Zaklínač 2 — brilantní vizuál pro high-end sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Zaklínač 2 — brilantní vizuál pro high-end sestavy

Zaklínač 2 — brilantní vizuál pro high-end sestavy | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

27. 5. 2011 03:00 58

Seznam kapitol

1. Zbrusu nový engine 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez vyhlazování a Ubersamplingu 4. Výsledky GK včetně vyhlazování a Ubersamplingu 5. Vliv procesoru na hru 6. Vliv nastavení na hru I
7. Vliv nastavení na hru II 8. Vliv nastavení na hru III 9. Vliv nastavení na hru IV 10. Galerie in game screenshotů 11. Závěr

První Zaklínač se stal v žánru RPG klenotem a dvojka jde dle ohlasů v jeho stopách. Po úspěchu prvního dílu si navíc vývojáři dali na hře záležet i po technologické stránce. Těšit se tak můžete na zbrusu nový engine se skvělou vizuální stránkou, logicky však počítejte i s vysokými nároky na váš počítač. Kde změnit nastavení pro co nejvyšší výkon?

Reklama

Oficiální požadavky hry

Zaklínač 2 — brilantní vizuál pro high-end sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální sestava
Procesor: Intel Core 2 Duo 2,2 GHz / AMD Athlon X2 2,5 GHz
Operační paměť: 1 GB (XP) / 2 GB (Vista / 7)
Grafická karta: nVidia GeForce 8800 GT / ATI Radeon HD 3850 512 MB
OS: Windows XP / Vista / 7

Doporučená sestava
Procesor: Intel Core 2 Quad / AMD Phenom X4
Operační paměť: 3 GB (XP) / 4 GB (Vista / 7)
Grafická karta: nVidia GeForce GTX 260 / ATI Radeon HD 4850 1 GB
OS: Windows XP / Vista / 7

Oficiální požadavky hry zní pro průměrného hráče celkem rozumně. Jako minimum byste měli mít grafickou kartu na úrovni nVidie GeForce 8800 GT či ekvivalentně výkonného ATI Radeonu, jeden až dva gigabyty operační paměti a dvoujádrový procesor Core 2 Duo od Intelu či AMD Athlon X2. Tyto požadavky pravděpodobně drtivá většina sestav splní, problémy s během však dost možná budou mít majitelé notebooků a také slabších počítačů. Jak totiž koneckonců ukázal náš nedávný megatest, GeForce 8800 GT je stále výkonnější než třeba taková GeForce GT 440.

Doporučená sestava zní naopak poměrně optimisticky. V tomto případě vás však zklamu já. Jednoznačně totiž můžete zapomenout na to, že byste si na GeForce GTX 260 zahráli druhého Zaklínače naplno na nejvyšší detaily. Jak uvidíte v grafech, problémy s plynulostí mají i karty jako GeForce GTX 580.

Testovací sestava

Zaklínač 2 — brilantní vizuál pro high-end sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Hru jsem testoval na počítači s procesorem Intel Core i7 920, který jsem přetaktoval na 3,6 GHz. Počítač byl dále osazen trojicí 2GB DDR3 pamětí Kingston na frekvenci cca 1700 MHz, systémovým pevným diskem Western Digital VelociRaptor a to vše v desce MSI Big Bang Xpower. Všechny komponenty jsem napájel 650W zdrojem Corsair a k zobrazení jsem použil 27" LCD monitor Dell U2711.

K testovaní jsem použil sadu desíti grafických karet zahrnující modely od nVidia GeForce GT 240 až po AMD Radeon HD 6970. Pro karty GeForce jsem použil ovladače GeForce 270.61, pro ATI Radeony pak Catalyst 11.5 WHQL. Oboje ovladače byly v nejnovější WHQL verzi, novější či přesně určené pro druhého Zaklínače v době testování dostupné nebyly.

Metodika testování

Zaklínač 2 — brilantní vizuál pro high-end sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Protože Witcher 2 nemá vestavěný benchmark, musel jsem testovat přímo hraním hry. K testování jsem zvolil hned základní lokaci, kdy je Zaklínač v táboře a vydává se pomoc králi s dobýváním města. S hlavním hrdinou jsem tak vždy stejnou cestou došel až ke králi a framerate měřil pomocí programu Fraps.

Nastavení hry

Zaklínač 2 — brilantní vizuál pro high-end sestavy
i Zdroj: PCTuning.cz

Zaklínače 2 jsem testoval ve dvou režimech. Prvním byl nejnáročnější režim, kdy jsem měl všechny detaily zapnuté na nejvyšší detaily a zapnuté jsem měl i vyhlazování hran. V druhém nastavení jsem pak vypnul vyhlazování hran a také UberSampling, který má na výkon spolehlivě největší vliv. Jde totiž o speciální technologii, kdy se každý frame renderuje několikrát a výsledek se nakonec překryje, čímž se například zlepší kvalita textur. Pravděpodobně však nemusím zdůrazňovat, že jde o technologii brutálně závislou na výkonu počítače.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama