Zrození legendy Commodore VIC-20: Co stálo za jeho úspěchem v USA
i Zdroj: wikimedia.org
Historie Článek Zrození legendy Commodore VIC-20: Co stálo za jeho úspěchem v USA

Zrození legendy Commodore VIC-20: Co stálo za jeho úspěchem v USA | Kapitola 3

Pavel Tronner

Pavel Tronner

9. 2. 2023 10:30 2

Seznam kapitol

1. Počítač do běžného supermarketu 2. Kapitán Kirk doporučuje! 3. Hlavní senzace na CES '82 4. Jak na nás působí dnes?

První počítač, jehož se prodalo milion kusů. Commodore VIC-20 zahájil svou pouť po Spojených Státech před Vánoci 1981. Za nízkou cenu nabízel uživatelům víc než soudobé herní konzole a díky podpoře programátorů ze strany Commodore se této platformě začala věnovat i spousta vývojářů.

Reklama

Vývoj periférií, literatury a zásuvných modulů byl ale velice důležitý a Tramiel se už od dob Commodore PET poučil, že na těchto „podružných“ produktech se obvykle vydělá srovnatelný balík jako na prodeji samotných počítačů. Nebylo divu, protože samotný VIC-20 vám byl v podstatě k ničemu. Všichni uživatelé si koupili nějakou tu hru, drtivá většina kazetový magnetofon, prakticky každý nabízené rozšíření paměti, protože těch 5 kB RAM opravdu nebylo mnoho, no a i disketové jednotky se prodávaly dobře (koupilo si jich zhruba 15 % majitelů počítače). K Tramielově překvapení se skvěle prodávala i programátorská příručka a Commodore na ní vydělal statisíce. Díky ní se mnohé softwarové firmy začaly věnovat vývoji her pro tuto platformu a zůstaly loajální i u následujících počítačů. 

Obrovský úspěch VIC-20 byl patrný na zimním CES v roce 1982. Všechny ostatní firmy zde předváděly jen zastarávající hardware, nic nového nikdo nenabídl. Commodore přitom předvedl prototyp svého C64, tedy mnohem lepší herní hardware, než jaký měl kdokoliv jiný. 

Přesto měl největší úspěch VIC-20, ačkoliv byl právě představen jeho nástupce. Až v lednu 1982 se totiž zúročily snahy po dostatečné podpoře softwarových vývojářů, takže konečně bylo co ukazovat. V březnu 1982 proběhlo druhé kolo reklamní kampaně a William Shatner tam pronášel jasné sdělení: „Proč si kupovat videohru od Atari či Intellivision? Investujte do zázračného počítače s cenou pod $300, Commodore VIC-20.“ Co na tom, že Shatner, respektive autor scénáře spotu, nepochopil rozdíl mezi videohrou a herní konzolí. To pravděpodobně nepochopila spousta diváků. Ale sdělení rozuměli dokonale a následovali rad slavné celebrity.

I na červnovém Consumer Electronics Show byl VIC-20 hlavní senzací. Tramiel snížil jeho cenu na neskutečných $200, což znamenalo, že i konkurence musela začít s cenovou válkou. Jenže Commodore i za takovou láci na počítači vydělával, ostatní ne. Nemohli proto držet krok. Výsledkem neskutečného zlevnění byl prodej 70 000 kusů měsíčně, a to až do konce roku 1982. VIC-20 se stal jednoznačně nejúspěšnějším počítačem dosavadní mikropočítačové historie. Na konci roku 1982 se Apple mohl pochlubit asi 700 000 prodanými počítači Apple II. IBM za první rok prodeje své nové platformy, která znamenala budoucnost, udala jen 13 000 kusů. Naproti tomu Commodore VIC-20 se stal prvním mikropočítačem, který pokořil magickou hranici milionu. A bylo to přitom ve chvíli, kdy už byl naprosto jasný nástupce. Ačkoliv to v té době bylo jen těžko k uvěření, ten měl znamenat ještě daleko větší revoluci, než co dokázal VIC-20. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama