Žaloba na Meta za návykovost. Je to rok, co umřel Twitter #TYDEN 30. října
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Žaloba na Meta za návykovost. Je to rok, co umřel Twitter #TYDEN 30. října

Žaloba na Meta za návykovost. Je to rok, co umřel Twitter #TYDEN 30. října

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

30. 10. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Čas finančních výsledků. Twitter nasadil další úrovně předplatného. Apple TV+/One zdražuje. Ještě máte Okta? Forbes prodán.

Reklama

Koalice 41 států a Kolumbijského distriktu podává žaloby, v nichž tvrdí, že společnost Meta záměrně vytvořila své produkty s návykovými funkcemi, které poškozují mladé uživatele Facebooku a Instagramu. (WSJ, Bloomberg)

Otázky a odpovědi s komisařem FTC a odborníkem na digitální soukromí Alvarem Bedoyou o plánu agentury najmout dětské psychology, aby porozuměli vlivu sociálních médií na děti. (The Record)

Podle odborníků je plán EU, který vyžaduje, aby služby zasílání zpráv skenovaly CSAM (materiály obsahující pohlavní zneužívání dětí), špatnou reakcí na mnohostranný problém a přímou hrozbou pro demokratické hodnoty. (TechCrunch)

Výzkumníci odhalili útok, který nutí WebKit v systémech iOS a macOS prozradit údaje uživatelů, kteří navštíví škodlivou webovou stránku, jako jsou hesla a obsah e-mailu. Oprava prozatím neexistuje. (Ars Technica, iLeakage)

Útoky postranním kanálem si ukusují z křemíku Apple pomocí iLeakage exploitu (The Register)

Přichází Bytefest 2023! Co uvidíte na výstavě počítačů pro pamětníky (PC Tuning)

Internet, webdesign

Open-source AI firma Hugging Face potvrzuje „politováníhodné problémy s přístupností“ v Číně. Tedy aby bylo jasno, Čína blokuje přístup na platformu. Na které se nachází přes 365 tisíc open-source AI modelů. (Semafor)

Kaufland marketplace má měsíčně 5,5 mil. návštěvníků. Dobrá zpráva to ve skutečnosti není s ohledem na klasické podvody, podivnosti a už jenom na to, že jde o marketplace, kde uživatelé málokdy tuší, že nenakupují od „Kauflandu“ (MediaGuru)

Pohled na POSSE, deset let starou myšlenku, že uživatel by měl publikovat (na svých) vlastních stránkách a syndikovat jinde, a na problémy při budování systému založeného na této myšlence. (The Verge)

Ve své první zprávě o transparentnosti EU DSA Amazon uvádí 181 milionů uživatelů (MAU) v EU, přímo zaměstnává více než 150 tisíc lidí. Německo má 60 milionů uživatelů a Francie 35 milionů. V Česku 168 tisíc uživatelů (Reuters, Amazon)

Twitter (X) blokuje Bing: 180 tisíc URLs vs. Google’s 422 milonů v indexu. Nepřekvapí, že najít něco z X na Bingu je prakticky nemožné. (On MSFT)

Apple zvyšuje cenu Apple TV+ z 6,99 na 9,99 dolarů měsíčně a News+ z 9,99 na 12,99 dolarů měsíčně. Zdražuje i Apple One, o 3 dolary u jednotlivce a rodiny, o 5 dolarů u Premier. V kterých zemích a kdy zatím není známo. (Mac Rumors)

S úbytkem lineární televize a rozvojem YouTube a TikToku musí hollywoodská studia a sportovní ligy nabídnout tak dobrý produkt, aby si ho koupilo 9 z 10 domácností. (Variety)

Reddit tvrdí, že dokáže přežít bez vyhledávání; chce zablokovat Google a Bing.  Nutno dodat, že po likvidaci API a aplikací třetích stran se reddit už nedokázal vrátit k původní zábavné síti se zajímavým obsahem. Bez nalezitelnosti by nebyl tam kde byl, ale je toho čím dál tím méně co hledat, takže blokovat vyhledávače možná tak velký rozdíl nevyvolá. (gHacks)


Hardware

Matter přichází s verzí 1.2 a přidává podporu pro robotické vysavače, chladničky, pračky, myčky nádobí, detektory kouře a CO, senzory kvality vzduchu a další. (The Verge)

Lichee Console 4A má displej o velikosti pouhých 7 palců, 16 GB paměti a procesor LM4A TH1520. Nový notebook podobný ThinkPadu je nyní k dispozici k předobjednání za cenu začínající na 299 dolarech. (Tom’s Hardware)

Intel Arc A750 Limited Edition: proti GeForce RTX 3060 lepší cenou (PCTuning)

Qualcomm představuje čipy S7 a S7 Pro s větší pamětí, umělou inteligencí a dalšími funkcemi, určené pro sluchátka a reproduktory, které budou uvedeny na trh v roce 2024. (The Verge)

Vítězové TechRadar Choice Awards 2023: seznamte se s nejlepšími technologiemi roku (TechRadar)

Leica uvádí na trh fotoaparát M11-P za 9 480 dolarů, který označuje fotografie metadaty Content Credentials,vytvořenými skupinami pro boj proti dezinformacím. (Engadget)

Záchyty radioaktivity pomůže detekovat RaDron. Akční ukázka nové technologie se konala v ÚJV Řež (tisková zpráva)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama