Zrození legendy Commodore VIC-20: Co stálo za jeho úspěchem v USA
i Zdroj: wikimedia.org
Historie Článek Zrození legendy Commodore VIC-20: Co stálo za jeho úspěchem v USA

Zrození legendy Commodore VIC-20: Co stálo za jeho úspěchem v USA

Pavel Tronner

Pavel Tronner

9. 2. 2023 10:30 2

Seznam kapitol

1. Počítač do běžného supermarketu 2. Kapitán Kirk doporučuje! 3. Hlavní senzace na CES '82 4. Jak na nás působí dnes?

První počítač, jehož se prodalo milion kusů. Commodore VIC-20 zahájil svou pouť po Spojených Státech před Vánoci 1981. Za nízkou cenu nabízel uživatelům víc než soudobé herní konzole a díky podpoře programátorů ze strany Commodore se této platformě začala věnovat i spousta vývojářů.

Reklama

Minule jsme si vyprávěli o tom, co předcházelo vzniku Commodore VIC-20 a jak nový osmibit odstartoval ještě pod označením VIC-1001 v Japonsku.

První masově prodávaný počítač: Co předcházelo zrození Commodore VIC-20
i Zdroj: wikimedia commons

První masově prodávaný počítač: Co předcházelo zrození Commodore VIC-20

Jaký je nejslavnější mikropočítač, který už od kolébky byl určen pro hraní her? Každý pamětník 80. a 90. let odpoví…

3. 1. 2023 13:14
5

V USA se po mnoha peripetiích stal marketingovým manažerem projektu VIC Michael Tomczyk, původně Tramielův sekretář. Tomczyk nejprve Tramiela nesmírně naštval, protože navrhl reklamní kampaň založenou na hesle „Blesk udeří dvakrát“, což mělo připomínat první úspěch Commodore PET, po kterém bude následovat aktuální úspěch s VIC. Tramiel Tomczykovi velmi hlasitě vysvětlil, že chtěl, aby počítač byl prezentován jako přátelský, a on nějak nechápe, jak může být úder blesku chápán jako přátelské gesto. 

Tomczyk se ale nakonec zasloužil zásadní měrou o úspěch počítače. Vděčíme mu i za drobnost, neboť to byl on, kdo počítač přejmenoval na VIC-20. Od té doby se mnoho moudrých mozků snažilo dešifrovat, co má ta číslovka znamenat, vznikaly sofistikované teorie jako součet všech kB dostupné paměti apod. Ve skutečnosti sám Tomczyk zdůraznil, že toto číslo zvolil proto, neboť se mu zdá přátelské. Jeho další aktivitou ale byla organizace softwarových vývojářů, neboť chápal důležitost softwarové základny v době uvedení počítače. Programátoři proto přepisovali všechny hry Commodore z PET na VIC-20, no a když dorazily vzorky zásuvných modulů z Japonska, byli u vytržení. Bylo ale jasné, že co vzhledem k nedokonalým zákonům fungovalo v Japonsku, to nelze realizovat v USA. Sám Tramiel rozhodl, že hry se použijí, ale je třeba je přejmenovat či drobně graficky upravit. 

V neposlední řadě Tomczyk postřehl nutnost zajistit kvalitní výukovou literaturu, a to jak pro nováčky, tak pro profesionály. Ani jedno nebylo v této době zcela běžné, například Atari dodávalo ke svým počítačům velmi primitivní návod s několika ukázkovými programy, který nikoho neinspiroval k nějakým dalším pokusům. No a zajistit detailní literaturu popisující programování zákaznických obvodů? Jak Texas Instruments, tak Atari si tyto informace žárlivě střežily. Jedině Apple byl velice vstřícný. Tomczyk dal svým programátorům volnou ruku, takže sestavili velmi detailní popis celého počítače, a to včetně schémat. Nikdo se přitom neptal, do jaké hloubky jít, to si stanovovali sami programátoři a rozhodli se být velmi velkorysí. A zcela mimochodem – překlep při tvorbě profesionální příručky způsobil, že původní kernel se jednou provždy začal nazývat kernal, a to i na budoucím C64.

Jedním z nejšťastnějších marketingových rozhodnutí šéfa marketingu USA Kita Spencera bylo prodávat VIC-20 nejen v počítačových obchodech, ale zdůrazňovat, že jde o herní stroj přímo konkurující herní konzoli Atari 2600, který tedy lze prodávat v jakémkoliv supermarketu. To byl přímo revoluční krok a Commodore musil vynaložit velké úsilí, aby zástupci obchodních řetězců na něco takového přistoupili. Musel přislíbit školení personálu, protože v supermarketech nikdo počítačům nerozuměl, samozřejmě velmi skvělé obchodní podmínky a pečlivé dodržování dodacích lhůt. První, kdo byl ochoten to zkusit, byl KMart, postupně se přidali i další řetězce. To vedlo ke zhoršeným vztahům s dosavadními počítačovými distributory v pozdějších létech, ale Tramiel nebyl z těch, který by plánoval příliš dlouhodobě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama