Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října
i Zdroj: DALL E 3
Internet Článek Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října

Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

16. 10. 2023 07:00 11

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Unikl bitcoin z americké špionážní laboratoře? Ne. Do ChatGPT dorazila DALL-E-3. Google platí Apple za výchozí vyhledávání 18 až 20 miliard dolarů ročně

Reklama

Alexa od Amazonu tvrdí, že volby v roce 2020 byly ukradeny, a odvolává se na zdroje z Rumble a Substack. Amazon tvrdí, že chyby byly opraveny. (Washington Post)

Unikl bitcoin z americké špionážní laboratoře? Ne, ale teorie se šíří online (The Economist)

Kanál Discover v prohlížeči Google Chrome na Androidu hrne ruskému publiku zavádějící propagandu z jinak blokovaných zdrojů. Podle zdroje mají služby v ruštině nižší prioritu (Bloomberg)

Evropské konsorcium pro špionážní software dodává despotům a diktátorům. Intellexa Alliance je název pochybné skupiny evropských společností, která dodává kybernetické zbraně diktátorům a despotům. Hromadné útoky spywarem byly pro některé z nich lukrativní i v Německu. (Spiegel)

Internet, webdesign

Policie v Dillí obvinila Xiaomi, Vivo a další z toho, že pomáhaly nelegálně převádět finanční prostředky zpravodajskému serveru NewsClick, který je obviněn z šíření čínské propagandy. (Reuters)

  • Kauza NewsClick: „Nikdy jsme neobdrželi finanční prostředky od zahraniční vlády“, tvrdí společnost Nevilla Roye Singhama (Wire)
  • Po zatčení novinářů NewsClicku vyzývá 18 mediálních skupin indického nejvyššího soudce, aby podpořil svobodu slova a zasáhl a ukončil zastrašování médií policií. (Wire)

Zakladatel Florida Politics Peter Schorsch nechává politiky kupovat neoznačené články a zkresluje zpravodajství podle kampaní, které si platí reklamu. (NPR)

Sociální sítě jsou zahlceny reklamami, dezinformacemi a irelevantními příspěvky, web se zdá být méně zábavný a naznačuje, že stará éra sociálních médií skončila. (New Yorker)

Průzkum Piper Sandler mezi více než 9 000 americkými teenagery: 29,1 % jejich denní spotřeby videa připadá na YouTube, čímž poprvé předstihli Netflix (28,7 %) a Hulu (~7 %). Netflix srovnávat s YouTube? Tak trochu hrušky s jablkem, ale budiž. (CNBC)

Jak se konspiračně laděný deník Epoch Times dostal do mainstreamu a vydělal miliony. Konzervativní zpravodajský server si podle daňových dokumentů přišel na pořádný balík peněz, když během dvou let zvýšil své příjmy o 685 %. (NBC News)

0day zranitelnost HTTP/2 vede k rekordním DDoS útokům. Útok „HTTP/2 Rapid Reset“. zneužívá slabinu v protokolu HTTP/2 ke generování obrovských, hypervolumetrických útoků typu DDoS (Distributed Denial of Service). (Cloudflare)


Hardware

Takto vypadá nový český router Turris Omnia Enterprise. Má šest 10Gb konektorů a osmijádrový procesor. Omnia Enterprise původně měla nahradit tradiční Omnii, ale nakonec se nejedná o generační „refresh“, ale nový segment zařízení, čemuž napovídá i cena. (Lupa.cz)

Jak šlape bateriová stanice Bluetti AC60 se solárním panelem PV200: Připravte se na apokalypsu (PC Tuning)

Celosvětové dodávky PC ve 3. čtvrtletí 2023 meziročně klesly o 7,6 % na 68,2 milionu kusů. Z pěti největších výrobců zaznamenal největší pokles Apple, a to o 23,1 %, a pouze HP rostlo, a to o 6,4 %. (IDC)

Logitech uvádí na trh ergonomické klávesnice Wave Keys (tisková zpráva)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama