Žaloba na Meta za návykovost. Je to rok, co umřel Twitter #TYDEN 30. října
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Žaloba na Meta za návykovost. Je to rok, co umřel Twitter #TYDEN 30. října

Žaloba na Meta za návykovost. Je to rok, co umřel Twitter #TYDEN 30. října | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

30. 10. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Čas finančních výsledků. Twitter nasadil další úrovně předplatného. Apple TV+/One zdražuje. Ještě máte Okta? Forbes prodán.

Reklama

Sociální sítě

Sedm nedůvěryhodných účtů X, z nichž některé propagoval Elon Musk, dominovalo anglicky psaným zprávám na X ohledně války mezi Izraelem a Hamásem od 7. do 10. října. (NBCNews)

Meta se potýká s moderováním válečného obsahu mezi Izraelem a Hamásem v důsledku vnitřních třenic a omezené schopnosti jejích moderátorských nástrojů analyzovat arabské dialekty. (WSJ)

Meta „naslouchá zpětné vazbě“ poté, co si někteří uživatelé všimli, že společnost křížově umisťuje příspěvky Threads do kanálů uživatelů Facebooku, aniž by nabídla možnost to odmítnout. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci, a platí to i pro miliardáře, jako je Mark Zuckerberg. (Endgadget)

TikTok testuje možnost nahrávat 15minutová videa poté, co v únoru 2022 zvýšil maximální limit na 10 minut, aby přilákal tvůrce delších videí. (Tech Crunch)

Benedict Evans opouští Twitter. Uživatel Twitteru od roku 2007 se zamýšlí nad odchodem kvůli tomu, že Elon Musk vyměnil stagnaci ve společnosti za chaos, neustálé žvásty a šíření toxického obsahu. (Ben Evans)

Pebble, alternativa Twitteru dříve známá jako T2, plánuje ukončit svou činnost, protože dosáhla maximálního počtu 3 000 DAU, a to i přes slibný start. (TechCrunch)

Mark Zuckerberg říká, že Threads od svého uvedení na začátku července dosáhl „necelých“ 100 milionů uživatelů měsíčně. (TheVerge)

Nově jsou Kolotipy i na BlueSky. Jako @kolotipy.cz pokud jste přešli a chcete sledovat tamní věci.

X zavádí zvukové a video hovory pro některé uživatele s možností „vybrat si, s kým vám to vyhovuje“, nebo funkci úplně vypnout. Jak Engadget správně píše, „funkce, o kterou nikdo nežádal“ (Engadget)

Sportovní novináři se drží X, protože zůstává užitečným nástrojem pro sdílení zpráv a interakci se čtenáři a neradi se vzdávají svých sledujících. (New York Times)

Elon Musk chce, aby se X stala centrem vašeho finančního světa a aby se starala o vše, co se týká peněz. Očekává, že tyto funkce budou spuštěny do konce roku 2024, jak řekl zaměstnancům X během čtvrtečního setkání všech zaměstnanců. (The Verge)

X přidává Premium+ za 16 dolarů měsíc (3740 korun ročně) bez reklam v sekcích Pro vás a Sledování a s „největším navýšením odpovědí“ (všimněte si, že už není řeč o navýšení dosahu). Za 3 dolary/měsíc (713 korun ročně) přidává Basic plán s „malým posílením“, ale bez „ověřeno“. Koupit lze pouze na webu. Stávající Twitter Blue se přejmenovává na Twitter Premium (1870 korun ročně). (The Verge)

Adam Mosseri říká, že chce, aby se Threads stala „de facto platformou pro veřejné konverzace online“ a webová aplikace není „primárním cílem“ , protože mobilní zařízení se používají častěji. Možná by mu někdo měl připomenout, že stále vynechává Evropu. Což ukázalo, že Threads nikdo nepotřebuje. (The Verge)


Startupy a ekonomika

Záznamy: magnát napojený na Kreml řekl, že koupil Forbes. Austin Russell, představitel obchodu za 800 milionů dolarů, popírá zahraniční účast, protože to podle zdrojů vyšetřuje CFIUS. (Washington Post)

Blockchainová společnost LBRY – tvůrce blockchainu LBRY – vydala svou poslední zprávu kryptografické komunitě s odkazem na dluhy ve výši „několika milionů dolarů“, které jí nyní znemožnily pokračovat. (CointTelegraph)

Japonská FTC prověřuje Google kvůli údajnému porušování antimonopolních pravidel. Agentura plánuje prověřit, zda Google požádal výrobce OEM chytrých telefonů, aby upřednostňovali jeho vyhledávání. (Bloomberg)

Několik technologických gigantů oznámilo masivní propouštění při zdravých ziskových maržích. Bandcamp (polovina lidí), Stack Overflow (28 %), LinkedIn (700 lidí), Nokia (14 000), Qualcomm (1 000 lidí) propouštějí. (WinBuzzer)

Společnost Automattic plánuje za 50 milionů dolarů získat aplikaci Texts, která za 15 dolarů měsíčně spolupracuje s aplikacemi WhatsApp, Instagram, LinkedIn, Signal, iMessage a dalšími. (The Verge)

Spotify po dvou letech vykázala čtvrtletní zisk a zdá se, že prozatím zůstane v černých číslech. Jedním z hlavních důvodů bylo, že společnost v červenci na většině trhů zvýšila ceny o více než 10 %. (Reuters)

Alphabet hlásí meziroční nárůst příjmů za 3. čtvrtletí o 11 % na 77 miliard dolarů, meziroční nárůst čistého zisku o 42 % na 19,7 miliardy dolarů a meziroční nárůst příjmů z reklamy Googlu o 9 % na 59,65 miliardy dolarů. GOOG klesá o 6 % kvůli chybějícím tržbám z prodeje cloudových služeb. (Alphabet)

Microsoft hlásí za 1. čtvrtletí meziroční nárůst příjmů o 13 % na 56,5 miliardy dolarů, meziroční nárůst čistého zisku o 27 % na 22,3 miliardy dolarů, meziroční nárůst příjmů z komerčních služeb Office o 15 % a meziroční nárůst příjmů ze služby LinkedIn o 8 %. (Microsoft)

Banky, které financovaly koupi Twitteru Elonem Muskem za 44 miliard dolarů, se i po roce snaží zmírnit škody na svých rozvahách. (WSJ)

Meta hlásí za 3. čtvrtletí meziroční nárůst příjmů o 23 % na 34,15 miliardy dolarů, meziroční nárůst čistého zisku o 164 % na 11,58 miliardy dolarů a meziroční nárůst počtu denně aktivních lidí „v rodině“ o 7 % na 3,14 miliardy za září 2023. (Meta)

Amazon 3. čtvrtletí: tržby z reklamních služeb meziročně vzrostly o 26 % na 12,1 miliardy dolarů oproti odhadovaným 11,6 miliardy dolarů, tržby v Severní Americe meziročně vzrostly o 11 % na 87,9 miliardy dolarů a tržby v zahraničí meziročně vzrostly o 16 % na 32,1 miliardy dolarů. (CNBC, Amazon)

Intel hlásí meziroční pokles tržeb za 3. čtvrtletí o 8 % na 14,2 miliardy dolarů, pokles tržeb skupiny Data Center and AI Group o 10 % na 3,8 miliardy dolarů a předpovídá tržby za 4. čtvrtletí nad odhady. (Reuters)

Společnosti Western Digital a Kioxia oznámí tento měsíc sloučení (Tom’s Hardware)


E-knihy a podcasty

V pressu: „Spouštíme podcast V pressu, ve kterém vám postupně představíme výjimečné novináře a jejich pohled na žurnalistiku,” říkají v NFNZ (V pressu)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama