dosahují spíše nabídek zboží v klenotnictví. Nicméně je to opravdu radost se jen podívat!

ec7.jpg, 27 kB
Audio-Technica ATH-EC7 GM

4/ týlní most alias "street-style"
Poměrně nová záležitost. Lehký a relativně tenký plastový, ocelový či kombinovaný most drží pohromadě sluchadla a (opticky nenápadně) prochází v oblasti krku. Jeden z velice rozšířených omylů: "hledám sluchátka, kde se dá tomuto mostu nastavit velikost". Marná snaha! "Štelovatelný" most by musel mít velmi dobrou aretaci a i ta by byla v podstatě zbytečná. Ideálním stavem totiž je, když se most hlavy (nedej bože krku) vůbec nedotýká. Proč? I nu proto, že jakýkoliv pohyb hlavy by se Vám přenášel přes most na sluchadla a ty by Vám "cestovaly" po boltcích.

street.jpg, 12 kB
SENNHEISER PMX 40 - SENNHEISER PMX 100 - GRADO iGrado

Jak z výše uvedeného vyplývá, most se nepodílí na uchycení sluchátek ke hlavě. Kdyby ale držela sluchátka jen tlakem na uši, tak by se buďto neudržela nebo by byla značně nepohodlná pro velký tlak. Konstruktéři si tedy pomáhají zpravidla tím, že most vedou kolem vršku ucha, takže jsou takto zavěšena na boltci. To je bohužel občas příčinou tohoto, že se některé modely "nepotkávají" s některými hlavami. Novou "fintu" předvedl nedávnou SENNHEISER s modelem PMX 50, kde jsou anatomicky tvarované molitanové náušníky (s výstupky), které zajišťují udržení sluchadel na uchu. (Možná, že Sennheiser nebyl s tímto řešením první.)

pmx50.jpg, 11 kB
SENNHEISER PMX 50

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama