Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí  #TYDEN ~ 8. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí #TYDEN ~ 8. května

Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí #TYDEN ~ 8. května | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

8. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Elon Musk vyhrožuje NPR. Mamut.cz v úpadku a rozuzlení v nedohlednu. Falešené recenze psané AI zaplavují Amazon. Smrt BuzzFeed News. Tinder opustí Rusko. Mark Zuckerberg má novou posedlost.

Reklama

Marketing, komunikace

Jednatřicetiletá Katie Sorensenová byla odsouzena za to, že lhala policii o tom, že se cizí lidé pokusili unést její dvě malé děti. Podle žalobců to udělala, aby si zvýšila vliv na internetu. No prostě co byste neudělali pro víc sledujících a zapojení na Instagramu nebo TikToku. Stačí se dívat, co roky dělá Andrej Babiš. (Washington Post)

Máte vysoký počet přímých (direct) příchodů na web v analytice? Nenechte se mást, ti lidé nechodí přímo. Pokud přivádíte hodně lidí ze sociálních sítí, budou se vám objevovat právě v „direct“. (SparkToro)

Tinder opustí Rusko. Ano, až tak nějak rok poté, co ho měl opustit. (BBC)

Google v roce 2021 slíbil, že se zbaví klimatických lží, ale reklamy stále běží spolu s videi a dalším obsahem, který popírá existenci a příčiny změny klimatu. (New York Times)

Facebook ruší možnost mít obchod na Facebooku i Instagramu mimo USA a v několika vybraných zemích v Evropě, kde zavede checkout (tedy kompletní koupi) přímo na platformě. Česko mezi těmito zeměmi není, takže na obchod na FB/IG můžete zapomenout. 10. srpna vám to stejně vypnou. (Facebook)

Knižní ilustrátor se stáhl z literárního festivalu v Bradfordu, protože k výrobě propagačních obrázků byla použita umělá inteligence. Měl vést seminář, k čemuž nyní dodává: „Jak mohu stát pod jejich střechou a říkat lidem, že mohou jít na uměleckou školu?“ (BBC)

Data od 1 350 vydavatelů: V lednu 2018 se Facebook podílel na 27 % zobrazení stránek z externích zdrojů, vyhledávání a sociálních sítí, v dubnu 2023 pouze 11 %. A nutno dodat, že většina vydavatelů vždy dělala maximum pro to, aby Facebook návštěvnost přinášel. (Press Gazette)


Bezpečnost, soukromí, právo

Indická vláda zakázala 14 aplikací pro zasílání zpráv, které prý využívají teroristé napojení na Pákistán.  Jde o Crypviser, Enigma, Safeswiss, Wickrme, Mediafire, Briar, BChat, Nandbox, Conion, IMO, Element, Second line, Zangi, Threema a některé další. (abp)

NewsGuard objevil 49 webových stránek plněných generativní umělou inteligencí, které se vydávají za zpravodajské kanály s obecnými názvy jako News Live 79. Některé obsahují lživé informace a programatické reklamy. (Bloomberg)

Dashlane se zbavuje problematického master hesla a dost neznámo proč buduje vlastní bezheslové řešení, které není passkeys. (The Verge)

Google spustil passkeys u osobních Google účtů. Od 3. května je tak možné přihlašování k Google využít řešení bez hesla, samozřejmě s nutností použít mobilní zařízení (iPhone, Android) nebo počítač. (Google, The Verge)

Podle Meta používají hackeři k šíření malwaru na Facebooku, Instagramu a WhatsAppu návnady tvářící se jako ChatGPT. Na čemž není nic zvláštního 🔀, tedy až na to, že Meta dlouhodobě boj s malware, podvody, falešnou reklamu a okrádačkami nezvládá a před zhruba rokem či dvěma znemožnila podobné věci nahlašovat. (Tech Crunch)

Americký T-Mobile oznámil druhého narušení dat v roce 2023. 🔀 Unikly PIN kódy k účtům a další informace od 836 zákazníků. (Ars Technica)

Apple a Google spolupracují na tom, aby se zabránilo používání sledovacích zařízení, jako je AirTag od společnosti Apple, ke sledování osob bez jejich svolení. Zásadní v tom je, aby telefony s Androidem dokázaly detekovat AirTag a další podobná zařízení. (CNBC)

Přední britská banka varuje, že 80 % podvodů pochází z platforem Meta. Nepřekvapuje, Facebook, Instagram i WhatsApp jsou zahlcené podvody a podvodníky. Facebook Marketplace je zodpovědný za 60 % případů nákupních podvodů u TSB a zaznamenal meziroční nárůst o 97 %. Zásadně to podporuje neschopnost „AI“ Meta je detekovat a zrušené možnosti nahlašovat spolu s nezájmem cokoliv řešit. (The Next Web)

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje, zda byla Binance využívána k tomu, aby Rusové obcházeli americké sankce, a zároveň vyšetřuje její údajné využívání k obcházení sankcí vůči Íránu. (Bloomberg)

Bezpečnostní chyba v Advanced Custom Fields je dost dobrý důvod k aktualizaci. Jde o hojně rozšířený plugin pro WordPress. (Hacker News)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama