Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí  #TYDEN ~ 8. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí #TYDEN ~ 8. května

Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí #TYDEN ~ 8. května | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

8. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Elon Musk vyhrožuje NPR. Mamut.cz v úpadku a rozuzlení v nedohlednu. Falešené recenze psané AI zaplavují Amazon. Smrt BuzzFeed News. Tinder opustí Rusko. Mark Zuckerberg má novou posedlost.

Reklama

Umělá inteligence

Předpovídá, že AI může do 20 let vést ke konci civilizace. Teď prý Bilý Dům chce jeho pomoc. A také Elon Musk, což nezní jako dobrá zpráva. Na AI pracoval u Google a rozhodně je jedním z nejlepších lidí, kteří AI rozumí. Patří ale do skupiny těch, co AI vidí jako katastrofickou hrozbu. A řešení? To nemá. Ale základní premisa, z níž vychází, je, že méně inteligentní nemůže ovládat něco více inteligentního. (The Guardian)

Tvůrce projektu GPT4Free na GitHubu, který umožňuje volný přístup ke GPT-4 a GPT-3.5, tvrdí, že OpenAI po něm požaduje stažení repozitáře, jinak bude čelit žalobě. Těžko se divit, když GPT-4 je placené a GPT4Free to obchází tunelování skrz You, Quoru, Cocalc a další. (Tom’s Hardware)

Některé americké nemocnice testují, zda GPT-3 dokáže zkrátit čas, který personál stráví odpovídáním na online dotazy. Studie tvrdí, že ChatGPT odpovídala lépe než lékaři. Háček ve studii? Lépe jen z pohledu empatie, a to je dáno tím, jak je ChatGPT vytvořeno, žádnou skutečnou schopnost empatie nemá. (WSJ, Studie)

Německý fotograf chtěl, aby Artificial Intelligence Open Network (LAION) odstranili z datasetu jeho fotky. Neuspěl a ještě dostal fakturu a hrozby od právníků. Trapné a ubohé, ale také ukázka toho, jak složité to bude s autorským právem a umělou inteligencí. (Vice)

Hudební vydavatelství stahují ze streamovacích služeb skladby klonované umělou inteligencí s odvoláním na porušování autorských práv, což podle odborníků není tak jednoduché. (The Verge)

Edtech Chegg má zásadní problém. ChatGPT ho nejspíš připraví až o miliardu tržní hodnoty. Lidé využívající Chegg se obracejí s učením a studování právě na ChatGPT. Zajímavé, ale dobrá zpráva to asi není. Odpovědi ChatGPT jsou neověřený zmatek. (Reutets)

Na Amazonu se objevují recenze psané umělou inteligencí. Včetně opomenutí v podobě ponechání „As an AI language model,“ na počátku. Tyto recenze mohou být další fází falešných recenzí produktů Amazon, což je problém, který Amazon řešil již v minulosti. (CNBC, Insider)

Samsung musel přistoupit k zákazu používání ChatGPT a generativní AI vůbec. Jeden ze zaměstnanců do ChatGPT nahrál interní zdrojový kód. (Android Authority)

  • Jak je to u ChatGPT a dalších podobných s bezpečností a soukromím? (365tipů)

Software

Microsoft Bing s AI je nově dostupný pro každého, stačí účet u Microsoftu. Chystá se i odpovídat obrázky, tam kde to bude vhodné. Dorazí i možnost vytvářet grafy. Bing Creator by měl během pár týdnů umět i jiné jazyky. (Tech Crunch)

Hugging Face a ServiceNow Research vydali StarCoder , bezplatnou alternativu k systémům pro generování kódu umělé inteligence po vzoru Copilot společnosti GitHub. StarCoder je součástí projektu BigCode, který byl spuštěn koncem loňského roku a jehož cílem je "otevřeným a zodpovědným" způsobem vyvíjet "nejmodernější" systémy umělé inteligence pro kód. (TechCrunch)

Řešení soukromí a bezpečnost informací svěřovaných ChatGPT? Musíte mít vlastní, třeba tu od Microsoftu, kterou bude nabízet na Azure. (The Information)


Mobilní aplikace

Ve watchOS 10 plánuje Apple z widgetů opět udělat hlavní součást hodinek Watch. Widgety kombinuje starý systém Glances a styl widgetů systému iOS 14. (Bloomberg)

Někteří příslušníci generace Z v USA si kupují rozkládací telefony, jako je TCL Classic za 75 dolarů nebo Nokia 2780 za 90 dolarů, a snaží se tak odstřihnout od nekonečných oznámení ze sociálních sítí a e-mailů. Přitom by stačilo si ta oznámení vypnout. Zvláštní. (WSJ)

Dodávky chytrých telefonů celosvětově klesly meziročně o 14 % a mezičtvrtletně o 7 % a v 1. čtvrtletí 2023 dosáhly 280,2 milionu kusů. Meziroční pokles u společnosti Apple byl nejmenší z pěti největších značek. (Counterpoint)

Dodávky chytrých telefonů celosvětově klesly meziročně o 14 %
i Zdroj: PCTuning.cz
Dodávky chytrých telefonů celosvětově klesly meziročně o 14 %

Recenze Redmi Note 12 Pro+: je tohle levný telefon pro hráče? (PC Tuning)


Hry

Plošinovka Scarlet Deer Inn má postavy vyšívané. Ano, čtete správně. Navíc je česká. Mrkněte i na @EvaBalikova a @Attu_Games pro ukázky a další info. (PC Gamer)

Apple Arcade přidává dalších 20 her včetně exkluzivního kooperativního titulu TMNT. Otázkou u Arcade zůstává, proč je málo skutečně nových a kvalitních her a zda přísun muzeálních kousků je dostatečným důvodem k udržování předplatného. (Engadget)

Epic Games zadara nabízí Against All Odds, Horizon Chase Turbo a Kao the Kangaroo.

Laya's Horizon, zbrusu nová mobilní hra od společnosti Snowman pro iOS, iPadOS a Android prostřednictvím Netflixu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama