Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí  #TYDEN ~ 8. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí #TYDEN ~ 8. května

Zámeček v Chrome končí. Chytré telefony nefrčí #TYDEN ~ 8. května | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

8. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Elon Musk vyhrožuje NPR. Mamut.cz v úpadku a rozuzlení v nedohlednu. Falešené recenze psané AI zaplavují Amazon. Smrt BuzzFeed News. Tinder opustí Rusko. Mark Zuckerberg má novou posedlost.

Reklama

Sociální sítě

Twitter od května umožní vydavatelům účtovat uživatelům poplatky za jednotlivé články. Brát si bude 10 % z předplatného. (Reuters, Reuters)

BeReal spouští RealPeople, kurátorskou časovou osu „nejzajímavějších lidí světa“, nejprve ve Velké Británii, kde se startup snaží zvrátit zpomalující se růst. (Engadget)

BlueSky se stalo centrem zájmů médií, poté se tamním příspěvkům začalo říkat skeet na základě spojení Sky a Tweet. Háček je, že samotným šéfům BlueSky se to nelíbí a navíc jde o mírně hanlivé označení. Síť s 50 tisící uživateli stále funguje jen na pozvánky, ale už teď čelí problémům. Zaplavuje ji nevhodný obsah, obsah generovaný AI ji sestřeluje a tak podobně. (The Verge)

FTC navrhuje zakázat Meta zpeněžování údajů dětí poté, co nezávislý hodnotitel zjistil, že porušila nařízení o ochraně soukromí z roku 2020. Jinak též nic než prakticky příklad toho, že nevymahatelná a extrémně obtížně kontrolovatelná nařízení či pravidla jsou k ničemu. Včetně snahy svázat TikTok západními zákony. Nefunguje to ani u Facebooku, natož u TikToku. (CNBC)

Mastodon vylepšil „onboarding“, tedy to, jak si založit účet a začít používat federovanou sociální síť. Právě uživatelsky nepřívětivé a nepochopitelné „nastoupení“ bylo běžným důvodem, proč to možní uživatelé prostě vzdali. Uvidíme. (Mastodon)

Twitter API opět jinak. Bude zdarma pro účty s veřejnými oznámeními. (Tech Crunch)

Ke konci dubna bylo k odběru služby Twitter Blue přihlášeno přibližně 619 858 uživatelů Twitteru. To je přibližně 5 milionů dolarů měsíčně nebo 60 milionů dolarů ročně. Pro srovnání: konkurenční Snapchat spustil loni v červnu placenou prémiovou službu a za pouhé dva měsíce dosáhl počtu 1 milionu platících předplatitelů.(Mashable)

TikTok nepřestane šmírovat. Sledoval uživatele, kteří se dívali na homosexuální obsah. Což nakonec vedlo ke stížnostem zaměstnanců. Zhruba rok mohli zaměstnanci TikToku využívat interní seznam uživatelů, kteří se dívali na homosexuální obsah. (WSJ)

Znovu šmírující TikTok. Sledovali britskou novinářkou přes účet její kočky. A jakkoliv to zní absurdně, je to popis reality. Dva zaměstnanci z Číny a dva z USA přes IP adresu hledali, zda se novinářka tajně nesetkává s někým z firmy. (BBC)


Startupy a ekonomika

Toto prostě nedává smysl. Těžba kryptoměn v USA spotřebovala loni více energie než všechny počítače (PC Gamer)

Těžba kryptoměn v USA
i Zdroj: PCTuning.cz
Těžba kryptoměn v USA

Rozhovor se spoluzakladatelem společnosti Skype Jaanem Tallinnem o investici více než 100 milionů dolarů do více než 100 startupů s umělou inteligencí a o tom, proč si myslí, že se mu nepodařilo nasměrovat vývoj umělé inteligence směrem k lidské bezpečnosti. (Semafor)

Facebook v tichosti vložil 34 milionů dolarů do neziskové organizace „American Edge Project“, která tvrdila, že hájí „inovace v malých podnicích“. Ve skutečnosti pomohla v Kongresu zmařit řadu antimonopolních zákonů. (CNBC)

Vice míří do bankrotu, neúspěšně se tento rok snaží najít kupce. V roce 2017 přitom mělo valuaci 5,7 miliady dolarů. (New York Times)

IBM plánuje nahradit 7 800 pracovních míst umělou inteligencí, pozastavuje nábor na některé pozice (Ars Technica, Bloomberg)

Mozilla koupila Fakespot.  Ti pomocí umělé inteligence odhalují podvodné recenze produktů a prodejce třetích stran v reálném čase. (Fakespot)

Polovina amerických bank je již v platební neschopnosti – takhle začíná úvěrová krize (Yahoo Finance)

Shopify sníží počet zaměstnanců o 20 % a prodá logistické aktivity společnosti Flexport za 13 % vlastního kapitálu (Tech Crunch)

Neuralink Elona Muska, který se zabývá implantací mozku, má dozorčí radu pro výzkum zvířat obsazenou vlastními lidmi. Takovými, kteří mohou mít finanční prospěch z toho, že firma dosáhne svých vývojových cílů. (Reuters)

Počet zaměstnanců RapidAPI se snížil o 82 % v důsledku nového propouštění necelé dva týdny po snížení počtu zaměstnanců o 50 %. (TechCrunch)

Brydge končí, vyrábět hardware pro Apple je těžké. Nesplní ani předobjednávky a doplatili na to i zaměstnanci. (Ars Technica)

Apple dosáhlo 975 milionů předplatitelů různých služeb. To přispělo k tomu, že příjmy ze služeb poprvé překonaly hranici 20 miliard dolarů. (iDropNews)


E-knihy a podcasty

Findaway Voices, vlastněná společností Spotify, ruší distribuční poplatek za audioknihy ve streamovací službě. Přestává vybírat 20 procent z ceny. (Findaway, Voices,The Verge, TechCrunch)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama